Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 10 juni

Därför ska du kapa rabarberns blommor

Vill du ha blommor eller fler blad? Ett knips i rätt tid hjälper din rabarberplanta att lägga energin på rätt ställe.

Skriv upp dig på Lands nyhetsbrev

 Vackra med blommorna på rabarbern tar energi.
Vackra med blommorna på rabarbern tar energi. FOTO: TT

Rabarber kan faktiskt prata. När den skickar upp sina första blomknoppar säger den att det räcker med rötter och blad, nu vill den satsa på fortplantning.

Därför ser man sällan en rabarberplanta som är yngre än tre år brista ut i blom.

När den blommar betyder det inte att stjälkarna blir oätbara och träiga på en gång. De går att äta med mängden nya blad minskar så att de du plockar är äldre.

Vill du att plantan ska spara på energin för att ge dig mer stjälkar nu och ett mer robust rotsystem för skörd nästa år tar du bort blommorna så snart du kan.

Läs också: Lyckas med solros

 Nästa generation rabarber finns i de bruna fröna.
Nästa generation rabarber finns i de bruna fröna. FOTO: Istock

Ofta är det lättaste sättet att få fler rabarberplantor att dela rötterna efter några år, när rotsystemet är stadigt. Vill du där emot experimentera med frösådd låter du plantan blomma.

När fröna blivit bruna och torra kan de sås. Du kan välja mellan att så dem i april, maj eller sent på hösten. Placera sådden skyddat ute, till exempel i växthuset. När våren kommer gror de.

 Rabarberknopp blans vårblommorna.
Rabarberknopp blans vårblommorna. FOTO: Istock

Och släng inte knoppar och blommor när du plockat dem. De är fina i vas och som komplement till andra blommor i arrangemang.

Det går visserligen att äta de späda rabarberknopparna om man plockar bort stam, blad och foderblad. Själva blomämnena innehåller inte så mycket oxalsyra så de går att äta i liten mängd även om de inte smakar så gott.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen