Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 21 augusti 2017

Frukt och bär - 8 fina sorter att plantera

Hösten är bäst för att plantera fruktträd och bärbuskar. Här får du tips på favoriter att välja mellan.

 Plommonet Opal. ett sötkörsbär och ett päronträd blir en fin mix för en lyxig fruktträdgård. Foto: IBL
Plommonet Opal. ett sötkörsbär och ett päronträd blir en fin mix för en lyxig fruktträdgård. Foto: IBL FOTO: Shutterstock/IBL

Fruktträd finns i flera storlekar. Ett traditionellt fruktträd växer på en starkväxande kraftig grundstam, får normal storlek och lever länge men kan ta lång tid på sig att ge frukt. Det finns också svagväxande grundstammar som ger mindre träd, lämpliga för mindre trädgårdar. De svagväxande ger i regel rikligt med frukt efter bara några år, men har ett svagare rotsystem, är torkkänsliga och har kortare livslängd.

Beroende av pollen

Äpplen, päron och vissa plommon och körsbär behöver pollen från andra sorter inom sin art för att ge frukt. Har du långt till grannar med fruktträd behöver du plantera flera träd av samma fruktslag men olika sort, eller ha ett familjeträd där flera sorter har ympats in.

Fråga om råd

Bärbuskar finns för i princip alla önskemål, såväl yviga och kraftigväxande som små och kompakta. Börja med att definiera smak och storlek, och fråga odlare i grannskapet vilka sorter som brukar lyckas. Att välja bärbuskar handlar om att hitta sorter som ger goda bär, har rätt storlek, är härdiga i odlingsklimatet och resistenta mot sjukdomar

3 kära bärsorter

1. Aroniabär, Aronia melanocarpa

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: Snorri Gunnarsson / Alamy

En amerikan som med sin sträva syrlighet liknar vårt slånbär i smaken. En lättodlad bekantskap som vill stå i lätt fuktig och väldränerad jord i soligt läge. Klarar sig i norra delen av Sverige.

2. Hallon, Rubus idaeus

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: Christina Bollen / Alamy

Blommar och sätter som regel frukt på fjolårsskotten, nyare sorter ger frukt på årsskotten. Vill stå soligt och vindskyddat, trivs i de flesta trädgårdsjordar men gärna med dragning åt svagt sur jord. Planteras med 80–100 centimeter mellan plantorna. Hallon kan odlas upp till zon VI beroende på sort.

3. Vinbär röda, Ribes rubrum och svarta, Ribes nigrum

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: John Martin / Alamy

Anspråkslösa vad gäller jordmån och klarar sig i princip överallt. Trivs i svalt och lite fuktigt klimat och kan därför stå i norrläge. Röda vinbär ger mest bär på grenar som är två till fem år gamla. Svarta vinbär ger god skörd på fjolårsskotten.

5 fruktfavoriter

1. Körsbär söta, Prunus avium och surkörsbär, Prunus cerasus

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: De Leval, Audrey

Trivs på varm och väldränerad jord, men är ofta självsterila varför det kan krävas två sorter för att befruktningen ska fungera. De flesta kan odlas till zon IV, surkörsbäret ’Skuggmorell’ fixar zon V.

2. Persika, Prunus persica

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: Shutterstock/IBL

Kan tyckas osannolik i Sverige men på senare år har det kommit sorter som fungerar här. Planteras varmt läge, gärna vid en skyddande och värmealstrande vägg eller mur, i mull- och näringsrik jord. Blommar tidigt på våren, kan kräva fiberduk som skydd mot nattfrost och penslingshjälp med pollinering.

3. Plommon, Prunus domestica

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: blickwinkel / Alamy

I själva verket ett flertal arter som går under samma namn. De vill ha djup, väldränerad och neutral jord och bör aldrig planteras i kalla miljöer. Plommon är i huvudsak självsterila, därför krävs minst två träd som kan befrukta varandra. I huvudsak odlas plommon till zon IV, mer härdiga ’Tunaplommon’ lämpar sig för norrlandsträdgårdar.

4. Päron, Pyrus communis

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: imago stock

Vill stå i näringsrik men inte alltför kväverik jord, är självsterila och måste för pollineringens skull växa nära andra sorter. Känsliga för frost och kan behöva skyddas med fiberduk under kalla nätter.

5. Äpple, Malus domestica

 Foto: IBL
Foto: IBL FOTO: Mikael Gustafsson / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Lättodlat, lagringsbart och väl värt att konservera i olika former. Säljs på olika grundstammar, både för normalstora och mindre träd, där man ympat in sorter. Behöver väldränerad mullrik jord, gott om plats och grannträd träd för pollineringens skull. Utan träd i omgivningen måste två eller flera träd planteras. De flesta träd klarar zon III–IV, norrlandsvänliga ’Silvia’ kan odlas upp till zon VI.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen