Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 4 maj 2017

Gör verklighet av växthusdrömmen – 9 värdefulla tips inför bygget

Funderar du på att bygga ett eget växthus? Innan du slår till finns det några viktiga saker att tänka på. Här är nio kloka råd som hjälper dig på vägen till drömväxthuset.

Bild 1/3 FOTO: Tina Ågren, Mostphotos
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Bygglov

Tänk på att lämna in ansökan om byggnadslov i god tid, för det kan ta tid att få allt klart. 15 kvadratmeter är gränsen för hur stort växthus man får ha utan att ansöka om bygglov.

Glöm inte bort att grannarna måste godkänna bygget om växthuset placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

2. Be om hjälp

Ta gärna hjälp av personer som själva byggt ett växthus och kolla på bloggar för inspiration. Följ gärna bloggar som hunnit bygga färdigt sina växthus, då kan du få värdefulla tips om hur de gjorde men också eventuella fällor som du bör undvika.

3. Leta efter återbruk

fonster-fb

Det finns gott om återbrukat material att fynda till ditt växthus. Kolla på Blocket, hos antikhandlare, på loppis eller kontakta bloggare som kan ge tips och råd var du ska leta. Gammalt material med rätt patina ger växthuset karaktär.

4. Anlita firma

Köp gärna övrigt material från en och samma firma. De får då överklick över hela projektet och kan hjälpa dig beräkna hur mycket material som går åt.

5. Tänk på luften!

Foto: Tina Ågren

Välj gärna två olika öppningar till växthuset, det ger bra luftgenomsläpp under varma dagar. Det här växthuset har öppningar både på långsidan och kortsidan.

6. Bygg i godan ro

Låt det ta tid att leta gammalt material så att du hittar det du verkligen vill ha, i stället för att göra snabba kompromisser. Känslan i material är viktigt för slutresultatet.

7. Odling eller rekreation?

Fundera över vad just du är ute efter, utbudet av växthus är nämligen enormt.  Vill du ha ett växthus enbart att odla i eller snarare en lugn plats att hämta igen dig? Det ena behöver absolut inte utesluta det andra, men det är bra att veta på förhand vad som är viktigast. Då har du en bra utgångspunkt när du startar bygget.

8. Materialval

Vilket material som passar just ditt växthus beror på vilket uttryck du är ute efter. Aluminium ger en mer modern känsla, är underhållsfritt och ofta lite billigare att köpa in. En trästomme passar bättre till växthus i klassisk stil, gärna omgiven av natur. Till ett växthus behövs ofta dyrare träslag av bra kvalitet, till exempel cederträ, om man vill slippa olja in. Det grånar dessutom med tiden och ger ett vackert uttryck.

9. Placering

Växthus av gamla fönster
Foto: Tina Ågren

Det är bra att växterna får tillräckligt med ljus, men inte heller för mycket. Försök därför placera växthuset på en plats där skuggan vandrar, till exempel under glesa lövträd. Eftermiddagssol är att föredra framför förmiddagssol så att växthuset inte värms upp så snabbt. Morgonsolen snabbar också på tillväxten.

Om du inte hittar någon ultimat plats till ditt växthus kan du försöka kompensera det. Är solen till exempel för stark kan du hänga upp en väv inne i växthus, som kan dras fram och tillbaka beroende på solens läge. Det finns också särskild pasta som kan penslas utanpå växthuset. Om du i stället behöver tillföra ljus finns det speciell växtbelysning att köpa.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen