Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 12 maj 2017

Drömrabatten: Så får du dahliorna att frodas!

Dahlian är tveklöst världens charmigaste knöl. Den är lättodlad och finns i mängder av färger och former. Dessutom blir den bara vackrare med åren! Så här gör du för att få dem att frodas – också hemma hos dig.

FOTO: IBL

Att odla dahlior är inte särkilt svårt. Knölarna planteras på friland eller i kruka när risken för nattfrost är över. För ­tidigare blomning kan de förodlas inom­hus från april.

Vissa väljer att se dahlian som en slit- och slängblomma och bryr sig inte om att spara knölarna. Men med tanke på att knölen växer till sig för varje säsong, och ger bättre och vackrare blommor ju äldre den blir, kan det ändå vara värt besväret med både hösthantering och vårplantering.

När knölen väl är i jorden sköter den sig själv, lite gödsel och sol är allt den begär för att prunka ända fram till första frosten!

Plantera dina dahlior så här:

Bottna en hög ­kruka med jord. Lägg i dahlia­knölen och toppa med några centimeter jord. Före utplan­tering behöver förodlade plantor avhärdas, alltså steg för steg få vänja sig vid utomhustemperaturen.

Dahlior vill stå i sol eller halvskugga och trivs bra i vanlig trädgårdsjord. Grundgödsla med kogödsel en vecka före plantering.

Sätt dahliaknölen grunt, den ska bara precis täckas av jord. Beroende på höjd ska det vara 50 och 70 centimeter mellan plantorna. Vattna.

Dahlia kan inte övervintra i jorden i Sverige, utan måste grävas upp och förvaras inomhus. Sluta ge näring i september. Klipp bort alla grenar efter första nattfrosten och gräv försiktigt upp knölarna. Skaka av överskottsjord och lägg knölarna frostfritt, mörkt och torrt. Glöm inte att märka knölarna!

Så sköter du dina dahlior

 1. Vattna. Dahlian vill ha regelbunden vattning för att utvecklas och blomma rikligt. Särskilt viktigt vid krukodling
 2. Gödsla. Tilläggsgödsla ett par gånger under säsongen, för att understödja den generösa blomningen.
 3. Bind upp. Höga dahlior behöver stöd. Placera en pinne vid knölen redan vid plantering, så riskerar inte knölen att skadas.
 4. Toppa. För förgrenade plantor kan dahlian toppas vid 15 centimeters höjd.
 5. Ansa. Klipp bort överblommat flor allt eftersom, det förlänger blomningen och förhöjer plantans skönhet.
 6. Skydda. Dahlian älskas av sniglar och snäckor. Tidiga, späda skott är extra lockande, på platser med mycket snäckor och sniglar bör dahliorna därför förodlas för att vara starka och stå emot angrepp.
 7. Föröka genom delning

  Du förökar dina dahlior enklast genom delning, som kan ske både höst och vår. Vid höstdelning blir det mindre material att förvara, vid vårdelning är det lättare att se var knölens tillväxtögon sitter. Dela med sekatör, varje delad knöl ­måste ha en bit av kronan och en tillväxtpunkt varifrån den nya plantan kan växa.

  Vill du veta mer? Svenska Dahliasällskapet har en informativ hemsida.

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen