Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 5 juli 2022

Dahlia-experterna: Så maxar du blomningen

Över tusen plantor av 150 sorter. Gula, röda, vita, flerfärgade. Bollformiga, kaktusblommande, enkla, dubbla, fransade...

Dahliablomningen på Lundens trädgård i Älekulla vet ingen hejd.

 Boll- och pompondahliorna är Lars-Håkans favoriter eftersom de står så länge i vasen när man plockar in dem.
Boll- och pompondahliorna är Lars-Håkans favoriter eftersom de står så länge i vasen när man plockar in dem. FOTO: Karin Wildheim

Hemma hos Lena Ferm Hansson och Lars-Håkan Hansson i Älekulla handlar det mesta om dahlior. De flyttade till gården med var sin favorit-dahlia i bagaget.

Lena skrattar när hon tre årtionden senare berättar hur deras gemensamma vurm för de skönblommande dahliorna uppstod.

– När jag flyttade hit gick åkern nästan ända fram till huset, säger hon, sittande på en kaféstol i sitt blomsterhav.

Blommande utflyktsmål

 Fem barn har Lars-Håkan och Lena fostrat tillsammans – och drygt tusen dahlior, som varje höst bäddas ner i ett isolerat utrymme på gården.
Fem barn har Lars-Håkan och Lena fostrat tillsammans – och drygt tusen dahlior, som varje höst bäddas ner i ett isolerat utrymme på gården. FOTO: Karin Wildheim

Det är svårt att tänka sig i dag, när förhållandet närmast är det omvända. Den 2500 kvadratmeter stora trädgården räcker inte längre till. Trehundra dahlior har fått flytta ut på åkern istället och utgör gräns för parkeringen, där bilar och turistbussar från när och fjärran står parkerade medan de trädgårdsintresserade resenärerna strosar runt i Lenas och Lars-Håkans trädgård och fascineras av alla färger och former i rabatterna.

Besöksträdgård har Lunden varit i tio år och i fjol började de med självplock också.

– Med dahliorna får vi en lång blomningstid i trädgården. De första slår ut i början av juli och sedan håller de på till första frosten. Det är härligt fram i september att få suga ut det sista av sommaren, säger Lars-Håkan.

Så maxar du blomningen

 Lena håller reda på alla de 150 sorterna men varmast om hjärtat ligger 'Dannebrogen’, som har gått i släkten i generationer. Lena gillar när den överraskar med en helröd blomma mitt bland de polkagrisrandiga.
Lena håller reda på alla de 150 sorterna men varmast om hjärtat ligger 'Dannebrogen’, som har gått i släkten i generationer. Lena gillar när den överraskar med en helröd blomma mitt bland de polkagrisrandiga. FOTO: Karin Wildheim

Lena och Lars-Håkan delar villigt med sig av sina bästa tips för en lång och riklig blomning. Såhär tar de hand om sina dahlior.

Vinter: Vintertid förvaras knölarna på hyllor i ett isolerat utrymme, där temperaturen hålls på fyra till fem grader. De torra dahliaknölarna förvaras fritt i pappkartonger eller i trådback av plast.

 Visst ser den lite gammaldags ut, dekorativdahlian ’Baby Fontenaeu’? ”Farmor hade den med sig från Sibbarp i Halland” berättar Lars-Håkan.
Visst ser den lite gammaldags ut, dekorativdahlian ’Baby Fontenaeu’? ”Farmor hade den med sig från Sibbarp i Halland” berättar Lars-Håkan. FOTO: Karin Wildheim
 När dahliorna planteras på friland i maj är det Lars-Håkan som gräver medan Lena är sekreterare och håller reda på sorterna så att rätt namnlapp följer med från förrådet.
När dahliorna planteras på friland i maj är det Lars-Håkan som gräver medan Lena är sekreterare och håller reda på sorterna så att rätt namnlapp följer med från förrådet. FOTO: Karin Wildheim

Vår/försommar: I maj är det dags att få knölarna i jorden. När dahliorna ska planteras gräver Lars-Håkan ett rejält hål. De vill stå i lucker jord och ha gott om utrymme för rötterna, inte trängas bland tätt planterade perenner. Lena och Lars-Håkan grundgödslar med väl brunnen kogödsel, kompost och ”en gnutta” hönsgödsel.

Vid torka: Under torrperioder vattnar de dahliorna för att plantorna ska hålla sig starka och stå emot sjukdomar och lusangrepp. Dahlian är släkt med potatis och man kan få problem med bladmögel. Då plockar man bort och eldar upp de angripna bladen.

Högsommar: I månadsskiftet juli/augusti stödgödslas dahliorna. Överblommade blommor ansas regelbundet bort för att gynna ny knoppsättning. För att inte plantorna ska lägga sig vid regn och blåst används dahlianät eller vanliga buskstöd.

 Kultursorterna har fått en egen rabatt. Här har naturligtvis ”morfars dahlia” från Sätila och ”farmors dahlia” från Sibbarp i Halland sina platser.
Kultursorterna har fått en egen rabatt. Här har naturligtvis ”morfars dahlia” från Sätila och ”farmors dahlia” från Sibbarp i Halland sina platser. FOTO: Karin Wildheim
 Den härligt pastelliga pompondahlian bär namnet ’Wine Eyed Jill’.
Den härligt pastelliga pompondahlian bär namnet ’Wine Eyed Jill’. FOTO: Karin Wildheim

Höst: Väntas en enstaka frostnatt frampå höstkanten täcks plantorna med fiberduk. När frosten väl har nupit och blomningen är över tas knölarna upp och får torka lite innan de läggs på vinterförvaring.

Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen

Fem dahlia-favoriter på Älekulla

Valångest botas bäst med tips från kunniga odlare som Lars-Håkan och Lena. Här är deras fem favoriter i rabatterna.

1. Lycka i en kastrull

 ’Potluck' är en liten pompondahlia i milt röd-vit-rosa.
’Potluck' är en liten pompondahlia i milt röd-vit-rosa. FOTO: Karin Wildheim

’Potluck’ är rund som en kastrull och blombladen är tätt packade. Den är en av Lars-Håkans favoriter och blommar rikligt och är tacksam och hållbar i buketter.

2. Slutar som en knapp

 'Honka' finns i flera färger.
'Honka' finns i flera färger. FOTO: Karin Wildheim

Orkidédahlia ‘Honka’har ett annorlunda uttryck. Perfekt för den som inte gillar att ansa. Den skräpar inte ner så mycket och när ’Honka’ har fällt kronbladen blir det bara en liten knapp kvar.

3. Gigant som blommar mer

 'Break Out' får många och stora blommor.
'Break Out' får många och stora blommor. FOTO: Karin Wildheim

’Break out’. Gigantisk dekorativdahlia med lika stora blommor som populära ’Café au Lait’ men ännu häftigare då den kommer med flera blommor på varje kvist.

4. En lysande röd boll

 'Brown sugar' blommar i tegelrött.
'Brown sugar' blommar i tegelrött. FOTO: Karin Wildheim

’Brown sugar’. Bolldahlia med en ton mittemellan tegel och korall. Blomman hos bolldahlior är större än hos pompondahlior, som annars liknar varandra med sina inrullade strålblommor.

5. Fjärilarnas favorit

 'Happy butterfly' med strimmiga kronblad.
'Happy butterfly' med strimmiga kronblad. FOTO: Karin Wildheim

’Happy butterfly’. En tvåfärgad näckrosdahlia, som ser ut att vara målad med pensel. Enkla dahlior lockar pollinerare mer än fyllda, där de har svårare att komma åt nektar och pollen.

Livlig månskensgård

Namn: Lena Ferm Hansson och Lars-Håkan Hansson.

Ålder: Lena är 55 år, Lars-Håkan 58.

Familj: Fem vuxna barn varav yngste Adam bor hemma.

Yrke: Skolsköterska respektive kyrkvaktmästare och månskensbonde.

Bor: På en gård med köttdjur samt höns, får och bin till husbehov.

Var? I Älekulla i Marks kommun i södra Västergötland.

På nätet: Hemsidan lundenstradgard.webs.com samt Instagramkontot @lundensdahlior.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen