Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 augusti 2019

Fridas giftfria snittblommor i Tjörnarp

Hållbart, giftfritt och säsongsbetonat är ledorden för Frida Svenssons småskaliga odling av snittblommor. Vid vägkanten utanför villan i skånska Tjörnarp säljer hon vackra buketter genom självservice.

 Frida Svensson i Tjörnarp odlar snittblommor, på bilden Rudbeckia en masse, till försäljning i sin villaträdgård.
Frida Svensson i Tjörnarp odlar snittblommor, på bilden Rudbeckia en masse, till försäljning i sin villaträdgård. FOTO: Privat

Tre svarta hinkar fyllda med färgglada blombuketter sorterade i storleksordningen liten, mellan och stor. En skylt ”blommor till salu” och ett nummer att swisha betalningen till.

Så ser det ut på skördedagar vid vägkanten utanför Frida Svenssons villa i Tjörnarp. Och skördedagar, det har hon ofta.

– Jag plockar, binder och säljer blommorna dagsfärska. Det blir mellan fyra och tolv buketter i veckan, säger Frida Svensson.

 Nu mer går Fridas buketter åt, men hon vill hålla sin odling småskalig. ”Det ska vara roligt. Ju större odlingen är desto mer tid krävs.”
Nu mer går Fridas buketter åt, men hon vill hålla sin odling småskalig. ”Det ska vara roligt. Ju större odlingen är desto mer tid krävs.” FOTO: Privat

Inspirerad av trendig odling

Frida är till vardags butiksbiträde och bor med sin man och dotter på 1 år. Under föräldraledigheten i fjol fick hon upp ögonen för fenomenet ”slow flower”, sakta blomma. Det är en amerikansk trend som innebär att florister själva odlar sina blommor utan gifter.

– Jag har alltid tyckt om att pynta hemma med blommor och har insett att det är en rätt smutsig handling att köpa dem. Ofta har de transporteras långt och behandlats med gifter för att hålla. Jag ville testa att odla mina egna giftfria, säger Frida.

 ”Blomsterbäddarna är till skillnad från en rabatt tyvärr tråkiga i utseende eftersom jag skördar hela tiden”, säger Frida Svensson.
”Blomsterbäddarna är till skillnad från en rabatt tyvärr tråkiga i utseende eftersom jag skördar hela tiden”, säger Frida Svensson. FOTO: Privat

På framsidan av familjens villatomt grävde Frida upp nio bäddar på en 25 kvm stor yta och började så snittblommor i långa rader, grupperade efter sort.

Blommor som står sig

Miljömedveten som hon är har Frida tidigare odlat egna grönsaker och sett till att stödja sådant som är lokalt och ekologiskt producerat. Snittblommorna var tänkta för eget bruk men det blev så mycket över under första säsongen att det kändes synd att slänga.

– Jag satte ut buketter till försäljning vid vägen. I början kom inte så många kunder men nu har jag stammisar och tar även beställningar. Kunderna gillar det lokala och tycker det är gemytligt att stanna till och prata lite säger Frida.

 Ett av Fridas många arrangemang. ”Buketterna ser alltid olika ut beroende på vilka sorter som blommar”. På bilden: rosor, lejongap, rudbeckia, rosenskära, luktärta, vädd, brudslöja, borstnejlika, amaranth, syrenbuske, dahlia, musselsyska och prydnadsgräs.
Ett av Fridas många arrangemang. ”Buketterna ser alltid olika ut beroende på vilka sorter som blommar”. På bilden: rosor, lejongap, rudbeckia, rosenskära, luktärta, vädd, brudslöja, borstnejlika, amaranth, syrenbuske, dahlia, musselsyska och prydnadsgräs. FOTO: Privat

Eftersom Frida skördar och binder buketterna så tätt inpå är hållbarheten lång, upp till två veckor. Det är en av många fördelar med att köpa snittblommor från en småskalig odlare, påpekar hon.

– Jag använder heller inte konstgödsel.

Odlar efter säsong

Nu är Frida inne på sin andra odlingssäsong. Hon har lärt sig att utnyttja platsen genom att odla i omgångar. När en sort tar slut finns en annan redo att så.

– Jag sätter lökar på hösten för att kunna skörda tulpaner och påskliljor i april. I maj kommer pionerna upp och sedan följer en rad sommarblommor. Beroende på väder kan jag skörda fram till oktober.

En pionjär i slow flower-vågen är lantbrukaren och floristen Erin Benzakein i Washington, USA. Det är hennes blogg Frida har hämtat mycket av sin kunskap och inspiration från.

– Jag har fått testa mig fram och läsa mig till hur jag ska göra. På Youtube finns mycket videos på hur du binder en bukett, tipsar Frida.

Hållbart intresse

 Totalt har Frida mellan 15-20 olika blomsorter i sina bäddar. På bilden syns rudbeckia en masse och amaranth.
Totalt har Frida mellan 15-20 olika blomsorter i sina bäddar. På bilden syns rudbeckia en masse och amaranth. FOTO: Privat

Sedan Frida blev förälder för ett år sedan har hon blivit ännu mer mån om att leva miljömedvetet. Blomsterodlingen är en hobby, men en viktig sådan.

– Jag tänker på min dotters framtid och alla gifter som finns. Det är kul att kunna satsa på någonting som är hållbart.

Fridas tips till hobbyodlaren

  • Våga börja! Du behöver inte en jättestor yta för att odla ihop till en bukett.
  • Du behöver heller inte ha massa tid över för att komma i gång, kvällar och helger räcker väl.
  • Satsa på att fröså eftersom det är enklare och billigare än att ha perenner och lökar.
  • Börja med några sorter som är enkla så som zinnia, solros, rosenskära, luktärt och prydnadsgräs.
  • Du behöver inte odla allt själv. Plocka blommor från naturen och fyll på i buketterna.

Följ Frida i sociala medier

@odleriet på Instagram

fridasblommor på Facebook

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen