Bygg rabatt med naturnära perenner
De är lättodlade, härdiga och viktiga för pollinerarna. Ändå glöms de ofta bort när det är dags att bjuda in till trädgårdsfest. Här får du tips på 14 vackra perenner från den svenska floran som platsar i rabatten.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Trädgårdens perenner är ofta långväga gäster från andra länder och världsdelar. Men det finns många växter i den svenska floran som är värda att få komma in i trädgården.
Trädgårdsväxter med svenskt ursprung är oftast lättodlade och härdiga. Vissa, som liljekonvalj, kan till och med vara lite väl lättodlade och passar då bättre i mer naturlika delar av trädgården än i de prydligaste rabatterna.
Kultur och hummelmat
Många är också bra insektsblommor som ger mat både tidigt våren då det är ont om föda för nyvakna bin, humlor och fjärilar och senare på sommaren. Eftersom de har en lång historia i vår natur är chansen stor att de gynnar pollinerare eller andra insekter.
En del har odlats mycket länge och är en viktig del av vårt kulturarv. Det avspeglas i deras många historiska svenska namn. Kära växter har många namn!
Många har också förädlats och finns i färger och former som avviker från vardagsskruden. En del av dessa är fyllda sorter med få eller inga ståndare och pistiller. Dessa har inget värde för pollinerarna – men en fördel är att de ofta blommar extra länge. Detta, eftersom vanliga blommor, när de pollinerats och är befruktade, slutar att blomma för att i stället lägga sin energi på att bilda frö.
Naturlig känsla
Växter med ett vilt ursprung är också trevliga eftersom de rent estetiskt men också känslomässigt binder ihop trädgården med den svenska naturen. Det gäller både de som kommer som de är, i sin vilda dräkt, och de som förädlats och förgyller festen med nya finkläder.
14 perenner från vår till sensommar
1. Ljuvligt doftande liljekonvalj
Liljekonvalj är ett kärt vårtecken som växer i lundmiljöer i nästan hela landet. Namnet är en försvenskning av latinets ”lilium convallium” som betyder ”dalarnas lilja”. Där den trivs sprider sig liljekonvaljen med jordstam och kan breda ut sig kring träd och buskar.
Får den välja föredrar den mullrik, sandig jord och halvskugga. Förädlade sorter kan ha rosa eller dubbla blommor och annorlunda färgade blad.
2. Glädjespridaren gullviva
Gullviva är en mycket gammal och älskad trädgårdsväxt som växer vilt i södra och mellersta Sverige. I äldre trädgårdar finns ofta mer eller mindre förädlade sorter kvar.
Det vetenskapliga namnet Primula veris betyder ”vårens första”. Gullviva syftar på en sorts huvor som kvinnor bar förr i tiden och som kallades vivor. Andra historiska namn handlar om likheten med en nyckelknippa: jungfru Marie nyckelknippa, S:t Pers nycklar och himmelsnycklar. Gullviva trivs bäst i sol–halvskugga med väldränerad men fuktighetshållande jord.
3. Klappvänlig backsippa
Backsippan är en mjukhårig vårblomma som växer vilt i torrbackar i landets södra och östra delar och odlades redan på 1600-talet. Äldre namn är gökeklocka, oxeöron, koskälla och tjälsippa. I trädgården vill den växa väldränerat och soligt.
Blommorna är normalt lila men kan i naturen ibland vara vita eller ljusgula. I odling finns ett flertal färger. Även de finflikiga bladen och de lurviga frösamlingarna bidrar till skönhetsvärdet.
4. Jordviva är lika fin i kruka som rabatt
En gång växte jordvivan vilt på Kullaberg, men i början av 1900-talet dog den ut på grund av att den grävdes upp till trädgårdar och herbarier. I Norge, Danmark och på andra håll i Europa är den fortfarande livskraftig.
Om våren säljs jordvivan i en mångfald av nyanser och färgkombinationer. När den blommat över kan du plantera den i rabatten så blommar den där nästa år. Tänk bara på att läget ska vara lite halvskuggigt så att inte bladen blir brända. Trivs mullrik och fuktighetshållande jord.
5. Vitsippan klär i pastell
Historiskt har den kallats bland annat vitlock, kiälblomster, vitbjällra och tiäleblomster. Visst är vitsippor oftast vita, men förädlade sorter kan också vara ljusblå och rosa och ha fyllda blommor med massor av kronblad.
Vitsippan passar bra under träd, buskar och perenner. Den förökar sig med jordstammar och kan breda ut sig till underbara vårmattor. Trivs även på lerig mark.
6. Bedårande blåsippa
Kanske beror det på den intensivt blå färgen – blåsippan känns som en särskilt exklusiv vårblomma. Detta avspeglar sig i det vetenskapliga namnet, Hepatica nobilis. I trädgårdshandeln finns det även blåsippor i rosarött och med tätt fyllda blommor.
Blåsippan trivs i den vandrande skuggan intill buskar och träd. Jorden ska vara mullrik och fuktighetshållande men samtidigt väldränerad, till exempel i en sluttning. Killingeblomma, gyllenklöfver, edelt lefergrääs och blålock är några av de många historiska namnen.
7. Kungsmynta är fjärilarnas favorit
Tillsammans med lavendel och buddleja är vår vilda oregano, kungsmyntan, kanske högsommarträdgårdens mesta fjärils- och humlefavorit. Att den dessutom kan skördas och användas som krydda gör den till en självklar hedersgäst på trädgårdsfesten.
Sätt den i soliga platser vid entrén, uteplatsen eller trädgårdsgången så kan du njuta av doften på bladen och följa myllret av besökare på nära håll.
8. Blodnäva
Blodnävans namn anspelar på bladens starkt röda höstfärg och på de ofta rödaktiga stjälkarna. Andra gamla svenska namn är röd tranenäff och bergnäbba, som syftar på nävornas näbblika frökapslar.
Blodnäva är ganska vanlig på torr, öppen, kalkrik och stenig mark i södra Sverige. Arten har länge odlats som prydnadsväxt och det finns ett flertal sorter som passar där man vill ha en lättodlad blommande marktäckare.
9. Tuffingen trift
Trift växer på strandängar vid havet och sällsynt i torrbackar i inlandet. Den syns också längs större vägar där den som strandväxt klarar vägsaltet bra. De historiska namnen strandblomster och gräsnejlika avspeglar växtplatsen och utseendet med runda, rosa blomhuvuden och täta tuvor med gräslika blad.
I trädgården passar den i sandig jord, stenpartier och murar. Den börjar blomma i maj–juni och fortsätter ofta ända in i september. Det finns sorter med mörkare rosa och vita blommor.
10. Backnejlika är fin i kanten
Gräsnejlika, små enkle röde bärgznäglikor och ängneglika är äldre benämningar för backnejlika. I naturen blommar den i knallrosa med utsökt naggade kronblad och söta vita fräknar.
I trädgården kan vi även välja bland vita, mildare rosa och mörkare nyanser. Bildar låga, lösa tuvor och är en bra marktäckare i soligt och väldränerat läge. Trivs i sandig jord, stenpartier och murar.
11. Kärleksört förgyller sensommaren
Var rädd om den vilda kärleksörten om du har den i trädgården. När den blommar på sensommaren är den en viktig nektarkälla för fjärilar, solitärbin och humlor.
I butiken finns olika storvuxna och färgstarka sorter som passar i soliga och gärna magra och väldränerade planteringar. Kärleksörten är en fetbladsväxt som lagrar vatten i bladen och tål torka bra.
12. Användbar röllika
Karibacka, bröst-tobak, näsegräs, snöört, tusengren och ormässhumle är bara några av den mångfald av namn som finns för denna ört. Röllika har använts som läkeört i tusentals år och en av många goda egenskaper är att den är kramplösande och kan användas som te mot mensvärk.
Mångfalden är lika stor när det gäller förädlade sorter som man kan pryda rabatten med. Får den bara en solig plats med väldränerad jord är röllikan härdig, torktålig och blommar länge. Dessutom en finfin och hållbar snittblomma som även kan torkas!
13. Färgkulla
Som namnet berättar är färgkullan en färgväxt och den ger färgen gult. Den kom till Sverige tidigt och äldre svenska namn är färggräs, gulkullor och guul oxeöga. De finflikiga, ludet grågröna bladen är en fin kontrast till de varmgula blomkorgarna.
Arten växer på torra, öppna och ofta kalkrika marker i södra och mellersta Sverige. I trädgården övervintrar den bäst i lätta, sandiga jordar. I trädgårdshandeln säljs ofta sorter i mildare gula nyanser.
14. Doftande såpnejlika
Såpnejlika har använts för rengöring i tusentals år och är sedan länge förvildad i stora delar av världen. I Sverige har den funnits sedan vikingatiden. Såpnejlika är härdig, tålig och lättodlad i de flesta lägen och jordar. Den blir 50–90 cm hög med ljusrosa blommor, sprider sig med utlöpare och är lätt att föröka men kan behöva hållas efter.
Fridlysta växter & allemansrätt
Enligt allemansrätten är det tillåtet att plocka blommor. Men – det är aldrig tillåtet att gräva upp en växt i naturen utan markägarens tillstånd.
Är en växt fridlyst är det alltid förbjudet att gräva upp den och plocka stora mängder. I vissa fall är det ändå tillåtet att plocka en liten bukett. En växt kan vara fridlyst i hela eller delar av landet.
• Liljekonvalj får inte grävas upp eller plockas till försäljning på Öland samt i Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län. Enstaka blommor får plockas.
• Gullviva är fridlyst i hela landet. Förutom i Hallands, Skånes och Örebro län får den plockas i liten mängd.
• Blåsippa är fridlyst i hela landet. Den får inte plockas alls i Hallands, Skånes, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalands län.
• Backsippa, mosippa, våradonis och alla orkidéer är helt fridlysta i hela landet.
På Naturvårdsverkets hemsida finns en lista med alla fridlysta växter och vad det innebär för respektive art: www.naturvardsverket.se.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.