Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 16 augusti 2018

Gör om gräsmattan: Vackrare, mer lättskött och bättre för miljön

Alla vinner. Du slipper dalta med gräset, bina hittar mat och gräsmattan blir tåligare.

Här får du tips på hur du gör din gräsmatta rikare på arter.

 Tusensköna är en av de örter som trivs i gräsmattan om den inte klipps allt för kort.
Tusensköna är en av de örter som trivs i gräsmattan om den inte klipps allt för kort. FOTO: Agneta Bergström

Med gräsytor är det lite som med mat – ju fler färger desto nyttigare. Fler blommor bjuder på en mer varierad meny och gynnar pollinerare som humlor, bin och fjärilar. Även artrikedomen hos daggmaskar är högre i en mer ängsliknande gräsmatta.

– Ju mer välskött en gräsmatta är desto artfattigare blir den, säger forskaren och gräsmatteexperten Maria Ignatieva, som har jämfört biologisk mångfald och skötselbehov mellan vanliga gräsmattor och alternativa grönytor som ängar och ängsliknande gräsmattor.

Lättare att sköta

Maria har också testat olika typer av grönytor som kan passa som alternativ till vanlig gräsmatta i både trädgårdar och på mark som sköts av kommunerna.

– Tanken är att gräsytorna ska gynna den biologiska mångfalden och vara enklare, billigare och mer miljövänliga att sköta än en vanlig gräsmatta, säger Maria.

 Maria Ignatieva, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, forskar på artrikare alternativ till vanlig gräsmatta.
Maria Ignatieva, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, forskar på artrikare alternativ till vanlig gräsmatta. FOTO: SLU

Alternativen har prövats vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Ultuna utanför Uppsala. Förutom olika ängsliknande gräsytor så prövades en så kallad örtgräsmatta som bara innehåller blommande örter – en nygammal idé med rötterna i det medeltida trädgårdsidealet med blomsterrika ängar.

– Inspirationen kommer från Storbritannien. Där har man på senare år testat olika naturliknande planteringar som inspirerats av de medeltida örtmattorna. Men de använder mycket färgstarka och exotiska växter. Vi har istället satsat på vilda svenska örter som trift, tusensköna och kärringtand, berättar Maria.

Småländska fröer

Växterna i Marias alternativa gräsytor kommer från småländska Pratensis som specialiserat sig på fröer och plantor med ursprung i den vilda svenska floran. Inger Runeson, biolog som startade Pratensis tillsammans med sin man 2005, har sett intresset för mer ängslika gräsytor öka under åren.

Läs också: 10 utrotningshotade kunskaper du inte får glömma

 TRIVS I ÄNGEN. Biologen Inger Runeson driver företaget Pratensis som specialiserat sig på fröer och plantor av vilda svenska växter.
TRIVS I ÄNGEN. Biologen Inger Runeson driver företaget Pratensis som specialiserat sig på fröer och plantor av vilda svenska växter. FOTO: Pratensis AB.

– Framför allt vill många anlägga en äng för att hjälpa olika insekter, säger Inger.

Hon tycker att örtgräsmattorna är en rolig idé men säger att man inte ska räkna med att de blir helt gräsfria.

– Det kommer helt säkert att komma in en del gräs bland örterna – men det behöver kanske inte göra så mycket, säger Inger.

Även en vanlig gräsmatta kan med enkla medel få mer biologisk mångfald.

– Med tiden blir den berikad med örter som vandrar in från omgivningarna. Vanliga växter som vitklöver, röllika, majsmörblomma och revfingerört är mycket positiva för den biologiska mångfalden i gräsmattan och vi borde inte se dem som ogräs, säger Maria.

Omvänd mattan långsamt

Genom att höja höjden på gräsklipparen och klippa gräset mer sällan kommer fler och fler blommor att slå rot och hinna blomma och sätta frö innan det klipps. Med lite tålamod kan gräsmattan förvandlas till en riktig äng.

– Särskilt om du har en gräsmatta där marken är lite mager och du kanske redan har fått in en del blommande örter är det en bra metod, säger Inger.

Är marken näringsrik och gräset växer kraftigt behöver du göra den magrare genom att räfsa bort klippet så att näringen förs bort. Detta kan ta ganska många år, vill du ha ett snabbare resultat kan du ta bort det översta jordlagret, fylla på med mager jord och sedan så en blandning av ängsblommor och gräs.

– Eftersom de fleråriga örterna inte blommar det första året kan man kombinera sådden med att plantera en del pluggplantor för att få blomning den första sommaren, säger Inger.

Tips för en miljövänligare gräsmatta

 Vill du både ha äng och inte? En klippt gång genom ängen gör det inte bara lättare att gå, den blir också en fin kontrast till ängsblommorna.
Vill du både ha äng och inte? En klippt gång genom ängen gör det inte bara lättare att gå, den blir också en fin kontrast till ängsblommorna. FOTO: Pratensis AB

1. Klipp inte så ofta. Gräsklippning är största orsaken till växthusgaser orsakade av gräsmattor. Minskad klippning och elklippare minskar gräsmattornas klimatpåverkan.

2. Vänta in fröna. Klipp efter att blommande örter hunnit sätta frö. Det får pollinatörer och fröätande insekter att trivas. Fler blommor och högre gräs ger fler pollinerare och andra insekter.

3. Öka klipphöjden. För en äng, ängsliknande gräsmatta eller örtgräsmatta är en klipphöjd på 5–10 centimeter lagom.

4. Ta bort gräsklipp. Tas gräsklippet bort får du en magrare och därmed blomrikare gräsmatta. Det näringsrika klippet är perfekt som gödning i grönsaksodlingen och rabatten eller komposteras.

5. Vattna inte. Gräsmattan är torktålig och behöver inte vattnas även om den gulnar. Med högre klipphöjd klarar gräsmattan också av torkan bättre.Läs också: Experten visar tekniken: Lär dig slå gräsmattan med lie

Välj rätt verktyg

Förutom gräsklippare kan lie, slåtterbalk, knivslåttermaskin, röjsåg och grästrimmer med vass kniv användas för att klippa ängar och andra alternativa gräsmattor.

Vad som passar beror framför allt på hur stor ytan är. Små ytor kan även klippas med en trädgårdssax. En grästrimmer som slår av växterna med ett snöre är däremot olämplig eftersom den trasar sönder växterna på ett sätt som knivar inte gör.

Läs också: 4 blommiga alternativ till gräsmatta – så här gör du

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen