Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 28 augusti 2020

De räddar blommor för coronasäker konsert

Det blir mer än varannan blommornas när Västerås konserthus bjuder till coronasäkrad konsert.

Blommorna är svinnblomster räddade av Huvudsta trädgård och projektet Foodloopz.

 De ser till att svinnblommorna får ett nytt liv.
De ser till att svinnblommorna får ett nytt liv. FOTO: Istock

De är kanske lite sneda, har blivit över eller står på kompostens rand. Elin Aronsen Beis jobbar med att ta till vara svinn av alla sorter på Huvudsta trädgård och nu har hon fått ett hedersuppdrag.

– Västerås konserthus rymmer 900 personer men de kan bara ta in 50. De vill göra konserthallen mindre tråkig och det är där vi kommer in, berättar Elin.

Huvudsta trädgård arbetar med svinnförebyggande återvinning på många olika sätt. Återvunnet virke från en stallombyggnad blir möbler, ratat hö går till täckodling och hela 65 ton grönt avfall har blivit ny jord.

Samarbetar med stora företag

Nu samarbetar de med Blomsterlandet och Weibulls för att ge Västerås konserthus 200 blommor att ställa på tomma stolar när det blir konsert. När konserten är över får blommorna flytta till äldreboenden i Västerås.

Blomsterlandet bistår med återbrukade krukor och svinnplantor medan Weibulls bidrar med redskap och jord från trasiga jordpåsar.

Om du också vill testa att rädda hängiga blommor föreslår Elin pelargoner, pensé och lavendel som första projekt.

– De verkar klara nästan vad som helst. Börja med att klippa ner dem duktigt, ge dem ny jord, ordentligt med vatten och mycket kärlek.

Läs också: Plantera och sköta om lavendel – så lyckas du

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen