Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 27 september 2017

Grodda ekollon - tricket som hjälper dig lyckas!

Om allt går rätt får du en vacker liten ek i ett glas. Floppar det blir det bara gröt. Här är den lilla detaljen som gör hela skillnaden.

 Frön frö till litet träd inne. En liten, liten detalj styr om det lyckas eller inte. Foto: IBL
Frön frö till litet träd inne. En liten, liten detalj styr om det lyckas eller inte. Foto: IBL FOTO: rab-bit

Det är ett bedövande vackert litet bordstrolleri när ett ekollon tar fart i en klar glasvas.

Så här gör du:

1. Leta ekollon. Bästa tiden är i oktober när ekollonen fallit till marken, bruna och fina. Känn på tyngden, tunga nötter betyder att frövitan där inne utvecklats fint.

2. Vänta ut den lilla nosen. Titta i ekollonets spets efter en liten spricka där grodden är på väg ut. Finns den inte är risken stor att ditt ekollon inte kommer att orka gro när du tar in det. Ekollonet behöver fukt och svalka för att kunna gro. Enklaste sättet är att låta det ligga kvar ute ett tag och kolla senare. Om du vill hålla koll kan du lägga det i en liten korg med löv, pinnar och mull och ställa den på marken i skuggan. Man kan också testa att lägga ekollon i en plastpåse med fuktat hushållspapper i kylskåpet. Ta ut då och då och se om grodden kommit.

3. När grodden är framme sätts ekollonet i en smal vas eller flaska med den lilla rotsnutten i vattnet. Man kan sticka in knappnålar i ekollonet och låta nålarna hålla fröet uppe. Lägg inte ner det helt i vattnet, då är risken att allt ruttnar.

Läs även: Mossterrarium: Plantera ett landskap i burk

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen