Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 30 maj 2022

Från Sverige-resan: Nu blommar det (snart) i hela Sverige

Rosenskära! Aster! Gullskära! Variationen är stor och färgerna många när svenska trädgårdar börjar grönska på alla möjliga vis. Land och Från Sverige-märkningen tipsar om en del av alla skönheter som du kan njuta av i din trädgård eller i ditt hem. Låt dig inspireras!

Årets pelargon 2022 – kan bli en klassiker

 Calliope L ‘Soft Coral’ är årets pelargon - en ny favorit i hemmet.
Calliope L ‘Soft Coral’ är årets pelargon - en ny favorit i hemmet. FOTO: Linda Lomelino/Blomsterfrämjandet

Varje år utser Blomsterfrämjandet en pelargon som får titeln “Årets pelargon” och den sätter verkligen ljuset på en av Sveriges favoritblommor – pelargonen.

Blomsterodlaren Arvidssons i Fjärås är en svensk odlare som drivit Calliope L ‘Soft Coral’ under några år och som tror att årets pelargon har stor möjlighet att bli en ny klassiker.

– Soft Coral` är som en modern Mårbacka! Blommorna är fantastiskt vackra i både ton och form och växtsättet är mycket fint där korsningen med bland annat en hängpelargon avslöjas på ett fint sätt genom det fylliga växtsättet som tar för sig i krukan, menar Maria Lundgren på Arvidssons.

Häng på trenden med pelargoner – kanske kan ‘Soft Coral’ bli din nya favorit?

Lavendel – älskad favorit

 Lavendel, en så vacker växt! Alla älskar den, även insekterna!
Lavendel, en så vacker växt! Alla älskar den, även insekterna! FOTO: Istock

Vill du få en magisk känsla i trädgården – odla lavendel! Den är inte bara människornas favorit utan även väldigt omtyckt av insekterna. Lavendel vill ha mycket sol och mager, gärna grusig, jord. Välj en plats där den inte blir stående i vatten om vårarna. Man kan också sätta den i en upphöjd bädd som värms snabbare eller i krukor som kan ställas skyddat under vintern.

Vattna lavendeln i början, tills den etablerat sig. Sedan brukar den klara sig själv. Håll sedan undan ogräs runt och i plantorna.

Så skördar du lavendel

När blommorna är som mest utslagna är det dags, oftast i juli. Skörda stjälkar en solig dag, på förmiddagen. Då är blommorna som bäst och daggen har torkat. Häng upp dem, varmt och mörkt för att torka. Njut av doften under lång tid!

Karl Fredrik – Sveriges nya inspiratör

 Karl Fredrik Gustafsson på Eklaholm är otroligt populär. Hans senaste bok är en stor succé!
Karl Fredrik Gustafsson på Eklaholm är otroligt populär. Hans senaste bok är en stor succé! FOTO: Gabriella Dahlman, Bonnier Fakta

Det går inte att värja sig, Karl Fredrik Gustafsson från Eklaholm är en av våra stora TV-stjärnor och hans kärlek till det som växer är stor. Hans charm, hans kunskap och känsla gör att hela Sverige vill grönska lite mer och lite härligare. Hans gård Eklaholm i skånska Hagestad bjuder på många fantastiska kombinationer av växter, konst, inredning och allt annat som gör livet värt att leva. Många av växterna som han säljer är odlade i Sverige – bra på alla sätt!

I hans senaste bok, Mitt blomsterår på Österlen, berättar han om sina tankar om hållbarhet.…

”Jag väljer det vackra i livet som också är hållbart och praktiskt”.

Boken finns att köpa här.

Eternellen – för alltid

Du kanske tänker att eternellen är något som tillhör det förgångna? Gör inte det, eternellen tillhör framtiden!

Om du sår sommarblommor kan du välja sorter som bara är fina ute men du kan också välja blommor som är vackra ute men också går att torka och göra fint med inne till vintern – du ger blomsterprakten evigt liv!

Du kan till exempel fixa en rosa färgklick med köpta Flitiga Lisa eller så den klassiska roseneternellen som bildar en rosa rugge du sedan kan ta med in och torka. Testa!

Här är några blommor som du kan torka och njuta av under lång tid framöver:

  • Rips
  • Eterneller av alla de slag – pärleternell, jätte-eternell, siden-eternell och rosen-eternell
  • Harsvans
  • Evighetsblomster
  • Judas silverpenningar
  • Solboll
  • Smörblomma

Växter som ska torkas skördas en varm och regnfri dag när daggen torkat. Sedan handlar det om tajming. Blommorna kommer att fortsätta veckla ut sig en stund till sedan du plockat dem.

Vill du ha dem fullt utslagna knipsas de av innan de slagit ut och knoppar kan antingen torka helt slutna eller hinna öppna sig en liten, liten aning.

Kolla efter Från Sverige-märkningen när du väljer dina blommor, då vet du att de är odlade i Sverige.

Dahlia – smarta tips!

 Dahlia är en blomma som älskas av många. Kolla in smarta tipsen!
Dahlia är en blomma som älskas av många. Kolla in smarta tipsen! FOTO: TT

Älskar du också dahlia? Här är tre smarta tips från trädgårdsmästare Linnea Dickson.

Plantera dahlian i stor kruka med god jord som exempelvis Blomjord eller Urnjord eller direkt i rabatten.

Vattna sedan, även om det regnar – se om rötterna fått ta del av vattnet. Bladverket storlek får ofta dropparna att rinna utanför rotområdet. Men rötterna bör inte stå blött.

Klipp efterhand bort vissna blommor, det främjar bildandet av nya.

Källa: Från Sverige

FOTO: Från Sverige

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen