Experten tipsar: Så räddar du torpets gamla rabatt
Forna tiders rabatt kan gömma sig i trasslet vid huset.
André Strömqvist lär dig hitta växterna från förr och återskapa forna tiders rabatt.
I en gammal trädgård lever historien och också de växter som nu fallit i glömska. Hos André Strömqvist kom trädgårdsintresset redan som barn när han hälsade på i trädgårdarna hos de äldre i grannskapet. I boken Handbok för en gammal trädgård lär han ut knepen som behövs för att ge liv och kärlek till det som en gång var.
Kasta inte in handduken i första taget när det kommer till igenvuxna rabatter. Kanske har du tagit över ett torp med en trädgård som inga gröna fingrar rört på flera år, där du bara kan skymta formen av en gammal rabatt. Kanske finns rabatten i din egen trädgård som står glömd i den delen som vi så fint kallar det dåliga samvetet. Det går att rädda, det är inte försent. André vet hur man gör!
Andrés tips för rabatten utom räddning
1. Förnya eller väx igen
Eftersom arterna i rabatten växer olika kraftigt behöver man dela växterna för att inte en art ska konkurrera ut någon annan. Därför är det bra om man föryngra rabatten med tre till fem års mellanrum. För att undvika en vildvuxen rabatt där någon art försvinner eller tar över.
Ta upp de plantor som behöver delas, en tuva kan delas i flera mindre delar. Plantera åter på samma plats för att bevara kompositionen i rabatten, men med några decimeters mellanrum, för bättre växtlighet. Ge bort det som blir över!
Läs också: Så maxar du dahliablomninngen
2. Vänta med grävningen
Gräv inte bort något som ännu inte blommar. Bevara de perenner, lökar och fröer som finns i jorden. För att ta vara på allt som finns i rabatten kan de vara bra att följa den i alla dess säsonger innan man gör några större förändringar. Men se till att försiktigt ta bort ogräs och klipp av blommorna på ogräset innan de hinner gå i frö.
3. Rensa och punktgödsla
Många perenner är långvariga och kan klara sig länge i en igenvuxenrabatt utan skötsel. Ett enkelt sätt att få en perenn eller lökväxt som har en tynande tillvaro att växa igen, kanske till och med blomma, är punktgödsling med exempelvis hönsgödsel upplöst i vatten, eller utspädd urin, så kallat guldvatten. Många fleråriga växter bildar knoppanlag året innan de blommar, vilket gör att de kan ta lite tid innan gödslingen och rensning ger resultat.
4. Bli detektiv i rabatten
Olika perenner växer olika snabbt, det är viktigt att tänka på att fundera över hur en rabatt sett ut tidigare. En pion som växer långsamt, särskilt om den har konkurrens av andra växter. En rabatt som till hälften består av praktlysning och såpnejlika som växer snabbt och konkurrerar ut de flesta, har sannolikt inte sett ut så från början. Börja leta i rabatten och jorden för att se vad den innehåller.
Läs också: Så räddades en hundraårig trädgård
5. Granska jorden
Man bör bara byta ut jorden i delar av en gammal rabatt som en sista utväg, till exempel om det växer så mycket kirskål att det är omöjligt att få bort. Men gå först igenom jorden så du inte råkar slänga någon lök eller växt av misstag och byt ut jorden i delar av rabatten stegvis.
Prenumerera på Lands nyhetsbrev – få artiklar direkt i mejlen
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.