Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 9 januari 2017

Gör som Mandelmanns – odla i sand och gräsklipp!

Gustav Mandelmann myllar ner potatisen i sand och får tidig och stor skörd. Vill du också prova? Här får du lära dig mer om odling med sand och gräsklipp.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

TV-bönderna Marie och Gustav Mandelmann gör det, många andra likaså. Att odla i sand är en konst som togs fram på 1970-talet av trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt, han är också mannen som lärt Mandelmanns konsten.

Nils Åkerstedts ”Boken om marktäckning och om odling i sand” är en guldgruva för dem som vill lära sig konsten. Den säljs inte längre men finns att läsa i sin helhet på Natur och Trädgård Bokförlags hemsida.

NIls Åkerstedt
Legendaren Nils Åkerstedt visar hur fina morötter han fått i sin sandodling. Foto: Bo Fernström

Därför fungerar det

Växternas rötter behöver näring, luft runt rötterna, värme och vatten. Sanden är ogräsfri och luftig, den värms upp snabbt och med ett rejält lager gräsklipp ovanpå hålls fukten kvar länge.

Sandplantering är extra effektiv där man vill ge växterna bättre mikroklimat och för marker där det är svårt att gräva, till exempel lermark eller stenig mark.

Smarta grödor att börja odla

Rotgrönsaker som potatis, morötter, rödbetor och rovor får goda förutsättningar i sanden. Man kan också starta med växter som förodlats, till exempel kål, tomat eller gurkor.

Bygga och plantera

Sand
Rätt sand. Fint men inte finmalt ger växternas rötter luft . Foto: Carina Löfgren

Välj en grusig sand, inte det allra mest finkorniga. Åkerstedt rekommenderar så kallat betonggrus som har en kornstorlek på 0-8 millimeter.

Häll sanden i en odlingsram eller odlingslåda. Sandlagret ska vara minst 30 centimeter tjockt. Lådan kan stå direkt på gräsmattan eller på mark där det växer ogräs. Sanden kväver ogräset.

Plantera potatis cirka en decimeter ner och förodlade plantor i en grop i ytan. Låt dem få med sig en liten jordklump runt rötterna.

Fröer sås i en sträng av såjord i sandens yta.

Sköta och skörda

Gustav Mandelmann
Potatisen får ”mat”. Gustav Mandelmann lägger klipp mellan plantorna. Foto: TV4.

Täck med gräsklipp eller annan grönmassa men vänta med täckningen tills fröerna kommit upp och se till att klippet inte täcker plantorna som sticker upp.

Lagret ska vara minst 5 centimeter tjockt, annars dyker ogräset upp.

Vattna två gånger i veckan i början, sedan efter behov. Vattna så att täckmaterialet blir blött, det är så näringen lakas ur gräsklippet så att plantorna kommer åt den. Automatbevattning punktvis eller med svettslang blir inte bra.

Fortsätt täcka under hela säsongen. När du skördat täcks den nakna ytan med klipp.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen