Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 13 juni 2018

Gör racerkompost med bara gräsklipp och vatten

Du behöver en grep, ett kompostgaller, vatten och en hel massa gräsklipp.

Efter några veckor har du färdig kompostjord.

 Lekande lätt. Wiggo Aurén, 2 år, jobbar hårt i jordfabriken. Allt som behövs för att få fin kompost är gräs och vatten. Små, små djur gör resten.
Lekande lätt. Wiggo Aurén, 2 år, jobbar hårt i jordfabriken. Allt som behövs för att få fin kompost är gräs och vatten. Små, små djur gör resten.

Man måste tänka på procenten, sägs det. Kompost ska varvas med rätt balans mellan grönmassa och kolrikt material, pinnar för luftningens skull, kompostaktivator och ingenjörsexamen.

Dessutom ska den klippas i pyttebitar men ändå inte för smått, grävas om tills korna går hem och vattnas precis lagom om det inte regnar. Sedan blir det jord nästa år.

Blandat av naturen

Som tur är finns det ett enklare sätt. Ta en närsynt titt på en näve gräsklipp så ser du varför. Klippet innehåller gröna strån och bruna strån med luft emellan.

Naturen har blandat kol, kväve och syre själv så du kan strunta i procenten.

Den allra enklaste och snabbaste komposten är därför en hög med gräsklipp i en gallerbinge. Högen välts ut och blandas om en gång i veckan. Färdig jord får du redan samma sommar, med lite tur efter en månad.

Läs också: Därför ska du lägga kaffesump i trädgården

Stekta snigelägg

Det behöver inte bara vara gräsklipp i högen. Den snabba nedbrytningen fungerar även på löv och annat skräp. Fördelen med klippet är att det är extremt lätt att kasta omkring med grepen. Där finns inga pinnar eller långa rankor som trasslar.

En extra fördel med metoden är också att sniglarna inte har en chans att lägga sina ägg i högen. Gräsklippet blir snabbt ogästvänligt hett och så fort en snigel sticker dit sin slemmiga nos är det dags att välta ut högen och gräva om.

Så gör du – steg för steg

 Maskinparken är blygsam - grep, vattenkanna och galler.
Maskinparken är blygsam - grep, vattenkanna och galler.

1. Ställ upp kompostgallret, gärna i lätt skugga så att högen inte torkar ut. Se till att det finns lagom med plats intill för att flytta gallret åt sidan. Om du inte har kompostgaller går det lika bra med en rundel av trådstängsel.

2. Häll gräsklipp i gallret. Vattna lite mellan varven så att klippet blir fuktigt. Inom en eller två dagar blir klippet ångande varmt, nedbrytningen har börjat.

3. Efter en vecka lyfts kompostgallret bort och ställs intill högen. Dra isär komposthögen med grepen och blanda så att det torra klippet längst ut blandas med det som börjat brytas ner. Häll tillbaka klippet i gallret på det nya stället och avsluta med att vattna lite så att allt är fuktig.

4. Upprepa steg 3 med en veckas mellanrum tills klippet har förvandlats till jord. Det tar mellan en månad och sex veckor. Om det är snustorrt ute kan högen behöva en extra skvätt vatten då och då, annars räcker fukten som tillförs när högen grävs om.Läs också: Trädgården med kretslopp – på riktigt

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen