Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 25 maj

Fem fina blommor att så direkt

Blommor som kan sås direkt på växtplatsen är guld värda. Det sparar arbete, pryder köksträdgården och fyller ut luckor i perennrabatten. Här får du tips på 5 lättodlade favoriter i romantiska, mjuka toner

Praktfull vädd

 Allt i ett. Praktvädd i olika färger är vacker i rabatten, fin i bukett och poppis hos pollinerare.
Allt i ett. Praktvädd i olika färger är vacker i rabatten, fin i bukett och poppis hos pollinerare. FOTO: Markus Danielsson

Praktvädd ‘Summer Fruits’ är en mix av väldoftande rosa, lila och mörkt bourgognefärgade blommor som lockar humlor, bin och fjärilar. Höjd 90 cm. Kan behöva stöd. Så på friland när jorden värmts upp eller förodla i mars-april för tidigare blomning.

Inköp: Nelson Garden.

Laxrosa lin

 Bedårande. Blomsterlin i en lite urblekt laxrosa ton.
Bedårande. Blomsterlin i en lite urblekt laxrosa ton. FOTO: Impecta

Blomsterlin ’Salmon’ har varmt laxrosa blommor med mörk mitt. Den är mycket rikblommande under lång tid, lättodlad och torktålig. Fin i kruka, rabatt, köksträdgård och bukett. Höjd 40 cm.

Inköp: Impecta Fröhandel.Läs också: Odla eterneller

Piffig pionvallmo

 Festliga volanger. Pionvallmo med fluffiga, fyllda blommor som påminner om balettkjolar.
Festliga volanger. Pionvallmo med fluffiga, fyllda blommor som påminner om balettkjolar. FOTO: Jordnära fröer

Pionvallmo ’Double Violet Blush’ blommar I en dov purpurfärg med mörkare fläckar, en läcker kombination med de blågröna stjälkarna och bladen. Höjd 75-100 cm.

Inköp: Jordnära fröer.

Matchade ringblommor

 Ringa in dig! Ringblommor hör till de mest tacksamma sommarblommor man kan odla.
Ringa in dig! Ringblommor hör till de mest tacksamma sommarblommor man kan odla. FOTO: Zetas Trädgård

Ringblommor är dekorativa, ätliga, lättodlade och självsår sig gärna. Ljuvliga mixen ’Gilded Honey’ består av sorterna ’Ivory Princess’, ’Sunset Buff’ och ’Pink Surprise’ och blommar i mjuka aprikosa, blekgula, beigea och orangea nyanser.

Inköp: Zetas Trädgård.

Söt snokört

 Älskad av humlor. Blå snokört uppskattas av bin, humlor och fjärilar.
Älskad av humlor. Blå snokört uppskattas av bin, humlor och fjärilar. FOTO: Impecta

‘Pink Bedder’ är en rosa variant av blå snokört, en mycket lättodlad och snabbväxande sommarblomma. Den bildar kuddformade tuvor som översållas av klarrosa blommor som efterhand övergår i purpurblått. Tål även torra lägen. Höjd: 40 cm.

Inköp: Impecta Fröhandel.

Blommor som lockar pollinerare

Bin, humlor, blomflugor, fjärilar och skalbaggar. Många är de små varelser som äter av blommornas pollen och suger nektar. På köpet hjälper de växterna med pollineringen och ökar skörden av frukt, bär och många grönsaker för oss odlare.

Genom att satsa på en blomrik trädgård får du också en levande, surrande och fladdrande trädgård där det finns mycket att titta på. En del blommor lockar fler pollinerare än andra. Helt fyllda blommor som saknar ståndare och pistiller har ingen mat att bjuda på. Enkla blommor är för det mesta bra för pollinerarna.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen