Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 7 maj 2021

Pergola i sommar - tips, stilar och knep för ett lyckat bygge

Det är ett exotisk och skönt uterum, tapetserat med naturens egen grönska. Köp färdigt eller bygg själv, välj din favoritklängväxt och inspireras av olika stilar för att få till den njutningsfulla stämningen.

 Stockbygge med golv av natursten. Pergolan bjuder på den perfekta frukostplatsen.
Stockbygge med golv av natursten. Pergolan bjuder på den perfekta frukostplatsen. FOTO: TT

Pergolan kommer från trakterna kring Medelhavet och är avsedd att skapa behaglig skugga över favoritsittplatsen i trädgården. I grunden är det en väldigt enkel konstruktion – ett ramverk som enklast byggs med stående stolpar och överliggande balkar av trä – och ibland ett skyddande tak.

Så ska du tänka när du bygger pergola

Till skillnad från uterummet har pergolan inga sidoväggar, men ger ändå en förvånansvärt ombonad och trivsam rumskänsla. De överliggande balkarna ger en lagom skuggeffekt. Lyckas du också med konststycket att bädda in ramen i prunkande klätterväxter blir upplevelsen som att sitta mitt i självaste Edens lustgård.

Läs också: Bygg en pergola – ritning

Provsitt för bästa läget

 Grånad pergola mitt i trädgården. Här med en öppen spis att värma sig vid.
Grånad pergola mitt i trädgården. Här med en öppen spis att värma sig vid. FOTO: Istock

Hitta bästa läget genom att provsitta tomtens olika hörn. Var steker solen, hur blåser vinden, var finns det något vackert att titta på och var har grannarna insyn? Bästa läget för din pergola kanske inte är direkt utanför huset – utan möjligen i en avlägsen del av trädgården.

Hitta rätt plats för pergola

 Under pergolan finns plats för både grillen och matbordet.
Under pergolan finns plats för både grillen och matbordet. FOTO: Istock

Tänk också på när på dygnet du allra helst vill njuta av din uteplats – till morgonens filmjölks- och jordgubbstallrik? Till eftermiddagskaffet efter trädgårdsslitet? Eller vid kvällsdrinken med vännerna?

Att placera pergolan i ett ”hörn” av tomten kan kännas självklart – men den kan också kan vara fin som fristående. Och även om din favoritplats ligger långt från huset kan en eller två sidor av pergolan täckas av skyddande vägg – av träpanel, spaljé eller bambu och på så sätt skapa en ombonad men fortfarande öppen känsla.

Läs också: Bygga utekök – tips och inspiration

Markytan först

Om du vill göra ett lite ambitiösare projekt, börja med ”golvet”. Känslan blir helt annan om du exempelvis väljer terrakottafärgat tegel, oregelbunden kalksten eller grus – än om du utgår från ett befintligt trädäck. Materialvalet kan harmoniera eller bryta av helt från huset.

Val av takmaterial till pergola

 Luftig takkonstruktion av trä. Skulle du ångra dig går det snabbt att täcka.
Luftig takkonstruktion av trä. Skulle du ångra dig går det snabbt att täcka. FOTO: Istock

Den enklaste pergolakonstruktionen är den av stolpar och överliggare i trä. Men det finns många andra material som blir vackra i naturen. På ett ramverk av trä kan du också fästa armeringsjärn som gör det enklare för bladverket att sprida ut sig över taket. Den rostiga ytan framhäver dessutom bladens friska grönska.

En pergola inbäddad i klätterväxter kräver lite tålamod. Det kan ta några år innan plantorna etablerat sig och nått upp och över taket. Vill du ha ett tak omedelbart kan du istället spänna upp en skuggande, ljus segelduk.

Lägg vass som tak på din pergola

 Skuggande tak av barkade slanor.
Skuggande tak av barkade slanor. FOTO: Istock

Ett särskilt vackert strilande och exotiskt solljus får du om du rullar ut en vass- eller bambumatta som tak. Dessa finns ofta på byggvaruhus som färdiga insynsskydd. Har du plats, kanske du vill ha en solig och en skuggig del? Lägg då tak bara på pergolans ena halva.

Är du tveksam till att bygga en öppen konstruktion kan du alltid ha i bakhuvudet att det faktiskt på sikt går att lägga över korrugerad plast eller plåt. Inte lika vackert och då inte längre är en pergola i riktig mening.

 En rak, svartlaserad pergola ger växterna omkring huvudrollen.
En rak, svartlaserad pergola ger växterna omkring huvudrollen. FOTO: Istock

Klängväxter som passar en pergola

Det finns flera kläng- och klätterväxter som kan ge den där behagliga skuggan till pergolan. Utgå från jordmån, läge och väderstreck när du väljer.

Bokharabinda, (Fallopia baldschuanica):

 Bokharabindan täcker bra och blommar fint och vitt.
Bokharabindan täcker bra och blommar fint och vitt. FOTO: Istock

En otroligt snabbväxande buske med smala blad och små vita/rosa plymer till blommor. Perfekt om du vill täcka in pergolans väggar och tak på kort tid. Gillar sol, men halvskugga går också bra. Gillar fuktig men väldränerad jord. Kallas ”arkitektens tröst” just för sin förmåga att snabbt täcka in skavanker i bygget. Zon 3.

Blåregn, (Wisteria sinensis):

 Blåregnet slösar med blommorna men kräver varmt klimat.
Blåregnet slösar med blommorna men kräver varmt klimat. FOTO: Istock

Kraftig buske med klasar av blåvioletta, rosa eller lila blommor. Blåregn trivs i neutral till svag sur, närings- och humusrik, väldränerad och djup jord. Platsen behöver vara varm, vindskyddad och solig. (slingerväxt) Zon 2.

Klematis, (Clematis):

 Välj klematis efter tycke och zon. Finns både stora och små blommor.
Välj klematis efter tycke och zon. Finns både stora och små blommor. FOTO: Istock

Fantastisk klängväxt med stora eller små blommor som klär din favoritplats. Vill ha mycket vatten och näring. Trivs bäst i väldränerad, mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord. Undvik heta lägen i söder, eller plantera en skuggande planta intill. Klematis finns i många arter och sorter, så läs på vad som gäller för din favorit.

Kaprifol, (Lonicera): Tålig slingerbuske med yvigt bladverk. Den ljuvliga doften ger en extra dimension åt pergolan. Den är lättodlad och trivs bra i normal, fuktighetshållande trädgårdsjord. Några av arterna har röda frukter som är, liksom blommorna, något giftiga. Zon 2-4 beroende på sort.

Pipranka, (Aristolochia macrophylla):

 Piprankans blad ligger överlappande som gröna taktegel.
Piprankans blad ligger överlappande som gröna taktegel. FOTO: Istock

Med sina hjärtformade blad och lustiga små pipformade blommor är piprankan fantastisk på att klä in stora väggytor. Den är ganska långsam i början men lättodlad. Gillar djup näringsrik mullblandad jord.

Vildvin, (Parthenocissus): Lättodlad, kraftfull växt som dekorerar en pergola på ett frodigt och lite exotiskt vis. Dessutom har den ju en vackert röd höstfärg. Trivs i alla jordsorter, men växer extra bra i sur jord. Gillar solljus, men också halvskugga eller skugga. Zon 3-5 beroende på sort.

Kameleontbuske (Actinidia kolomikta):

 Kameleontbuskens fläckiga blad.
Kameleontbuskens fläckiga blad. FOTO: Istock

Klätterväxt som trivs i sol till halvskugga i mullrik jord. Hanplantorna får med tiden vackert mångfärgade blad. Zon 5-6.

Humle (Humulus lupulus):

 Låt virket gråna. Det blirt ännu vackrare med humle till.
Låt virket gråna. Det blirt ännu vackrare med humle till. FOTO: Istock

Klassisk och tålig klättrare som vissnar ner helt för att sedan ta fart nästa vår. Lättodlad växt som trivs allra bäst i trädgårdsjord luckrad på djupet. Hellre halvskugga än solgass. Två plantor per meter ger en tät växtvägg. Zon 8

Inredningstips till pergola

Rama in. Ju mer du lyckas boa in uteplatsen, desto mer inbjudande blir den. Tänk också på övergången mellan pergolans ”golv” och övriga trädgården – ibland kan det bli snyggare att avgränsa med en låg mur, spaljé, häck, växtlåda eller plantering.

 Inramning gör platsen mysigare.
Inramning gör platsen mysigare. FOTO: Istock

Belysning. När skymningen anländer tappar uteplatsen sina konturer och blir snabbt omysig. Men med hängande ljusslingor, vackra lyktor och eventuella spotlights skapar du en varm stämning – som också är fin att titta på inifrån huset. Tänk på att planera in eluttag och att alltid bara använda lampor avsedda för utomhusbruk.

Värme. Även om själva idén med en pergola är att få en stunds paus från solens hetta, så lever vi trots allt i Svea rike. När sillbuffén står dukad kan en infravärmare (eller två!) bli räddaren i nöden. Det finns fiffiga upphängningsmodeller med eluttag som är enkla att fästa i pergolataket.

Mjukt med textil. Använd textilier för att skapa mysig känsla. Lätta draperier som böljar i kvällsbrisen är ett enkelt sätt. Spänn upp en vajer i rostfritt stål och häng upp tygstycken med klämkrokar eller enkla öljetter.

 Mjuka textilier gör bygget välkomnande.
Mjuka textilier gör bygget välkomnande. FOTO: Istock

Kasta några mjuka kuddar i soffan (och ja, det finns kuddar i textilvaxduk som är både regntåliga och UV-beständiga), lägg en utematta under bordet och ha några filtar till hands. Vi vill ju trots allt kunna sitta ute, även när kvällsbrisen vänder till en mindre romantisk nordanvind.

Ögonfägnad. Lokalisera vackra plantor eller föremål att fästa blicken på. Finns ingen intressant vy från pergolan kanske du vill ”anlägga” den nu. Kanske en perennrabatt, ett elegant vårdträd, ett fågelbad eller en porlande fontän.

 En grånad pergola med en modern stol att hänga i. Ett stilbrottet som blir ett blickfång.
En grånad pergola med en modern stol att hänga i. Ett stilbrottet som blir ett blickfång. FOTO: Istock

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen