Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 28 juni 2021

Få en rikare trädgård med naturnära damm

Med vatten kommer djuren och med djuren kommer glädjen. Bygg en naturnära damm och få ett bättre trädgårdsliv.

 I Ola Jennerstens damm finns det mycket att titta på. I förgrunden blommar kabbelekan.
I Ola Jennerstens damm finns det mycket att titta på. I förgrunden blommar kabbelekan. FOTO: Ola Jennersten

Redan när första skvätten vatten runnit ner på dammduken var livet där.

– När det hunnit bli bara en kvadratmeter vattenyta kom den första dykaren, berättar Ola Jennersten, lycklig dammskapare i Märsta.

Till vardags jobbar han som biolog på Världsnaturfonden. Trots stor naturvana och goda ögon för kryp låter han uppriktigt förvånad över att livet som så fort.

– Redan första sommaren hade vi bägge arterna av salamander i dammen. Det var häftigt.

 Ola Jennersten, biolog.
Ola Jennersten, biolog. FOTO: Världsnaturfonden

Dammen bakom gården är väl tilltagen, 20 år gammal och ett lyckat hugskott.

– Huset var på väg ner i backen och jag tog hit en grävare som stöttade med sten runt huset. När han fick en stund över föreslog han att han kunde gräva en damm.

 Skapad damm som ser ut som om den alltid funnits där.
Skapad damm som ser ut som om den alltid funnits där. FOTO: Ola Jennersten

Resultatet blev en damm på 6-10 meter och en rejäl djupzon. Enligt Ola går dammen att bada i – rent teoretisk då och om man råkar ha dåligt omdöme sent någon afton.

– Jag bottnade den med en rejäl dammduk. Tog en som var ganska dyr och det är jag glad för idag. När det ändå skulle göras är det skönt att den hållit så länge.

I dammen har han valt att plantera bara inhemska växter och den fylls med regnvatten och vatten från bäcken intill.

Kabbeleka, missne, fackelblomster, vattenaloe, svärdslilja och mycket mer.

Och Ola är glad över att dammen blev så pass rejäl.

– Den är så stor att gräsänderna landar här ibland. Det är roligt.

Så gör du en damm

Placering: Välj en ljus och skyddad plats, särskilt om du vill ha groddjur i dammen. Undvik solstekta platser och placering under träd som kan fälla löv ner i dammen.

Storlek: Större är bättre än mindre men allt behöver inte vara djupt. Du vinner mycket på att planera in olika nivåer på vattnet plus en sumpig zon utanför vattenytan. Det ger variation i vilka växter du kan välja.

Grävning: För hand eller med grävare, gör det försiktigt. Det bästa är att gräva ner till de djup du vill ha och sedan stanna där. Då blir botten stabil. Gräver du för djupt och fyller tillbaka blir jorden fluffig och du får stampa ihop eller vänta länge tills vattnet tryckt ihop jorden färdigt.

 Bra grävt. Botten och sidor är fasta, dammen indelad i zoner och nivåerna kollade med vattenpass.
Bra grävt. Botten och sidor är fasta, dammen indelad i zoner och nivåerna kollade med vattenpass. FOTO: TT

Kanter: Grus, stenar eller mossiga stockar blir fina kanter. Ett bra trick är att inte låta gräsmattan nå dammkanten. Gräs är törstigt.

 Formen är redan gjuten med olika djup och kanter.
Formen är redan gjuten med olika djup och kanter. FOTO: TT

Vatten: Bygg ditt dammliv på gratisvatten. Du kan leda regnvatten från taket i gjutna rännor, slangar och metallrännor. Du kan också bygga dammen som en fortsättning på ett vattenförande dike.

 En vattentunna på stativ tar emot regnvattnet från stupröret. När vattnet behövs för vattning sätts den korta slangen på. Annars kopplas den långa slangen på som leder vattnet ner i dammen.
En vattentunna på stativ tar emot regnvattnet från stupröret. När vattnet behövs för vattning sätts den korta slangen på. Annars kopplas den långa slangen på som leder vattnet ner i dammen. FOTO: Kristina Bäckström

Plantering: Välj växter du också kan se i naturen så långt det är möjligt. Det ger bättre förutsättningar för en naturlig fauna i dammen. Många av dem finns att köpa, kom ihåg att du inte får gräva upp plantor på annans mark utan tillstånd.

Skötsel: Det vanligaste problemet i dammen är trådalger. De dyker upp om det finns för mycket näring i vattnet. Är 50 procent av vattenytan täckt av växter blir det för magert för algerna. Man kan också sänka ned en jutesäck med halm, helst kornhalm, i dammen. Det hjälper.

Tre sätt att bottna en damm

Balja: Även en liten vattenspegel gör nytta i din trädgård. Det finns färdiga baljor av svart plast att gräva ner men du kan ta det du har: en lekpool i hårdplast, babyns badbalja eller en avkapad IBC-tank.

 Även en liten vattenspegel gör skillnad. Här i form av en nergrävd plastbalja.
Även en liten vattenspegel gör skillnad. Här i form av en nergrävd plastbalja. FOTO: Erik Hansson

Duk: Den vanligaste modellen för en damm. Det finns både film av PVC och duk av gummi. Gummiduken håller generellt sett längre. Undvik skarvar så långt det går.

 En dammduk utbredd för fyllning. Kanten skärs ren först när vattnet tyngt ner allt så att den inte kapas för snävt.
En dammduk utbredd för fyllning. Kanten skärs ren först när vattnet tyngt ner allt så att den inte kapas för snävt. FOTO: Istock

Innan duken läggs plockas alla stenar och pinnar bort och ytan grundas med ett lager sand. Det minskar risken för att duken sticks sönder när vattnet trycker på uppifrån.

Lera: Har du bastant lerjord kan den räcka som tätning. Gör gärna en testgrop först.

Gräv först och trampa noga till leran till en slät och tät yta. En sådan damm kan bli grumlig och vattennivån kan variera under året.

På plussidan är den en helt naturlig damm som kan hålla i evigheter.

Det går också att lägga ett lager lera som tätning på annan jord men det är hårt jobb med osäkert resultat. Täckt med vatten håller den tätt men om dammen torkar ut spricker leran och läcker

Dammväxter för olika zoner

På djupt vatten (minst 50 cm).

Dyblad: Ser ut som en mininäckros med små vita blommor som syns i juni till augusti. När temperaturen sjunker, sjunker även plantan mot botten. Lättskött.

 Dybladet påminner om näckrosen, fast i miniatyr.
Dybladet påminner om näckrosen, fast i miniatyr. FOTO: TT

Vit näckros: Stora vita blommor och mörkgröna blad som ligger på ytan. Passar bäst i större dammar och kan planteras på över en meters djup.

 Drömmen i en damm. Gräv djupt om du vill ha näckros.
Drömmen i en damm. Gräv djupt om du vill ha näckros. FOTO: Istock

Medeldjup (10-50 cm)

Hästsvans: En undervattensväxt med gröna skott som sticker upp ovanför vattenytan. Påminner om lummerväxter. Planteras på max 50 cm djup.

 Hästsvansen ser nästan ut som små granar.
Hästsvansen ser nästan ut som små granar. FOTO: TT

Pilblad: Växten har vad den heter – pilformade blad. Den blommar i slutet av sommaren med vita blommar i klasar. Kan planteras på upp till 60 cm djup.

 Pilbladet har blad just som pilar.
Pilbladet har blad just som pilar. FOTO: Istock

Kantzon (0-10 cm)

Fackelblomster: Ståtlig, 80-100 cm hög växt med rosa-lila blommor som uppskattas av fjärilar. Passar bäst i relativt stora dammar. Kan planteras på 0-30 cm djup.

 Fackelblomster ger höjd och massor med färg.
Fackelblomster ger höjd och massor med färg. FOTO: TT

Vattenklöver: De vita blommorna är populära hos fjärilar. Vattenklöver passar för att täcka dammkanten och är både lättskött och tålig. 0-15 cm.

 Vattenklövern har blommor som far åt alla håll.
Vattenklövern har blommor som far åt alla håll. FOTO: TT

Källa: Rikare Trädgård

Fem småkryp du kan hitta i en damm

Dykare

 Dykaren är snabbt på plats i dammen.
Dykaren är snabbt på plats i dammen. FOTO: TT

Skalbaggsfamiljen dykare är rovdjur både som vuxna och larver. De största arterna, till exempel den 4 cm långa gulbrämade dykaren, kan äta grodyngel, men många andra dykare är bara några millimeter stora.

Virvelbaggar

Små, mörka skalbaggar som virvlar runt på vattenytan. Deras ögon är tvådelade – ett par för att se ovan ytan och ett par för att se under vattnet. Med antennerna känner de av vibrationer på vattenytan och kan på så sätt hitta sina byten, exempelvis mygglarver.

Skräddare

 Skräddarna är snabba och skickliga jägare.
Skräddarna är snabba och skickliga jägare. FOTO: TT

Springer runt på vattenytan och letar efter smådjur som trillat i vattnet. Då fångar skräddaren dem med sina små framben och sticker in sin sugsnabel i bytets kropp och dricker upp innehållet. Skräddare kan inte flyga, men däremot hoppa högt om de känner sig hotade.

Husmask (nattsländelarv)

 Nattsländelarven bygger av det som finns. Här ett hus av grus.
Nattsländelarven bygger av det som finns. Här ett hus av grus. FOTO: TT

För att skydda sig mot fiender bygger larven ett hus runt sin kropp av växtdelar, grus och annat som finns tillgängligt. Efter ett eller två år förpuppas husmasken och kläcks som en färdigutvecklad nattslända som enbart är inriktad på att hitta en partner, para sig och lägga ägg.

Trollsländor

 En vuxen trollslända klättrar upp på ett vasstrå.
En vuxen trollslända klättrar upp på ett vasstrå. FOTO: John Hallmèn

Larverna kan bli upp till fyra cm långa och rör sig långsamt under vatten. De ligger ofta stilla och väntar på ett byte som de snabbt hugger tag i. Det kan ta flera år för larverna att utvecklas färdigt. Då klättrar de upp på till exempel ett vasstrå och den vuxna trollsländan pressar sig ut genom larvhuden. När vingarna torkat är den redo för ett liv ovan ytan.

Källa: Rikare Trädgård

Fallgropar för djurvänner

Gjutna betongkanter: Att gjuta fast stenar runt dammen blir stadigt men också en fälla för groddjur. När yngel av salamander, grodor och paddor klättrar upp ur vattnet kan de lätt torka fast och dö på den sugande, varma betongytan.

Fiskar i dammen: Fiskar är roligt men de äter såväl insekter och groddjur som växter i din damm. Har du fisk har du bara det.

Fyllt med kranvatten: Det är inte bara slöseri att fylla dammen med vatten från kranen. Det kan dessutom innehålla klor som livet i vattnet inte mår bra av. Satsa på regnvatten.

Pump och reningsverk: Renat vatten innehåller inga kryp, de fastnar i filtret i stället och din damm blir fattigare.

Små smarta knep för dammen

Plantera vid fyllning: När duken är lagd är det dags att fylla på vatten. Stanna till vid olika nivåer och placera ut växterna där du vill ha dem. Det är mycket lättare att göra än när vattnet räcker dig till midjan.

Bygg för fåglarna: Låt stenar sticka upp och gör en avsats alldeles under ytan som de kan bada på.

Fixa plats för vattning: Dammen blir en reservoar där du kan hämta vatten till växterna. Gör det lättare genom att låta vattnet fylla en mindre damm först, med mått som passar din vattenkanna. Ett rör en bit upp låter vattnet rinna vidare till resten av dammen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen