Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 31 januari 2019

Felsök och rädda sådden

Fröna gror inte alls, blir rangliga eller tippar omkull. Så här felsöker du när frön du sått inte beter sig som du tänkt dig.

 Syna sådden när det inte växer som det ska.
Syna sådden när det inte växer som det ska. FOTO: Istock

Ge inte upp om frösådden misslyckas. Kanske är det din chans att lära dig något nytt och åtgärda det som gick fel. Här listar vi klassiska fröproblem och några orsaker till dem.

1. Jag sådde men ingenting händer!

Torka: Ett frö har bara en väg ut och en enda chans. När den skickar ut sin första trevande rot är den extremt känslig för att torka ut eller dränkas. Det finns ingen rot nummer 2 som uppbackning.

Om fröna inte kommer upp alls kan det bero på att roten skadats av torka eller röta. Testa igen och glöm inte att sätta lite plast över sådden. Håll jorden fuktig men inte blöt och lyft plasten varje dag för att vädra ut överflödig fukt.

Gamla fröer: Ju äldre ett frö är desto svårare har det att gro. Om du har använt frön från i fjol kan de alltså ha hunnit dö innan de kommit i jorden. Du kan testa grobarheten genom att lägga några frön på fuktigt hushållspapper. Vik ihop med fröna inuti, lägg i en plastpåse och placera den mörkt i rumstemperatur.

Efter några dagar kan du se resultatet. Antalet dagar till groning skiljer sig åt mellan olika växter så läs på innan. Bra fröfirmor skriver ut grotiden på fröpåsen.

Fel ljus: Alla fröer ska inte vara i jorden, en del ska vara ovanpå. Läs på om din frösort och se om den är ljusgroende. Det innebär att den behöver ljus för att groningen ska aktiveras. Samtidigt är de lika känsliga för uttorkning som andra fröer. Ett sätt att klara dem är att strö frön på jorden och sikta lite perlit över. Det ljusa stenmaterialet perlit släpper genom ljus men håller fukten kvar.

Fel temperatur: Om inget händer kan temperaturen vara fel. Sallat vill helst inte gro om det är varmare än 18 grader medan tomatfrön gror som bäst i 22-25 grader. Läs på fröpåsen.

2. Plantorna blir sååå långa!

 Rangliga rackare behöver mer ljus.
Rangliga rackare behöver mer ljus. FOTO: IBL

Ljuset: För att få knubbiga och stadiga plantor behövs ljus, så rangliga rackare beror oftast på ljusbrist. Hitta en ljusare plats eller ge ljus med växtlampa. Om det inte går kan en svalare plats hjälpa så att inte värmen triggar plantan att växa mer än ljuset den får räcker till.Läs också: 9 steg för att lyckas med sådden

3. Plantorna växer inte!

Fel jord: Väldränerad och näringsfattig såjord är bäst för ett frö. Har du sått i mullrik, gödslad jord eller gödslat efteråt kan rötterna brännas av gödselämnena och hämmas i tillväxten av syrebrist i blöt jord.

Flugor i krukan: Sorgmyggor är ett vanligt problem i frösådden. De lägger ägg i jorden och deras larver knaprar på rötterna. Sterilisera såjorden i ugnen innan du sår och vattna sådden underifrån. En fuktig jordyta uppåt är perfekt för sorgmyggor som vill lägga ägg. Jaga sorgmyggor med dammsugaren och behandla allvarliga larvangrepp med nematoder.

4. De små plantorna viks och faller!

 Rötan fäller de små plantorna. Nu gäller det att jobba snabbt.
Rötan fäller de små plantorna. Nu gäller det att jobba snabbt. FOTO: IBL

Rothalsröta: Det finns en grupp svamp- och mögelsporer som kan växa till i såjorden och angripa stjälken. Problemen blir större om plantan står blött och kallt.

Plantan ser ut som om någon klämt till stjälken längst ner och hela plantan lägger sig ner. Jobba snabbt! Kanske kan du rädda någon av plantorna genom att fiska upp och sätta i ny, steriliserad jord.

Läs också: Så odlar du nya trendväxten kvanne

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen