Du får ritning: Plantera en modern torprabatt
Den är romantiskt lantlig, har mjuka former och är fylld med kulturväxter i rosalila, blått och vitt. Dessutom är den lättskött, och numera förstärkt med moderna perenner. Torprabatten är en evig kärlek som tål att förnyas.
Säg ordet torprabatt och de flesta ser framför sig en praktfull plantering som väller över av klassiska mormorsblommor.
– Men bara för att det är en torprabatt behöver man inte använda enbart de gamla och invasiva växterna, som akleja, såpnejlika och brandlilja. De är i och för sig fina men kan kompletteras med tåliga och lättare perenner, och blandas upp med någon buske och en ros.
Helena Carlsson är trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner med företaget Trädgårdslycka i Falun, med tjänster som trädgårdsplanering, anläggning, rådgivning och trädgårdsskötsel på menyn.
Det råder inga tvivel om att hon älskar att arbeta med trädgård, och att just torprabatten ligger henne varmt om hjärtat. Dock menar hon att den klassiska torprabatten kan uppdateras en smula, och att den har en plats även utanför torpmiljön.
– Man kan göra en torprabatt på en innergård i en storstad lika gärna som i en trädgård på landet. Det handlar om att förgylla livet med färg, fina former och dofter, och att väcka minnen till liv.
Vinrött som krydda
En torprabatt enligt Helena innehåller blå riddarsporre, kransveronika, rosenmalva, syrenhortensia och nävor. För att balansera de kalla färgerna kompletterar hon med växter i vinrött, som alunroten ’Rachel’ liksom vinröd daglilja.
Och så en ros förstås, som den rosablommande klätterrosen ’New Dawn’ som är tacksam även i zon 5 och 6.
– När man komponerar rabatten är det viktigt att växterna blommar länge och jämnt, plus att man väljer sorter med vackra blad. Knepet är att använda perenner som löser av varandra i blomning. Dessutom är det fint med lökväxter som blommar tidigt på våren.
– De funkar utmärkt ihop med perennerna eftersom de inte stör deras blomning. Jag rekommenderar olika sorters narcisser och allium, inte minst eftersom de inte gillas av rådjur.
Läs även: Klätterhortensia – en snygging som slår det mesta
I kompositionen är det klokt att låta växterna återkomma på flera ställen i rabatten ett par, tre gånger. En gammal regel är att hellre ha få sorter men många plantor, vilket ger lugn och balans. Samma sak gäller själva rabatterna, hellre få och stora än plottrigt många.
Tänk böljande
I övrigt hör fruktträd och bärbuskar till torpträdgården, men hellre samlade i ett eller flera hörn än utplacerade lite här och där på tomten. När det gäller gångar är det grus eller natursten och rundade kanter som gäller, medan gräsmattorna bör vara små men öppna och fria.
Den som planerar en torprabatt bör alltså tänka i naturnära termer och mjuka former. En rabatt vid en husvägg ska ha en skyddande spalt med grus mellan hus och rabatt och är hellre böljande än rektangulär, medan en friliggande rabatt bör vara rundad snarare än hårt fyrkantig.
Att rama in fägringen med en kant av natursten är både vackert och praktiskt. För att få en lättskött rabatt väljer Helena kantväxter med täta rotsystem som inte släpper in ogräs, som nävor och alunrot.
– Att också använda en färgskala som går ton i ton skapar en röd tråd som håller ihop rabatten, säger Helena Carlsson. Dessutom är det viktigt att jobba med växter med olika höjd. En rättuppstående blomma, en hög buske, en klätterväxt som slingrar sig … Det handlar om dynamik.
När det gäller höjd lyfter hon fram det moderna gräset diamantrör, som blir åttio centimeter högt och får fina ax som skimrar i rosa.
– Det bryter av lite mot allt det blommiga, och ger den gamla torparrabatten en ny dimension.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.