Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 23 maj 2017

Du får ritning: Plantera en modern torprabatt

Den är romantiskt lantlig, har mjuka former och är fylld med kulturväxter i rosalila, blått och vitt. Dessutom är den lättskött, och numera förstärkt med moderna perenner. Torprabatten är en evig kärlek som tål att förnyas.

 En blommande dröm. Den röda stugan blir fulländad med prunkande rabatter.
En blommande dröm. Den röda stugan blir fulländad med prunkande rabatter. FOTO: Bella Linde

Säg ordet torprabatt och de flesta ser framför sig en praktfull plantering som väller över av klassiska mormorsblommor.

– Men bara för att det är en torprabatt behöver man inte använda enbart de gamla och invasiva växterna, som akleja, såpnejlika och brandlilja. De är i och för sig fina men kan kompletteras med tåliga och lättare perenner, och blandas upp med någon buske och en ros.

 Helena Carlsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner med företaget Trädgårdslycka i Falun, bjuder på sin finaste torprabatt.
Helena Carlsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner med företaget Trädgårdslycka i Falun, bjuder på sin finaste torprabatt. FOTO: Helena Carlsson

Helena Carlsson är trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner med företaget Trädgårdslycka i Falun, med tjänster som trädgårdsplanering, anläggning, rådgivning och trädgårdsskötsel på menyn.

Det råder inga tvivel om att hon älskar att arbeta med trädgård, och att just torprabatten ligger henne varmt om hjärtat. Dock menar hon att den klassiska torprabatten kan uppdateras en smula, och att den har en plats även utanför torpmiljön.

– Man kan göra en torprabatt på en innergård i en storstad lika gärna som i en trädgård på landet. Det handlar om att förgylla livet med färg, fina former och dofter, och att väcka minnen till liv.

Vinrött som krydda

En torprabatt enligt Helena innehåller blå riddarsporre, kransveronika, rosenmalva, syrenhortensia och nävor. För att balansera de kalla färgerna kompletterar hon med växter i vinrött, som alunroten ’Rachel’ liksom vinröd daglilja.

Och så en ros förstås, som den rosablommande klätterrosen ’New Dawn’ som är tacksam även i zon 5 och 6.

– När man komponerar rabatten är det viktigt att växterna blommar länge och jämnt, plus att man väljer sorter med vackra blad. Knepet är att använda perenner som löser av varandra i blomning. Dessutom är det fint med lökväxter som blommar tidigt på våren.

– De funkar utmärkt ihop med perennerna eftersom de inte stör deras blomning. Jag rekommenderar olika sorters narcisser och allium, inte minst eftersom de inte gillas av rådjur.

Läs även: Klätterhortensia – en snygging som slår det mesta

I kompositionen är det klokt att låta växterna återkomma på flera ställen i rabatten ett par, tre gånger. En gammal regel är att hellre ha få sorter men många plantor, vilket ger lugn och balans. Samma sak gäller själva rabatterna, hellre få och stora än plottrigt många.

Tänk böljande

I övrigt hör fruktträd och bärbuskar till torpträdgården, men hellre samlade i ett eller flera hörn än utplacerade lite här och där på tomten. När det gäller gångar är det grus eller natursten och rundade kanter som gäller, medan gräsmattorna bör vara små men öppna och fria.

Den som planerar en torprabatt bör alltså tänka i naturnära termer och mjuka former. En rabatt vid en husvägg ska ha en skyddande spalt med grus mellan hus och rabatt och är hellre böljande än rektangulär, medan en friliggande rabatt bör vara rundad snarare än hårt fyrkantig.

Att rama in fägringen med en kant av natursten är både vackert och praktiskt. För att få en lättskött rabatt väljer Helena kantväxter med täta rotsystem som inte släpper in ogräs, som nävor och alunrot.

– Att också använda en färgskala som går ton i ton skapar en röd tråd som håller ihop rabatten, säger Helena Carlsson. Dessutom är det viktigt att jobba med växter med olika höjd. En rättuppstående blomma, en hög buske, en klätterväxt som slingrar sig … Det handlar om dynamik.

När det gäller höjd lyfter hon fram det moderna gräset diamantrör, som blir åttio centimeter högt och får fina ax som skimrar i rosa.

– Det bryter av lite mot allt det blommiga, och ger den gamla torparrabatten en ny dimension.

Plantera Helenas vackra rabatt

 Ritning att plantera efter. Helena Carlssons torprabatt har mjuka former och växter i olika höjd. Varje växt är utmärkt med en siffra på ritningen. Komplettera gärna med pionen 'Sarah Bernhardt' och lökväxter för vårblomning.
Ritning att plantera efter. Helena Carlssons torprabatt har mjuka former och växter i olika höjd. Varje växt är utmärkt med en siffra på ritningen. Komplettera gärna med pionen 'Sarah Bernhardt' och lökväxter för vårblomning. FOTO: Science Photo Library/IBL
 1) Klätterros, Rosa Wichurana-gruppen, ’New Dawn’ är en härdig, frisk och yvig ros som blommar länge. Den har ljusrosa fyllda blommor som doftar svagt men sött.
1) Klätterros, Rosa Wichurana-gruppen, ’New Dawn’ är en härdig, frisk och yvig ros som blommar länge. Den har ljusrosa fyllda blommor som doftar svagt men sött. FOTO: Perennagruppen
 2) Riddarsporre, Delphinium pacific, ’Summer Skies’ växer upprätt, blir 150–200 centimeter hög och blommar med små ljusblåa blommor med vit mitt, samlade i täta höga grupper. Är dekorativ som snittblomma.
2) Riddarsporre, Delphinium pacific, ’Summer Skies’ växer upprätt, blir 150–200 centimeter hög och blommar med små ljusblåa blommor med vit mitt, samlade i täta höga grupper. Är dekorativ som snittblomma. FOTO: Perennagruppen
 3) Kransveronica, Veronicastrum virginicum, ’Pink Glow’ sticker upp sina rosavioletta ax ur blad i kransar. Stadig och fin, blir 120 centimeter hög.
3) Kransveronica, Veronicastrum virginicum, ’Pink Glow’ sticker upp sina rosavioletta ax ur blad i kransar. Stadig och fin, blir 120 centimeter hög. FOTO: Perennagruppen
 4) Rosenmalva, Malva alcea ’Fastigiata’ är en gammal trädgårdsväxt med buskigt växtsätt. Den blir 80 centimeter hög och får djuprosa blommor.
4) Rosenmalva, Malva alcea ’Fastigiata’ är en gammal trädgårdsväxt med buskigt växtsätt. Den blir 80 centimeter hög och får djuprosa blommor. FOTO: Perennagruppen
 5) Daglilja, Hemerocallis, ’Summer Wine’ blommar i vinrött och har smala liljelika blad som är fina tidigt på våren. Blir 60 centimeter hög.
5) Daglilja, Hemerocallis, ’Summer Wine’ blommar i vinrött och har smala liljelika blad som är fina tidigt på våren. Blir 60 centimeter hög. FOTO: Perennagruppen
 6) Diamantrör, Calamagrostis brachytricha, är ett fint gräs med silverrosa plymer och sirligt hängande blad. Blir 120 centimeter hög och är värdefull i höstträdgården.
6) Diamantrör, Calamagrostis brachytricha, är ett fint gräs med silverrosa plymer och sirligt hängande blad. Blir 120 centimeter hög och är värdefull i höstträdgården. FOTO: Perennagruppen
 7) Syrenhortensia, Hydrangea paniculata, ’Grandiflora’ är en brett uppväxande buske med krämvita blomklasar som på hösten övergår i rosa toner. Blir 150–200 centimeter hög.
7) Syrenhortensia, Hydrangea paniculata, ’Grandiflora’ är en brett uppväxande buske med krämvita blomklasar som på hösten övergår i rosa toner. Blir 150–200 centimeter hög. FOTO: Perennagruppen
 8) Kantnepeta, Nepeta faassenii, ’Walkers Low’ är en fin vävarväxt med silvergröna blad. Den blir 50 centimeter hög och blommar med blåvioletta blommor.
8) Kantnepeta, Nepeta faassenii, ’Walkers Low’ är en fin vävarväxt med silvergröna blad. Den blir 50 centimeter hög och blommar med blåvioletta blommor. FOTO: Perennagruppen
 9) Alunrot, Heuchera micranta, ’Rachel’ bildar en tät matta av vinröda tandade blad. Växten blir 10–15 centimeter hög och får sirliga stänglar med ljust rosa blommor.
9) Alunrot, Heuchera micranta, ’Rachel’ bildar en tät matta av vinröda tandade blad. Växten blir 10–15 centimeter hög och får sirliga stänglar med ljust rosa blommor. FOTO: Perennagruppen
 10) Näva, Geranium hybrid, ’Rozanne’ lägger sig fint som marktäckare, kan bli 40 centimeter hög och har blommor i blått med vitt öga.
10) Näva, Geranium hybrid, ’Rozanne’ lägger sig fint som marktäckare, kan bli 40 centimeter hög och har blommor i blått med vitt öga.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen