Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 2 mars 2017

Fröpopup – nya gröna snackisen! Så fixar du din egen

Ett nytt fenomen sprider sig som ogräs över Trädgårds-Sverige – fröpopup. Vill du också testa? Så här gör du!

FOTO: Mostphotos

Det började i Danmark som en gräsrotsprotest mot EU: byråkrati kring fröer. För även om det värsta förslaget drogs tillbaka, som skulle ha hindrat privatpersoner från att använda och byta egna frön med varandra, så finns ett hot kvar.

Alla sorter köksväxter ska vara godkända av EU och finnas på den gemensamma sortlistan för att få säljas. I princip gäller det även privatpersoner som säljer egna fröer billigt till varandra. Trädgårdsskribenten Lena Israelsson skriver utförligt om detta på sin blogg.

Byta och sälja sina egna fröer

För att bevara mångfalden av fröer, såväl från gamla köksväxter och lokalt anpassade grönsaker – växer nu en gerillarörelse fram. Fröpopup kallas fenomenet och är en slags spontana evenemang, där hängivna odlare kan byta eller till ett lågt pris, sälja sina egna fröer till varandra. Och slippa beroendet av den dominerande fröindustrin.

Gå in på facebooksidan Fröpopup och kolla om det är någon på gång i dina trakter. Annars kan du ordna en egen, med hjälp av råden nedan.

Fröpopup – så startar du en egen!

1. Ta hjälp av samarbetspartners

Det räcker med ett par eldsjälar för att sätta igång, men sen är det smart att hitta en samarbetsparter. Bra tips är att kontakta en trädgårds-, koloni- eller stadsodlarförening, eller ett studieförbund. Kanske även få lite pengabidrag till evenemanget.

2. Hitta lokal och bestäm datum

Kanske kan ni få låna en lokal i till exempel en skola, ett kafé eller hos ett studieförbund. Eller koppla fröpopupen till ett annat trädgårdsevenemang i trakten. Lägg till kaffeservering och föredrag av duktiga lokala odlare för att locka fler besökare.

3. Gör reklam för er fröpopup

Skicka pressmeddelande till lokaltidningen, sprid informationen i sociala medier, som lokala facebookgrupper. Ju tidigare desto bättre. Tala om hur intresserade kan delta och tipsa om hur de kan märka sin fröpåsar.

4 ”Skaffa lite ”start-fröer”

Det bör ju ligga lite fröer på borden när popupen börjar. Om ni inte har mängder av egna fröer kanske ni kan be någon liten, svensk fröfirma med schyssta fröer om att få fjolårets påsar

Källa: ”Bibblan svarar” om fröpopup.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen