Frönyheter 2021: 20 goda nyheter att odla
Inget är så gott som egenodlat! Här får du tips på 20 nyheter att odla som gör matlagningen roligare, godare och vackrare.
1. Bästa bönan
Störkokböna ‘Lazy Housewife’ är en gourmetböna som ger långa, trådfria baljor som kan skördas späda och ätas hela. Som fullmogna kan de spritas och användas som kokbönor. Så på friland i maj–juni. Kulturarvsort från 1855. Impecta Fröhandel.
2. Spagettiböna
Långböna ’Tapir’ ger 60–70 cm långa baljor. Härstammar från tropiska Afrika. Blir snabbt över två meter. Baljorna kan ätas på många sätt, färska, lättkokta, wokade, stekta… Förkultiveras någon vecka, odlas i växthus. Ekofrö. Runåbergs Fröer.
3. Cool quinoa
Quinoa ’Vikinga’ är en näringsrik och glutenfri ört från Sydamerika. Officiellt svenskt namn är mjölmålla och den är nära släkt med vår vanliga svinmålla. Lättodlad och torktålig. Använd i sallader, vegobiffar med mera. Direktså i april–maj. Höjd: 80–120 cm. Nelson Garden.
4. Dubbelt så bra rädisa
Bladrädisa ’Shunkyo’ ger både en söt rot med sting och fina, välsmakande blad. I Asien används bladen i wok, soppor och kimchi, de funkar också i sallad och som mikrogrönt. Sås i omgångar under växtsäsongen. Frö odlat i Kristianstad. Nordfrö.
5. Hjärtlig beta
Vitbeta ’Vereduna Alba’ är hjärtformad, vit med något grönt i nacken. Ger fina starka plantor med friskt gröna blad. Så direkt på friland. Ekofrö. Lindbloms Frö.
6. Anrik aubergin
Aubergine ’Violette de Toulouse’ är en gammal fransk sort. De vackert violetta frukterna blir cirka 20 cm långa. Förkultivera tidigt på våren och odla i växthus eller riktigt varmt läge. Ekofrö. Gourmet Garage.
7. Paprika i kubik
Paprika ’Loran’ får lila frukter som övergår i röda nyanser allt eftersom de mognar. De är söta, krispiga med lite kubisk form. Har lång skördesäsong och passar på balkong, uteplats och uterum. Förkultiveras. Wexthuset.
8. Vacker vintersquash
Vintersquash ’Akaguri’ är tegelröd och droppformad med smakrikt, sött och gyllengult fruktkött. God både rå och tillagad i ugn eller soppa. Frukterna på 1–2 kg håller länge. Förkultivera i april–maj. Lättodlad. Frö odlat i Höör. Nordfrö.
9. Matig tomat
Tomat ’Bengala’ F1 är en avlång matlagningstomat. Frukterna väger cirka 110 gram och har fast och tjockt fruktkött. Perfekt för italiensk matlagning. Hög sort som ska tjuvas och ha stöd. Tålig mot sjukdomar. Förkultiveras. Gourmet Garage.
10. Superhet chili
Chilipeppar ’Naga Black’ har en styrka på 800 000 scoville och kräver fingertoppskänsla i köket. Sorten ger mängder av kraftiga, chokladbruna chilifrukter. Förkultivera i februari–mars. Weibulls.
11. Mumsig majs
Popmajs ‘Bear Paw’ ger knubbiga kolvar med delad topp. Kolvarna kan poppas eller kokas och ätas hela. De mörkstammiga plantorna är även vackra prydnadsväxter. Förodla från mars eller så på friland när jorden är varm. Ekofrö. Impecta Fröhandel.
12. Klättrande squash
Squash ‘Ola Escaladora’ ger mycket squash på liten yta och sätter frukt utom räckhåll för lera och sniglar om den får ett växtstöd. Höjd: 150–500 cm. Förkultivera i maj eller så ute i början av juni. Ekofrö. Ny hos Nelson Garden. Lindbloms Frö.
13. Gigantisk ärt
Sockerärt ’Oregon Giant Sugar’ introducerades 1991 i Oregon. Rankorna blir 60–70 cm höga och ger gott om stora, platta, cirka 10 cm långa baljor som är söta och krispiga långt in på säsongen. Så direkt i april–maj. Frö odlat i Kristianstad. Nordfrö.
14. Vintrig tomat
Tomat ’Ponderosa’ är en så kallad vintertomat. Hängande i klasar eller lagda i lådor på sval plats håller de till våren. Plantan blir hög och får tunga klasar med 3–4 cm stora frukter med tjockt skal. Köttet är kraftigt och rött kött. Behöver stöd. Ekofrö. Runåbergs Fröer.
15. Mild chili
Chili ’Pizzullo’ får koniska frukter, 12–13 cm långa med mild smak. Mycket fint aromatiskt och fast fruktkött. Förkultivera i februari–mars. Gourmet Garage.
16. Sötaste sallaten
’Moon Red’ har blänkande, mörkvioletta blad som omsluter ett limegrönt, sprött hjärta. Huvudet är litet och tätt, mycket smakligt och sött. Så i omgångar för att skörda långt in på hösten. Ekofrö. Runåbergs Fröer.
17. Edamameböna
Edamameböna är en sojaböna som främst äts färsk, ej torkad. Sorten ’Summer Shell’ blir 40–60 cm hög. Hela baljan kokas innan de läckra bönorna äts. Förodla i maj–juni eller så direkt när jorden är varm. Nelson Garden.
18. Tidig broccoli
Broccoli ’Limba’ är en tidig sort som ger stora toppskott, ofta 15 cm i diameter, och en hel del sidoskott. Plantan är ganska liten, ofta under 50 cm och lite blåaktigt grön. Förkultiveras i mars–april. Ekofrö. Lindbloms Frö.
19. Tålig tomat
Plommontomat ’Gennaro’ är frisk, tålig och mycket god. Ger stor skörd av söta, 12 cm långa frukter, även när vädret är sämre. God både färsk och i tomatsås och grytor. Lång skördeperiod. Bra val för balkong, uteplats och uterum. Wexthuset.
20. Snygg syra
Rödsyra har skinande ljusgröna blad med blodröda nerver. Unga blad lyser upp i salladen, annars används den i soppor, grytor och såser. Sås direkt i omgångar hela säsongen. Blomställningar kan användas till snitt och som eternell. Ekofrö. Runåbergs Fröer.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.