Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 9 februari 2018

Djungelgurka - så odlar du den

Den smakar lite gurka, lite lime och en gnutta melonskal. Den slingriga, lilla djungelgurkan är en spännande och lättodlad slingerväxt.

 Små söta djungelgurkor bjuder på syrlig smak.
Små söta djungelgurkor bjuder på syrlig smak. FOTO: Yingko

Ibland kallas djungelgurkan för musmelon, för det är så den ser ut. De trådtunna rankorna får massor med små, små frukter som ser ut som meloner i musformat.

Smaken är inte riktigt som gurka. Den brukar beskrivas som sötsur. När frukten är liten smakar den mer gurka men i takt som frukten sväller växer citrussmaken.

De syrliga smaken innebär att den ofta används till inläggningar, ungefär som syltlök.

Läs också: Odla inne under lampa! 10 smarta sorter för dig

 Rankorna är supertunna och fylls med små, prickiga frukter.
Rankorna är supertunna och fylls med små, prickiga frukter. FOTO: AnjoKanFotografie

Så odlas djungelgurka

Sådd: Djungelgurkan frösås på våren inomhus och drivs fram precis som vanlig gurka. Ett bra knep är att bottna såkrukan med plantjord och toppa med näringsfattig såjord.

Placering: Djungelgurkan vill ha det varmt och skyddat så växthuset är bästa platsen under sommaren. Det kan också fungera med ett skyddat läge intill en varm vägg.

Skötsel: De långa rankorna växer snabbt till ett virrvarr så den behöver plats att bre ut sig. Toppa gärna rankorna vid 1,5 meter och knipsa av sidoskott som ränner i väg.

Övervintring: Hos oss räknas djungelgurkan som en ettåring men det kan gå att övervintra den. I slutet på säsongen kan man hitta knölar i krukan. De förvaras i fuktig torv, som dahliaknölar, och väcks till liv när våren kommer.

Lär också: Så byggde Annemarie ett växthus av återvunnet material

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen