Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 11 maj 2021

Det här kan du göra av fruktskörden

Varje år ruttnar massor av frukt bort i svenska trädgårdar. Eller så slängs den – helt i onödan. Här tipsar vi om några enkla användningsområden för din frukt.

 Under ett bra äppelår orkar träden knappt bära alla äpplen.
Under ett bra äppelår orkar träden knappt bära alla äpplen. FOTO: giedre vaitekune

Så mycket frukt och så lite tid. Under sensommar och höst dignar svenska trädgårdar av frukt och tyvärr hamnar en stor del av den direkt på gräsmattan, där den ruttnar bort. Kanske är det orken som tryter eller bristen på inspiration. Ibland kan det helt enkelt vara så att du svämmar över av frukt och inte vet vad du ska göra av den.

Här kommer en rad tips på vad du kan göra av din fruktskörd – för att verkligen ta vara på den på bästa sätt.

Gör egen äppelmust

Äppelmust är bland det godaste som finns. Har du gott om äpplen i trädgården är must en bra sak att göra. Till det behöver du en fruktpress. Frukten ska såklart vara rengjord och om du behöver så skär du den i mindre bitar.

Har du annan frukt än bara äpplen i trädgården går det oftast bra att göra must även av den. Till exempel går päron bra att musta, men då kallas det päronjuice istället och du måste ha koll på att dina päron är tillräckligt hårda och fasta i köttet då päron ofta blir dåliga inifrån och ut. Om du tycker att päronjuicen är för söt i sig kan du blanda äpplen och päron när du mustar för lite lenare smak.

Allt som kan hällas på flaska behöver inte vara av äpple eller päron. Med en fruktpress kan du enkelt göra mycket från din trädgård till något drickbart. Rabarber, rödbetor, gurka, olika sorters bär och mycket annat fungerar.

Lämna in fruktskörden för mustning

 Att lämna in frukten till ett musteri är ett bra alternativ för dig med stor skörd.
Att lämna in frukten till ett musteri är ett bra alternativ för dig med stor skörd.

Om du hellre lämnar in din frukt för att mustas så finns det gott om musterier runt om i landet. En del musterier erbjuder dig att musta själv, hos andra lämnar du in din frukt och hämtar musten senare.

På vissa håll i Sverige finns även mobila musterier – som kommer till dig. Du kan enkelt hitta ett musteri nära dig genom att kolla listan hos Svepom (Sveriges Pomologiska Sällskap).

Föreningen Svenska Musterier har också samlat länkar till sina medlemmars sidor. Kika in där och se om det är något som finns i din närhet eller som lockar till en resa.

Bjud in andra att plocka din frukt

Om du inte kan eller hinner med att plocka din egen frukt kan det vara en bra idé att erbjuda andra att plocka den. Via till exempel Fruktförmedlingen kan du anmäla att det finns frukt att hämta.

Det finns dessutom fler alternativ. På Fruktkartan kan den som vill lägga in sitt träd på kartan och fruktsugna kan se var i närheten det finns plockbar frukt.

Vill du gå superlokalt kan du kolla i olika grupper på Facebook för fruktentusiaster. Där finns en mängd grupper som kopplar ihop ägare av fruktträd med plocksugna privatpersoner. Finns det ingen grupp i din närhet kan du enkelt starta en egen grupp.

Läs också: Friska äppelträd och fler äpplen – bästa skötselråden

Gör goda grejer av frukten

 Äppelpaj, mos, cider – det finns så otroligt mycket gott du kan göra med dina äpplen.
Äppelpaj, mos, cider – det finns så otroligt mycket gott du kan göra med dina äpplen. FOTO: 221A

Mängden goda saker du kan göra med sommarens frukt och bär är närmast oändlig. Visst finns det något alldeles underbart med att plocka och äta frukt från eget träd precis som den är. Men för de allra flesta är det omöjligt att äta så många äpplen som behövs för att hålla rent på grenarna. Och ibland är de enkla sakerna de allra godaste.

Kolla in Lands bästa äppelrecept.

Återvinn frukten

Om du trots allt saftande, mustande, pajbakande och äppelmosande inte hinner ta hand om all din frukt, eller om frukten blivit möglig eller maskskadad så kan du alltid återvinna den. Flera av landets återvinningscentraler har särskilda containrar för fallfrukt. De ställs ofta upp från och med september och står som regel kvar till och med december. Vissa stationer kan ha containrarna framme kortare eller längre tid, så kolla upp det innan.

Fallfrukten som läggs i de här containrarna rötas och blir till biogas eller biogödsel. Inte alla återvinningscentraler erbjuder den här möjligheten, så gör en sökning på nätet efter fallfrukt + återvinningscentral eller liknande och se om någon anläggning i din närhet erbjuder detta.

Skänk din frukt till lantbrukare

 Låt dina äpplen komma till nytta i stället för att låta dem ruttna i trädgården.
Låt dina äpplen komma till nytta i stället för att låta dem ruttna i trädgården.

Många minns den rekordheta sommaren 2018 och torkans besvärliga konsekvenser för svenska lantbrukare. Foderbrist för betande djur rådde och läget var akut. Det behöver dock inte vara rekordtorka för att foderbrist ska uppstå. Varma somrar kan betesdjur behöva lite extra att äta och där kan din frukt vara till hjälp. Du kan skänka din frukt till lantbrukare och de äpplen du själv inte hinner ta hand om eller äta upp blir mat till hungriga djur. Men tänk på att frukten ska hålla livsmedelskvalitet och se gärna till att ditt fruktlass är rensat från skräp innan du ger bort den.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen