Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 mars 2018

Så flätar du vitlöken på bästa sätt!

Vitlök ska förvaras luftigt och torrt så inget kan väl vara bättre än att fläta. Enkelt att hänga upp och fint på samma gång.

FOTO: Katarina Ekeström

Det är Katarina Ekeström som lär oss hur man får till kökets läckraste dekoration – nyttig och vacker på samma gång!

Läs också: Så förvarar du löken bäst

”Jag visar hur det går till med en bildserie. Det blir tydligast så. Jag kör med tretton lökar i mina flätor. Antalet avgör du, men minst sju bör det vara. Sedan väljer du, men jag rekommenderar att efter det lägga till tre åt gången. Alltså 7 eller 10 eller 13 eller 16 och så vidare. Varför förklarar jag i anvisningarna.

Några huvudregler

Dessutom finns det ett par huvudregler du kan ta med dig på vägen:

Du startar med tre lökar där stjälkarna ligger sida vid sida. Efter det ska alltid stjälken på vitlöken du lägger till placeras i den mittersta av flätans tre ”stjälktåtar”.

Efter de tre startlökarna lägger du till vitlök i ordningen: mitten – höger – vänster. Mitten-höger-vänster osv.

Flätans sista lök ska vara en mittlök.

Läs också: Självförsörjande på grönt – så mycket behöver du

Torkad

FOTO: Katarina Ekeström
  • Vitlöken ska vara torkad med inte knastertorr. Ett par veckor är ett ungefärligt mått på torktid. Förutom löken behöver du, en bit ståltråd och någon sorts snöre. Jag använder naturbast.
  • Ansa vitlöken måttligt. Jag klipper av rötterna och borstar lökarna rena. Ta inte bort för mycket av skalet som skyddar lökarna.
  • Lägg tre lökar vid sidan av varandra med mittenlöken något över de andra. Har du lökar som varierar i storlek är det bra att lägga de största i mitten genom hela flätan.
  • Fäst ihop lökarna med ståltråden så har du en stadig grund att bygga på.

Börja fläta

FOTO: Katarina Ekeström
  • Lägg den fjärde löken i mitten och placera stjälken i mitten.
  • Ta den högra stjälken och lägg åt vänster.
  • Lägg en ny vitlök på högra sidan med stjälken i mitten.
  • Ta den vänstra stjälktåten och lägg till höger. Nu har du en mittstjälk och två på varje sida.

”Sen är det bara att köra på”

FOTO: Katarina Ekeström
  • Lägg en ny vitlök på vänstra sidan med stjälken i mitten.
  • Ta de två högra stjälkarna och lägg över till vänster.
  • Sen är det bara att köra på. Lägg en ny vitlök i mitten med stjälken i mitten. Lägg över de vänstra stjälkarna till höger.
  • Nästa lök lägger du på höger sida med stjälken i mitten. Ta tag i de högra stjälkarna och lägg över dem åt vänster. Fortsätt fläta tills du är nöjd med antalet, men låt den sista löken vara en mittenlök så får flätan en jämn balanserad form.

Avsluta med snöre eller bast

  • När du är nöjd med antalet vitlökar fortsätter du fläta ihop blasten så långt du vill och tycker är vackert.
  • Bind om med snöre eller bast.
  • Vänd flätan och gör en ögla för upphängning på baksidan.
  • Ansa blasten över snöret och häng flätan luftigt.

Läs också: Läs mer om vitlöksflätning hos Katarina

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen