Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 3 augusti 2018

Experten: Så beskär du fruktträd i torkan

Beskär varsamt, stötta och minska på vikten. Nödbeskär nu så får fruktträden bästa chansen att klara torkan.

 Mycket frukt trots torkan. Då ger Henrik Morin råd om nödbeskärning.
Mycket frukt trots torkan. Då ger Henrik Morin råd om nödbeskärning. FOTO: Agneta Falck

Vårens och sommarens torka påverkar all växtlighet. Nu är vi inne i beskärningssäsongen JAS och många fruktträd brukar beskäras under den här perioden. Hur ska vi tänka kring beskärning med tanke på torkan? Vi frågar Henrik Morin, trädgårdsrådgivare och utbildare i fruktträdsbeskärning.

Torkade snitt, inte läkning

– Många träd har vattenbrist och det som kan hända är att man får en så kallad ”die-back” vid snitten. Det betyder att barken och kambiet torkar tillbaka och dör bakom snittet. Detta gör inte så mycket om man bara tar bort enstaka mindre grenar, men kan ha betydelse vid en mer genomgripande beskärning, säger Henrik Morin.

Enligt Henrik kan större snitt dessutom få veden att spricka upp ordentligt. Sprickorna blir inkörsport för olika sjukdomar som trädet kan drabbas av.

Veden är sprödare och mindre flexibel än vanligt på grund av torkan, samtidigt som det finns ovanligt mycket frukt på många träd. Detta ger en ökad risk för att grenar fläker sig eller går helt av.

Läs också: Sommarbeskär: Expertens tips för friska träd!

Nödbeskär bort kilon

– I många träd är det därför befogat att göra en enkel, snabb beskärningsinsats för att avlasta i täta och tunga partier där det finns mycket frukt. Man kan se det som en nödbeskärning. Det är ett mycket mindre problem om snitten inte kommer på precis rätt ställe än att hela grenar och kanske stammar fläker sig.

Henrik ger rådet att man ska hålla sig till de partier där den mesta frukten sitter så blir det relativt få snittytor.

– Undvik stamnära snitt, eftersom de är mycket skadliga nu då vedytan snabbt spricker upp och det bildas vägar långt in i veden och in i stammens kärna, säger Henrik.

Se upp med vinklarna

Behovet av avlastning är störst på äldre, täta träd och yngre träd med skarpa, och därmed svaga, grenvinklar. Det är alltid bra att kartgallra, både för att minska belastningen och för att främja tillväxten och mognaden hos de frukter som finns kvar i trädet. Det går också att stötta grenarna med t ex störar.

– Den finns aldrig bara en regel för allt, man får ta ställning i varje enskilt fall. Man kan pröva att skaka ner frukt för att lätta på vikten. Inte för hårt bara, för då kanske hela grenen åker med. Tänk också på hur du ställer upp en eventuell stege, så den inte i sig blir den extra tyngden som knäcker grenen, råder Henrik Morin.

Läs också: Så känner du igen de 5 vanligaste äppelsmittorna

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen