Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 januari 2021

Frönyheter 2021: 20 goda nyheter att odla

Inget är så gott som egenodlat! Här får du tips på 20 nyheter att odla som gör matlagningen roligare, godare och vackrare.

 Odla egen quinoa. I år finns fröer att köpa.
Odla egen quinoa. I år finns fröer att köpa. FOTO: Nelson Garden

1. Bästa bönan

 Störböna 'Lazy Housewife' ger stor skörd.
Störböna 'Lazy Housewife' ger stor skörd. FOTO: Sara Larsen

Störkokböna ‘Lazy Housewife’ är en gourmetböna som ger långa, trådfria baljor som kan skördas späda och ätas hela. Som fullmogna kan de spritas och användas som kokbönor. Så på friland i maj–juni. Kulturarvsort från 1855. Impecta Fröhandel.

2. Spagettiböna

 Vill barnen inte äta grönsaker – pröva spagettibönor!
Vill barnen inte äta grönsaker – pröva spagettibönor! FOTO: Runåbergs fröer

Långböna ’Tapir’ ger 60–70 cm långa baljor. Härstammar från tropiska Afrika. Blir snabbt över två meter. Baljorna kan ätas på många sätt, färska, lättkokta, wokade, stekta… Förkultiveras någon vecka, odlas i växthus. Ekofrö. Runåbergs Fröer.

3. Cool quinoa

 Quinoa är ett bra alternativ till ris eller potatis.
Quinoa är ett bra alternativ till ris eller potatis. FOTO: Nelson Garden

Quinoa ’Vikinga’ är en näringsrik och glutenfri ört från Sydamerika. Officiellt svenskt namn är mjölmålla och den är nära släkt med vår vanliga svinmålla. Lättodlad och torktålig. Använd i sallader, vegobiffar med mera. Direktså i april–maj. Höjd: 80–120 cm. Nelson Garden.

4. Dubbelt så bra rädisa

 Hos rädisan ’Shunkyo’ är även bladen goda.
Hos rädisan ’Shunkyo’ är även bladen goda. FOTO: Vilda Rosenblad, Nordfrö

Bladrädisa ’Shunkyo’ ger både en söt rot med sting och fina, välsmakande blad. I Asien används bladen i wok, soppor och kimchi, de funkar också i sallad och som mikrogrönt. Sås i omgångar under växtsäsongen. Frö odlat i Kristianstad. Nordfrö.

5. Hjärtlig beta

 Prova råriven vitbeta ’Vereduna Alba’ i salladen.
Prova råriven vitbeta ’Vereduna Alba’ i salladen. FOTO: Lindbloms Fröer

Vitbeta ’Vereduna Alba’ är hjärtformad, vit med något grönt i nacken. Ger fina starka plantor med friskt gröna blad. Så direkt på friland. Ekofrö. Lindbloms Frö.

6. Anrik aubergin

 Aubergine ’Violette de Toulouse’ är både vacker och god.
Aubergine ’Violette de Toulouse’ är både vacker och god. FOTO: Gourmet Garage

Aubergine ’Violette de Toulouse’ är en gammal fransk sort. De vackert violetta frukterna blir cirka 20 cm långa. Förkultivera tidigt på våren och odla i växthus eller riktigt varmt läge. Ekofrö. Gourmet Garage.

7. Paprika i kubik

 Paprika ’Loran’ är söt och krispig.
Paprika ’Loran’ är söt och krispig. FOTO: Wexthuset

Paprika ’Loran’ får lila frukter som övergår i röda nyanser allt eftersom de mognar. De är söta, krispiga med lite kubisk form. Har lång skördesäsong och passar på balkong, uteplats och uterum. Förkultiveras. Wexthuset.

8. Vacker vintersquash

 Vintersquash ’Akaguri’ får lätthanterliga frukter på 1–2 kilo.
Vintersquash ’Akaguri’ får lätthanterliga frukter på 1–2 kilo. FOTO: Vilda Rosenblad, Nordfrö

Vintersquash ’Akaguri’ är tegelröd och droppformad med smakrikt, sött och gyllengult fruktkött. God både rå och tillagad i ugn eller soppa. Frukterna på 1–2 kg håller länge. Förkultivera i april–maj. Lättodlad. Frö odlat i Höör. Nordfrö.

9. Matig tomat

 Tomat ’Bengala’ F1 passar i italienska maträtter.
Tomat ’Bengala’ F1 passar i italienska maträtter. FOTO: Gourmet Garage

Tomat ’Bengala’ F1 är en avlång matlagningstomat. Frukterna väger cirka 110 gram och har fast och tjockt fruktkött. Perfekt för italiensk matlagning. Hög sort som ska tjuvas och ha stöd. Tålig mot sjukdomar. Förkultiveras. Gourmet Garage.

10. Superhet chili

 Chilipeppar ’Naga Black’ ger sting i maten.
Chilipeppar ’Naga Black’ ger sting i maten. FOTO: Weibulls

Chilipeppar ’Naga Black’ har en styrka på 800 000 scoville och kräver fingertoppskänsla i köket. Sorten ger mängder av kraftiga, chokladbruna chilifrukter. Förkultivera i februari–mars. Weibulls.

11. Mumsig majs

 Plantan är snygg och de söta kornen är goda att poppa.
Plantan är snygg och de söta kornen är goda att poppa. FOTO: Sara Larsen

Popmajs ‘Bear Paw’ ger knubbiga kolvar med delad topp. Kolvarna kan poppas eller kokas och ätas hela. De mörkstammiga plantorna är även vackra prydnadsväxter. Förodla från mars eller så på friland när jorden är varm. Ekofrö. Impecta Fröhandel.

12. Klättrande squash

 Squashen 'Ola Escaladora' håller frukterna högt.
Squashen 'Ola Escaladora' håller frukterna högt. FOTO: Lindbloms Frö

Squash ‘Ola Escaladora’ ger mycket squash på liten yta och sätter frukt utom räckhåll för lera och sniglar om den får ett växtstöd. Höjd: 150–500 cm. Förkultivera i maj eller så ute i början av juni. Ekofrö. Ny hos Nelson Garden. Lindbloms Frö.

13. Gigantisk ärt

 Sockerärt ’Oregon Giant Sugar’ är en storvuxen amerikan.
Sockerärt ’Oregon Giant Sugar’ är en storvuxen amerikan. FOTO: Vilda Rosenblad, Nordfrö

Sockerärt ’Oregon Giant Sugar’ introducerades 1991 i Oregon. Rankorna blir 60–70 cm höga och ger gott om stora, platta, cirka 10 cm långa baljor som är söta och krispiga långt in på säsongen. Så direkt i april–maj. Frö odlat i Kristianstad. Nordfrö.

14. Vintrig tomat

 Vintertomater har kraftigt skal.
Vintertomater har kraftigt skal. FOTO: Runåbergs FGröer

Tomat ’Ponderosa’ är en så kallad vintertomat. Hängande i klasar eller lagda i lådor på sval plats håller de till våren. Plantan blir hög och får tunga klasar med 3–4 cm stora frukter med tjockt skal. Köttet är kraftigt och rött kött. Behöver stöd. Ekofrö. Runåbergs Fröer.

15. Mild chili

 Chili ’Pizzullo’ har en mild, god smak.
Chili ’Pizzullo’ har en mild, god smak. FOTO: Gourmet Garage

Chili ’Pizzullo’ får koniska frukter, 12–13 cm långa med mild smak. Mycket fint aromatiskt och fast fruktkött. Förkultivera i februari–mars. Gourmet Garage.

16. Sötaste sallaten

 Mörkt violett utanpå och limegrön inuti.
Mörkt violett utanpå och limegrön inuti. FOTO: Runåbergs Fröer.

’Moon Red’ har blänkande, mörkvioletta blad som omsluter ett limegrönt, sprött hjärta. Huvudet är litet och tätt, mycket smakligt och sött. Så i omgångar för att skörda långt in på hösten. Ekofrö. Runåbergs Fröer.

17. Edamameböna

 Edamamebönor är populära i vegoköket.
Edamamebönor är populära i vegoköket. FOTO: Nelson Garden

Edamameböna är en sojaböna som främst äts färsk, ej torkad. Sorten ’Summer Shell’ blir 40–60 cm hög. Hela baljan kokas innan de läckra bönorna äts. Förodla i maj–juni eller så direkt när jorden är varm. Nelson Garden.

18. Tidig broccoli

 Testa tidiga broccolin ’Limba’.
Testa tidiga broccolin ’Limba’. FOTO: Lindbloms Fröer

Broccoli ’Limba’ är en tidig sort som ger stora toppskott, ofta 15 cm i diameter, och en hel del sidoskott. Plantan är ganska liten, ofta under 50 cm och lite blåaktigt grön. Förkultiveras i mars–april. Ekofrö. Lindbloms Frö.

19. Tålig tomat

 Plommontomat ’Gennaro’ går bra att odla i kruka på uteplatsen.
Plommontomat ’Gennaro’ går bra att odla i kruka på uteplatsen. FOTO: Wexthuset

Plommontomat ’Gennaro’ är frisk, tålig och mycket god. Ger stor skörd av söta, 12 cm långa frukter, även när vädret är sämre. God både färsk och i tomatsås och grytor. Lång skördeperiod. Bra val för balkong, uteplats och uterum. Wexthuset.

20. Snygg syra

 Rödsyrans vackra blad piffar upp salladen.
Rödsyrans vackra blad piffar upp salladen. FOTO: Runåbergs Fröer.

Rödsyra har skinande ljusgröna blad med blodröda nerver. Unga blad lyser upp i salladen, annars används den i soppor, grytor och såser. Sås direkt i omgångar hela säsongen. Blomställningar kan användas till snitt och som eternell. Ekofrö. Runåbergs Fröer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen