Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 18 augusti 2017

Gratis att odla: Så samlar du fröer i trädgården

Missa inte gratisfröerna i trädgården på hösten. Samla, spara, så och få spännande plantor nästa vår.

 Höstfest för fröglada. När fröna mognat är det dags att samla för nästa år. Foto: Kristina Bäckström
Höstfest för fröglada. När fröna mognat är det dags att samla för nästa år. Foto: Kristina Bäckström

Nytt liv för ettåringar

Blommor som bara lever en säsong sätter rikligt med frö. Det gäller till exempel krasse, ringblommor, rosenskära, ettårig vallmo, blomsterlin, jungfrun i det gröna och många, många fler.

Vänta tills fröna mognat ordentligt innan du plockar, de ska ha blivit bruna och vara på väg att släppa från sina fästen.

Fröna går att spara och så nästa år men du kan också strö ut dem redan på hösten på vinst och förlust. Kom ihåg att köttiga, gröna fröer inte har en chans när frosten kommer. Därför är det oftast bäst att låta krassefröna torka och vänta till nästa vår.

Läs också: Föröka favoriterna: Perfekt barnkammare till sticklingar

Tvekande tvååringar

Digitalis, akleja, borstnejlika, purpurklätt och kungsljus är tvååringar. Samla fröer och så eller strö ut direkt där du vill ha dem men anteckna noga var. Första året kommer bara små bladrosetter, rensar du bort dem blir det inga blommor året därpå.

Perenner från frö

Perenner är oftast lättast att föröka genom att man delar plantan i flera, men om du samlar fröer kan det ge glada överraskningar.

Fröer från rosor, pelargoner, nävor eller andra korsningsglada växter kan ge nya varianter som ser helt annorlunda ut.

Samla fröer men glöm inte att många av perennerna vill ha en sval period för att gro. Vissa kan sås ute redan under senhösten och vänta på våren under snön medan andra vill ha en mer kylskåpskall vända för att gro. Läs på om just din växt innan du försöker.

Läs också: Så höststädar du trädgården som en latmask – 10 smarta tips

Ätbart i repris

Glöm inte grönsakerna. Låt vissa plantor stå kvar, blomma och sätta frö så att du har nästa år. Kom bara ihåg att fröerna inte garanterar samma gröda nästa gång.

Vissa fröställningar kan stå kvar på plats och fröa av sig på egen hand. Några exempel är dill, machésallad och portlak.

Läs också: Potatislök och blå mandel: Karin odlar historiska sorter

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen