Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 3 mars 2017

Dags för isdans i rabatterna – lyckas med vårens första blommor!

Piruetter med solgula kjolar, slängande klockor, krokustoppar med snömössor och fräckt fräkniga damer. Njut av årets första, frostiga blomskådespel.

Bild 1/2
Bild 2/2

Snödroppe

Snödroppe

Snödroppen, Galathus nivalis, har vita klockor med gröna märken på de inre kronbladen. Den är vanligast i Sverige och finns även i en dubbel variant som kallas ‘Flora Plena’. Den turkiska snödroppen, Galathus elwesii, är sällsynt, mest för att den är svårare att odla. Den har grågröna blad i stället för klargröna.

Snödroppen är en av årets första pollenkällor för bin och humlor. Om du ser ett bi med klart brandgula pollenklumpar på benen har den säkert hämtat dem i snödroppar.

Plantering: Snödroppen är en lök som sätts på hösten. I vissa fall kan den även beställas som uppvuxen och planteras när tjälen gått ur jorden. Välj helst en plats i skugga eller halvskugga. De tolererar all sorts jord så långe den inte är dyngsur. Plantera inte lökarna intill vintergröna, vediga växter eller plantor med tjocka mattor av rötter, till exempel lungört, hasselört och vallört. Deras rötter kan hindra snödropparna.

Vintergäck

Vintergäck

Vintergäcken, Eranthis hyemalis, är en låg lökväxt som frösår sig lätt. Den blommar tidigt, tillsammans med snödroppe och julros. Under senare år har det dykt upp nya sorter. Bland annat ‘Grünling’ med gröna strimmor i blommorna och en ‘Flora Pleno’ med dubbla blommor.

Plantering: Vintergäck vill ha sina knölar ifred. Sätt den inte i gräsmattan utan under buskar och träd, där jorden inte grävs om. Trivs den bildar den snart stora ruggar. Lägg lökarna i blöt i ljummet vatten ett dygn före plantering.

Skötsel: På rätt plats sköter den sig ofta själv. Rafsa in lite löv över den på hösten, det gillar den.

Tänk på det här! Vintergäcken är fin i lundplanteringen, gärna tillsammans med funkia eller julros som täcker den med fina blad när den blommat ut.

Julros

Julros

Helleborus-släktet innehåller 22 arter. Det vi oftast stöter på i handeln är hybrider av arten Helleborus Orientalis. Den har blommor i allt från kritvitt till mörk purpur, ofta med fräckt fräkniga kronblad. Julrosen sätts som planta och frösår sig om den trivs.

Plantering: Julrosen trivs bäst i halvskugga eller silat ljus. Den vill ha djup, mullrik och gärna kalkhaltig jord. Se upp med vattensjuka jordar.

Skötsel: Ge den kompost eller en giva brunnen kogödsel på våren. Klipp också bort vissna blad så minskar risken för sjukdomar.

Tänk på det här! Under julrosens blad på sensommaren kan du hitta små julrosbarn. Ett smart knep är att sätta dem i en liten kruka som grävs ner på samma plats och låta dem växa till innan flytten.

Snöklocka

Snöklocka

Den ser ut som snödroppens större kusin med vita klockor med gula eller gröna märken på blombladstopparna. Snöklockan, Leucojum vernum, är en lättodlad lökväxt som kan odlas i hela landet på skyddade lägen.

Plantering: Planteras på hösten i mullrik jord, soligt till halvskuggigt. Perfekt för lundplanteringar eller för spridning i gräsmattan.

Skötsel: Kan förökas genom delning både vår och höst. Dela minst vart fjärde år så blommar den mer.

Tänk på det här! Snöklockan finns även i en sommarblommande variant (Leucojum aestivum) som blommar april-juni.

Krokus

Krokus

Den vårblommande krokusen slår ut sina trumpetklockor redan i mars och finns i två olika grupper. Det är den vanliga storblommiga sorten och de mindre vildformerna, botaniska krokus. Frossa i färg. Krokus finns i vitt, gult, rosa, lila och blått – ofta även tvåfärgade med strimmor i kontrastfärger.

Plantering: Krokusar i handeln har olika ursprung. Vissa av sorterna vill stå i full sol medan andra vill stå i sol eller halvskugga. Läs planteringsanvisningarna noga. Botaniska tulpaner är perfekta att plantera i gräsmattan. De blommar tidigt, är tåliga och sprider sig lätt.

Skötsel: Fåglar, möss och sork kan äta lök och blommor, i övrigt är krokusen oftast problemfri. Vissa sorter far illa av blöta på sommaren.

Tänk på det här! Håll koll på lökarna när skatorna varit framme. De vill äta blommorna och drar ofta upp löken ur jorden. Plantera igen!

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen