Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 augusti 2019

Dumpade äpplen ökar risken för viltolyckor

Fallfruktens tid är här och många villaägare passar på att städa upp i sina trädgårdar. I Dalarna har jägare upptäckt att frukten ofta dumpas nära trafikerade vägar, ett tilltag som kan leda till svåra viltolyckor.

 Rådjur äter gärna äpplen. Om fukten placeras ut nära vägen kan det bidra till viltolyckor, menar Nationella viltolycksrådet.
Rådjur äter gärna äpplen. Om fukten placeras ut nära vägen kan det bidra till viltolyckor, menar Nationella viltolycksrådet. FOTO: Istock

Mosiga äpplen som ligger i drivor vid vägkanten är ingen ovanlig syn i Rottneby med omnejd, någonting även Dalarnas Tidningar har rapporterat om.

André Granqvist är länsan­svarig jägare i Dalarna inom Nationella viltolycksrådet, och en av många jägare som reagerar på fenomenet.

– Det är rent oförstånd som ligger bakom att folk gör så här, säger han.

Frukten lockar till sig djur

Det handlar om att villaägare sopar ihop fallfrukt och lägger ut den i naturen i stället för att kompostera eller åka till soptippen. Inte sällan dumpas frukten strax utanför tomten, nära trafikerade vägar.

– Det är ju mat som ligger där i stora högar. Djuren kommer för att äta och är de då nära en trafikerad väg kan olyckan snart vara framme, säger André Granqvist.

Rådjur vanligast i viltolyckor

Enligt Nationella viltolycksrådets statistik har det skett över 35 500 viltolyckor i hela landet hittills i år. Drygt 27 600 av dessa har varit med rådjur, cirka 3 300 med vildsvin och cirka 2 600 med älg.

Inför hösten, viltolyckornas högsäsong, har Nationella Viltolycksrådet i Dalarna valt att gå ut med informationsblad i brevlådor i Falun.

– Vi vill uppmärksamma boenden i de värst drabbade områdena om att det är en samhällsfara att locka ut djuren till vägarna på det där viset. Vi har mycket viltolyckor kring Falun och frukten kan vara en bidragande faktor.

Släng ut frukten i skogen

Det är samtidigt en fin tanke att skänka fallfrukt till vilda djur, menar André Granqvist.

Rådet till de som vill fortsätta göra detta är att lämna av den efter en skogsbilväg i stället.

– Minst 400-500 meter från de hårt trafikerade vägarna tycker jag att man ska åka innan man stjälper ut frukt.

Undvik viltolyckor

  • Kör försiktigt, var uppmärksam på vägen och omgivningarna.
  • Håll utkik efter vildmarksremsor, en markering som inblandade i viltolyckor är skyldiga att sätta upp vid olycksplatsen.
  • Stressa inte i din körning. Sänk farten om du närmar dig en olycksplats.
  • Om du själv är inblandad i en viltolycka med björn, varg, järv, lo, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn, larma polis och märk ut platsen.

Källa:Nationella viltolycksrådet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen