Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 18 mars 2017

Det här är vårens trendigaste blomma!

Vill du vara först med nästa trend? Skaffa begonia. Och visste du att det finns så många olika sorters begonia? Det är dags att välja din favorit.

Kom ihåg var du läste det först. Med ett grönt finger i luften spår Land en framtida odlingsfluga – begonior för de tunga blommornas skull och för de galna bladen.

Begonia är mormorsblomman som försynt sitter i startgropen och varvar upp inför en nystart som modeblomster.

Det har redan börjat med kungsbegonia (begonia rex), en begoniasort med underbart knasiga blad. Den har bubblat starkt under vintern som innekrukväxt.

Sen kommer de blommiga begoniorna. De är många, generösa och spännande. Här är en guide till de olika sorterna och hur du tar hand om dem.

Knölbegonia

Begonia
Tung typ. Rosiga blommor på en knölbegonia.

I mars/april dyker lökarna upp i butikerna. De är håriga, skålformade rackare som petas ner i jorden i en kruka och ger en fantastiskt blomsterprakt.

Det finns tre typer. De storblommiga får tunga blommor som påminner om rosor eller tagetes. Det finns hur många varianter som helst, både i färg och blomformer.

Hängbegonia

Begonia
Hängbegonia med eldig look ‘Apricot sparkle’.

Sorter med mellanstora blommor kallas ibland multiflora eftersom de får många, mindre blommor, riktiga skyar i vitt, rött, rosa eller gult.

Till sist har vi hängpelargonen som passar bäst i en hög kruka eller ampel. Blommorna väller ut över kanten.

Så sköter du dem: Plantera lökarna med den skålade sidan upp, den kupiga ska vara nedåt. Använd gärna en näringsfattig, luftig jord. En mix av sand, lövjord och vitmossa är super. Låt plantorna flytta ut när frostrisken är över. Till vintern tas lökarna upp, får torka och förvaras torrt och svalt till nästa vår.

Kungsbegonia

Begonia
Jo, den är på riktigt. De skruvade sorterna kungsbegonia kallas ofta ‘Escargot’ som betyder snigel.

 

Begonia
Blommigare blad. Kungsbegonian kan vara både gröna och röda.

Blommorna är inte mycket att ha, men bladen! Blågröna, rosa, vita, buckliga, släta och skruvade.

Så sköter du dem: Kungsbegonian vill inte stå i solgass, ljust eller halvskuggigt är bäst. Låt plantan torka upp lätt mellan vattningarna. Kungsbegonian är en inomhusblomma som mår bra av att vara ute på sommaren.

Isbegonia

Begonia
Små fladdriga pussar till blommor. Isbegonian blommar smått men mycket.

Den här lilla pussmunnen ser man ofta i kommunala rabatter på sommaren. Den har inga knölar och säljs ofta som småplantor på våren. Det finns också frön att så som hinner blomma redan samma säsong.

Så sköter du den: Fröerna sås tidigt för att hinna blomma till sommaren. Strö dem direkt på fuktig jord utan att täcka. De behöver ljuset för att gro.

Plocka bort vissna blommor från plantorna så blommar de mer. Vill du sedan försöka övervintra kan det gå att ta en stickling och försöka med den.

Boliviabegonia

Begonia
Färger som får det att gnissla i syncentrat. Boliviabegonian gör det dessutom ända till hösten.

En riktig godbit. Boliviabegonian är en hängbegonia men en alldeles egen sort med smala, tandade blad och en blomning som räcker länge, länge. Den finns i vitt, rosa, laxfärgat och brandgult.

Så sköter du den: Placeras i sol till halvskugga. Dränk inte men vattna så att den aldrig torkar ut. Vissna blommor behöver inte plockas bort.

Får i regel en knöl som går att övervintra som andra knölbegonior.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen