Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 25 november 2021

Bygg ett blommande vinterland till advent

Välkommen till sagoskogen. Här tänds ljusen, stjärnorna glittrar och skogens djur väntar in julen. Så här bygger du en lekfull prydnad som räcker hela advent.

 Grönt och mystiskt adventspynt. Lite extra glitter får man med en led-slinga bland "träden". Lite fusksnö ger mer av den rätta känslan.
Grönt och mystiskt adventspynt. Lite extra glitter får man med en led-slinga bland "träden". Lite fusksnö ger mer av den rätta känslan. FOTO: Stars for Europe

Börja med ett litet bord och bygg din egen lilla trollskog. Marken täcks av köpt mossmatta eller grönt tyg. Skogen sätts sedan ihop av allt möjligt grönt du kan hitta.

Grönbladig murgröna, krukade enar, vaser med tallris eller små granar. Slösa och slingra med mörkt gröna växter för en riktig skogskänsla.

Skogen befolkas med leksaksdjur och pyntas med blommor, kottar, pinnar och fina ting.

 Mörk mossa, kottar och en enda lysande julstjärna i kransen.
Mörk mossa, kottar och en enda lysande julstjärna i kransen. FOTO: Stars for Europe
 Naturligtvis ska ljusen inte lämnas obevakade. Runt kransen, kring julstjärnans rotboll, inne i ståltrådskonerna - det är mosskrafs från gräsmattan överallt.
Naturligtvis ska ljusen inte lämnas obevakade. Runt kransen, kring julstjärnans rotboll, inne i ståltrådskonerna - det är mosskrafs från gräsmattan överallt. FOTO: Stars for Europe
 Det behöver inte vara ett landskap. Bygg med vackra ting i stället. Du får göra vad du vill utom att lämna ljusen tända och gå där ifrån. Foto: TT.
Det behöver inte vara ett landskap. Bygg med vackra ting i stället. Du får göra vad du vill utom att lämna ljusen tända och gå där ifrån. Foto: TT. FOTO: Galina Grebenyuk

Bäst av allt är att skogen blir sin egen berättelse som kan ändras dag för dag. Plötsligt faller snön och det skymtar en tomte i bakgrunden. En ny blomma slår ut och en morgon syns små fotspår i snön.

I väntan på julafton leker hela familjen sin gröna lek.

Och glöm inte, över allt lyser julstjärnorna.

Läs också: Bygg ett änglahus med julstjärnor

Fler kandidater för en blommig advent

Brudorkidé (Phalaenopsis):

 Brudorkidéns blommor svävar högt på tunna stjälkar.
Brudorkidéns blommor svävar högt på tunna stjälkar. FOTO: Floradania

En tålig klassiker som blommar länge. Tänk på att låta den stå i egen kruka med orkidéjord om du samplanterar. För myckett vatten och näring och den stryker med.

Cyklamen (Cyklamen persicum):

 Fyra ljus ska det vara och de behöver inte sitta i samma ljusstake. Här pryder de ett isvackert adventslandskap med en vit cyklamen i mitten.
Fyra ljus ska det vara och de behöver inte sitta i samma ljusstake. Här pryder de ett isvackert adventslandskap med en vit cyklamen i mitten. FOTO: Galina Grebenyuk

Hon är en känslig isprinsessa som vill ha det svalt. Ställ gärna krukan frostfritt ute eller på annan sval plats när du inte är hemma så håller den längre.

Flamingoblomma (Anthurium scherzerianum):

 Flamingoblomman finns i allt från vitt till chokladbrunt. Den här stannar till precis i mitten.
Flamingoblomman finns i allt från vitt till chokladbrunt. Den här stannar till precis i mitten. FOTO: Istock

Den här är extremt tålig och har utvecklats mycket de senaste åren. Förr fanns den i rött och vitt, nu finns mer att välja på.

Julbegonia (Begonia Chiemanta):

 Julbegonian har små pussmunnar till blommor. Plocka bort alla vissna blommor så blir pussarna fler.
Julbegonian har små pussmunnar till blommor. Plocka bort alla vissna blommor så blir pussarna fler. FOTO: Blomsterfrämjandet

En riktig mormorsblomma som har lite svårt för våra torra, varma bostäder. Låt den vänja sig längsamt genom att ställa den svalt första dagarna, 12-15 grader.

Novemberkaktus (Schlumbergera truncata):

 Första året är novemberkaktusen stramt rak i ryggen. Nästa år blir den lite svängigare.
Första året är novemberkaktusen stramt rak i ryggen. Nästa år blir den lite svängigare. FOTO: Floradania

Slösa med novemberkaktusar, det finns så många färger och priserna brukar vara låga så här års.

Saintpaulia:

 Du kanske ska ha en liten en. Saintpaulior finns i minivarianter.
Du kanske ska ha en liten en. Saintpaulior finns i minivarianter. FOTO: Floradania

De är söta som små julkarameller och lever länge. Pynta med plommande saintpaulia nu, spar blomman och känn dig rik i åratal.

Suckulenter:

 Mitt i härligheten "blommar" fetbladingen Echeveria.
Mitt i härligheten "blommar" fetbladingen Echeveria. FOTO: Floradania

Små knubbiga plantor med spännande blad fyller ut blomsterarrangemangen. Titta i blomaffären efter miniplantor. Söta nu, bastanta kompisar i långa loppet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen