Frysa in mangold och spenat – så gör du
Ger trädgårdslandet dig massor av mangold eller spenat? Se till att du kan frysa in det du inte behöver nu.
Du kommer tacka dig själv nästa gång du behöver det gröna guldet till salladen, plocka bara fram ur frysen och använd!
Läs också: Så fryser du in tomat – allt du behöver veta
Det här behöver du veta:
1. Förväll den innan du fryser den. Koka snabbt i lättsaltat vatten.
2. Låt den torka på en plåt, försök få in plåten i frys och styckfrys . Sen kan du förpacka dem i påsar dagen efter. Då kan du nämligen plocka ur ett blad i taget när du vill njuta av dina grönsaker igen! Varför inte i en smarrig smoothie?Läs också: Så fryser du lök – på bästa sätt!
3. Vill du inte styckfrysa kan du testa att frysa in i 2-300 gram styck per påse. Det brukar räcka till en lasagne eller en sallad.
4. Mangold innehåller ämnet nitrat, precis som spenat. Livsmedelsverket råder dig som förälder att inte ge barn under 1 år mangold eller spenat. Förväller du mycket mangold så tänk på att byta ut vattnet när du har förvällt första omgången så att nitraten som har hamnat i kokvattnet får rinna ut.
5. När du har förvällt mangolden eller spenaten så kan du krama ur vattnet, lägg i en påse och platta till ordentligt. Då går den snabbare att tina.Läs också: 7 fantastiska recept med mangold och annat egenodlat
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.