Drömrabatten: Så får du dahliorna att frodas!
Dahlian är tveklöst världens charmigaste knöl. Den är lättodlad och finns i mängder av färger och former. Dessutom blir den bara vackrare med åren! Så här gör du för att få dem att frodas – också hemma hos dig.
Att odla dahlior är inte särkilt svårt. Knölarna planteras på friland eller i kruka när risken för nattfrost är över. För tidigare blomning kan de förodlas inomhus från april.
Vissa väljer att se dahlian som en slit- och slängblomma och bryr sig inte om att spara knölarna. Men med tanke på att knölen växer till sig för varje säsong, och ger bättre och vackrare blommor ju äldre den blir, kan det ändå vara värt besväret med både hösthantering och vårplantering.
När knölen väl är i jorden sköter den sig själv, lite gödsel och sol är allt den begär för att prunka ända fram till första frosten!
Läs även: Odla tagetes – så gör du
Plantera dina dahlior så här:
Bottna en hög kruka med jord. Lägg i dahliaknölen och toppa med några centimeter jord. Före utplantering behöver förodlade plantor avhärdas, alltså steg för steg få vänja sig vid utomhustemperaturen.
Dahlior vill stå i sol eller halvskugga och trivs bra i vanlig trädgårdsjord. Grundgödsla med kogödsel en vecka före plantering.
Sätt dahliaknölen grunt, den ska bara precis täckas av jord. Beroende på höjd ska det vara 50 och 70 centimeter mellan plantorna. Vattna.
Dahlia kan inte övervintra i jorden i Sverige, utan måste grävas upp och förvaras inomhus. Sluta ge näring i september. Klipp bort alla grenar efter första nattfrosten och gräv försiktigt upp knölarna. Skaka av överskottsjord och lägg knölarna frostfritt, mörkt och torrt. Glöm inte att märka knölarna!
Så sköter du dina dahlior
Föröka genom delning
Du förökar dina dahlior enklast genom delning, som kan ske både höst och vår. Vid höstdelning blir det mindre material att förvara, vid vårdelning är det lättare att se var knölens tillväxtögon sitter. Dela med sekatör, varje delad knöl måste ha en bit av kronan och en tillväxtpunkt varifrån den nya plantan kan växa.
Vill du veta mer? Svenska Dahliasällskapet har en informativ hemsida.
Läs även: Experten: Så lyckas du med luktärt