Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Frönyheter 2018: I år blir salladen mycket gladare
Lila, rosa, blått och gult. Årets nya grönsaker bjuder på en ovanligt frisk färgpalett.
Hemodlade grönsaker i vackra färger är perfekta att dippa. Här syns den violetta salladskålen ’Scarvita’ från Nelson Garden FOTO: Annika Christensen
1. Läckert lila
Salladskål ’Scarvita’ F1 får spröda och krispiga, lila blad som passar i sallader och wooker. Den vackra färgen bevaras även efter tillagning. Så på friland från och med juni eller förodla i maj. Nelson Garden. FOTO: Annika Christensen
2. Charmig chili
’Trinidad Purple Coffee’ får massor av små, 3-4 cm, violetta frukter som övergår i rött. Styrkan är kraftig, men inte bedövande. Passar bra att torka. Trivs i kruka. Så inomhus februari-april. Ekofrö. Runåbergs fröer. FOTO: Annika Christensen
Grönkål 'Midnight Sun' har stora krusiga blad med violetta nerver och stjälkar. Används i sallad, tillagad som grönkål eller skördad som späda småblad. Även snygg i buketter. Så på friland när jorden reder sig eller inomhus från och med mars för tidig skörd. Höjd cirka 50 cm. Impecta FOTO: Anna Åkerman
4. Gyllene ärtor
Sockerärt ’Golden Sweet’ har ljusgula baljor som skördas späda och äts hela i sallader eller som ingrediens i wok. Kan sås på friland i april-juni. Weibulls.
5. Mumsig majrova
Majrova ’Jaune Boule D'Or’ har guldgula rötter som är goda att äta råa. De runda eller hjärtformade rovorna blir 5-6 cm i diameter. Kan sås i omgångar varannan vecka i april-juli. Ekofrö. Lindbloms Frö.
6. Rosa goding
Rädisa ’Jutrzenka’ har en ovanlig rosa färg. Snabbväxande med en mild och god smak. Ät hela med smör eller hacka och strö över sallader, smörgåsar och soppor. Så direkt på friland vår och sensommar. Gourmet Garage.
7. Tomat med klös
’Tiger’ vann Nelson Gardens eget smaktest med 30 tomatsorter. Kan med sitt kraftiga fruktkött och tjocka skal förvaras länge på köksbänken. Så inomhus i mars-april. Nelson Garden.
8. Engelsk skönhet
Bondböna 'Crimson Flowered' är en gammal engelsk sort med mörkrosa blommor och grågröna blad – en prydnad i grönsakslandet. Ger knubbiga baljor med 3-4 bönor. Vädertålig. Så på friland tidigt på våren när jorden reder sig. Meterhög. Ekofrö. Impecta.
9. Storvuxen sallat
Huvudsallat ’Ovation’ är en trevlig sort från 1980-talet med gröna, tunna blad som bildar vackra huvuden. Så inomhus i april-juni eller ute på friland i maj-juni Ekofrö. Lindbloms Frö.
10. Het blandning
Chili ’Color Mix’ är en blandning av olika habanerosorter med en scovillegrad på omkring 300 000 på den 600 000 gradiga skala som mäter chilifrukters hetta. Redan vid 5 000 grader ska frukterna hanteras försiktigt. Så inomhus i februari-april. Weibulls.
11. Gula är godast
Tomat ’Jaune de Flamme’ är en gammal fransk, hög sort som sägs vara en av de godaste. De aprikosfärgade frukterna är söta och saftiga. Så inomhus i februari-mars för plantor till växthus och i mars-april för utplantering på friland i skyddat läge. Ekofrö. Runåbergs fröer.
12. Smakfull sallad
Plocksallat ’Antares’ är storväxt, ekbladsflikig, vinröd och med god smak och krispighet. Växtsättet är stadigt upprättväxande och håller bladen väl fria från jorden. Så direkt på friland så snart jorden reder sig. Ekofrö. Runåbergs fröer.
13. Röd & rund
Rödkål ’Langedijker Bewaar 2' producerar vackert djupröda huvuden som passar utmärkt för lagring. Finstrimlade blad är goda i sallader. Så inomhus i april-maj. Ekofrö. Nelson Garden.
14. Piffig paprika
’Korosco’ ger stor skörd av vackert röda paprikor med frisk söt smak. Plantan är stadig och 60-70 cm hög. Så inomhus i februari-mars för plantor till växthus och i mars-april för utplantering på friland. Ekofrö. Runåbergs fröer.
Borlottoböna 'Sanguigno 2' ger vackra rödspräckliga baljor och bönor. Späda baljor är trådfria och äts hela. Mogna bönor kan tillagas färska eller torkas och sparas. Så på friland i maj-juni när jordtemperaturen är minst 15 grader eller så inomhus någon månad tidigare. Höjd 120 cm. Ekofrö. Impecta.
16. Italiensk lokalsort
Tomat ’Canestrino di Lucca’ (den lilla korgen från Lucca) är en lokal sort från Lucca i Toscana som ingår i Italiens nationella register för bevarandesorter. Används främst i sallader. Hög sort som ska tjuvas. Så inomhus februari-april. Gourmet Garage.
17. Helt ny
Vaxböna ’Dior’ är en nyförädlad sort som ger stor och relativt tidig skörd av raka, runda baljor, 12-14 cm långa. Så på friland i början av juni på väl uppvärmd jord. Utvecklingstiden är cirka 54 dagar. Plantorna är kraftiga, upprätta och stabila. Lindbloms Frö.
18. Sötsak för ampel
Körsbärstomat ’Micro Cherry’ växer bäst om rankorna får hänga från amplar eller höga krukor. Får mängder av små tomater med söt smak. Så inomhus i februari-april. Weibulls.
19. Spetsig sötsak
Paprika ’Zazu’ får gula spetsiga frukter med söt smak. Så inomhus i januari-mars. Odla i varmt och skyddat läge, gärna i kruka. Ekofrö. Nelson Garden.
20. Växer snabbt
Sommarpumpa ’Zappho’ utvecklar mörkgröna, plattrunda frukter med gult kött som passar att fylla och ugnsbaka. Liknar en vintersquash men äts direkt eller lagras kortvarigt om man låter skalet bli hårt. Skördeklar efter 55 dagar. Vikt 0,8-1,6 kg. Ekofrö. Lindbloms Frö.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.