Frukt och bär - 8 fina sorter att plantera
Hösten är bäst för att plantera fruktträd och bärbuskar. Här får du tips på favoriter att välja mellan.
Fruktträd finns i flera storlekar. Ett traditionellt fruktträd växer på en starkväxande kraftig grundstam, får normal storlek och lever länge men kan ta lång tid på sig att ge frukt. Det finns också svagväxande grundstammar som ger mindre träd, lämpliga för mindre trädgårdar. De svagväxande ger i regel rikligt med frukt efter bara några år, men har ett svagare rotsystem, är torkkänsliga och har kortare livslängd.
Beroende av pollen
Äpplen, päron och vissa plommon och körsbär behöver pollen från andra sorter inom sin art för att ge frukt. Har du långt till grannar med fruktträd behöver du plantera flera träd av samma fruktslag men olika sort, eller ha ett familjeträd där flera sorter har ympats in.
Fråga om råd
Bärbuskar finns för i princip alla önskemål, såväl yviga och kraftigväxande som små och kompakta. Börja med att definiera smak och storlek, och fråga odlare i grannskapet vilka sorter som brukar lyckas. Att välja bärbuskar handlar om att hitta sorter som ger goda bär, har rätt storlek, är härdiga i odlingsklimatet och resistenta mot sjukdomar
3 kära bärsorter
1. Aroniabär, Aronia melanocarpa
En amerikan som med sin sträva syrlighet liknar vårt slånbär i smaken. En lättodlad bekantskap som vill stå i lätt fuktig och väldränerad jord i soligt läge. Klarar sig i norra delen av Sverige.
2. Hallon, Rubus idaeus
Blommar och sätter som regel frukt på fjolårsskotten, nyare sorter ger frukt på årsskotten. Vill stå soligt och vindskyddat, trivs i de flesta trädgårdsjordar men gärna med dragning åt svagt sur jord. Planteras med 80–100 centimeter mellan plantorna. Hallon kan odlas upp till zon VI beroende på sort.
3. Vinbär röda, Ribes rubrum och svarta, Ribes nigrum
Anspråkslösa vad gäller jordmån och klarar sig i princip överallt. Trivs i svalt och lite fuktigt klimat och kan därför stå i norrläge. Röda vinbär ger mest bär på grenar som är två till fem år gamla. Svarta vinbär ger god skörd på fjolårsskotten.
5 fruktfavoriter
1. Körsbär söta, Prunus avium och surkörsbär, Prunus cerasus
Trivs på varm och väldränerad jord, men är ofta självsterila varför det kan krävas två sorter för att befruktningen ska fungera. De flesta kan odlas till zon IV, surkörsbäret ’Skuggmorell’ fixar zon V.
2. Persika, Prunus persica
Kan tyckas osannolik i Sverige men på senare år har det kommit sorter som fungerar här. Planteras varmt läge, gärna vid en skyddande och värmealstrande vägg eller mur, i mull- och näringsrik jord. Blommar tidigt på våren, kan kräva fiberduk som skydd mot nattfrost och penslingshjälp med pollinering.
3. Plommon, Prunus domestica
I själva verket ett flertal arter som går under samma namn. De vill ha djup, väldränerad och neutral jord och bör aldrig planteras i kalla miljöer. Plommon är i huvudsak självsterila, därför krävs minst två träd som kan befrukta varandra. I huvudsak odlas plommon till zon IV, mer härdiga ’Tunaplommon’ lämpar sig för norrlandsträdgårdar.
4. Päron, Pyrus communis
Vill stå i näringsrik men inte alltför kväverik jord, är självsterila och måste för pollineringens skull växa nära andra sorter. Känsliga för frost och kan behöva skyddas med fiberduk under kalla nätter.
5. Äpple, Malus domestica
Lättodlat, lagringsbart och väl värt att konservera i olika former. Säljs på olika grundstammar, både för normalstora och mindre träd, där man ympat in sorter. Behöver väldränerad mullrik jord, gott om plats och grannträd träd för pollineringens skull. Utan träd i omgivningen måste två eller flera träd planteras. De flesta träd klarar zon III–IV, norrlandsvänliga ’Silvia’ kan odlas upp till zon VI.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.