Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 31 januari 2017

Chili, lök och grönt – 5 sätt att tjuvstarta vårodlingen på

Kan du knappt bärga dig till det är dags får vårens sådd? Odla chili och annat kryddigt gott redan nu med köpta fröer eller fynd från mataffären.

Visst är det tidigt men det finns saker du kan starta med redan nu. Ge bara sådderna så mycket ljus det bara går. Fönsterbrädan kan duga men med extra ljus får du knubbigare plantor. Har du inte någon fin växtbelysning kan en vanlig lågenergilampa eller LED-belysning på nära håll ge plantan en extra knuff.

1. Chili direkt från skärbrädan

detail of cutting red chili slices with big blade in dark reflective back

Grattis! Om du gillar chili kan du börja tidigt. Det finns massor med fröer att välja på om du vill köpa men du kan också peta kärnor ur en chili du just köpt för att äta upp.

Så i lätt fuktad såjord och ställ sådden varmt med plast över så att fukten behålls. Chili gror bäst med undervärme på 24-26 grader.

När groddarna kommer upp kan du flytta sådden till fönsterbrädan. Ge sedan varje planta en egen liten kruka när den fått några stadiga blad.

2. Börja tidigt med löken

Allium cepa, Onion seedlings Globo, Wales, UK

Att så lökfrön är ett bra sätt att få mycket lök att plantera ut till våren till låg kostnad. Strö ut frön på fuktigt såjord, täck tunt och tryck till. Frossa i röd lök, gul lök, purjo och annat skoj.

Löken kommer att skicka upp tunna stänglar medan den växer. Klipp av dem 5 centimeter över jorden och använd som kryddgrönt under våren. Det ger knubbigare lökplantor.

3. Gör krukväxt av ingefära

ingefara

Visst finns det växtkraft i ingefärsroten. Välj en bit rot som har små ögon, helst groddar, och plantera i en kruka med vanlig blomjord. Efter en månad börjar det spira och till hösten kan det finnas nya knölar att skörda. Låt ingefäran torka upp mellan vattningarna.

4. Håll hårt i kryddkrukorna

Bildkälla: Grönsaksmästarna
Bildkälla: Grönsaksmästarna

Butikens krukor med persilja, timjan, rosmarin och andra stadigare kryddor kan få ett liv till när du snaggat dem. Plantera om i grusblandad blomjord och ställ på fönsterbrädan.

5. Odla salladsblad i fönstret

Fresh green arugula salad in a pot over white background

Vill du piffa upp salladen med eget grönt kan du börja redan nu men välj rätt sorter. Ruccola som sås nu växer så det knakar men blir både ljusare och mildare i smaken än vanligt. Ett annat säkert kort är att så de överblivna rädisfröerna från i fjol. Röda knölar kan du glömma men bladen kan skördas under våren och de smakar friskt pepprigt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen