Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 12 maj 2017

Guide: Så bygger du en blomstrande pergolaportal

En inbjudande portal ger struktur och höjd åt din trädgård, samtidigt som den blir ett stöd för klängande grönska. Den här snickrar du enkelt själv av rundvirke.

blomsterportal

Dessa mått måste inte följas slaviskt, men det är bra att ha en grund att utgå ifrån. Anpassa dem sedan efter egna behov och idéer.

Du behöver:

 • 7 stycken rundstörar, ca 275 cm långa och 55-65 mm i diameter.
 • Trallskruv, 57 mm långa.
 • Spade.
 • Grus.
 • Stämjärn.
 • Såg, helst bandsåg eller bänksåg. Sticksåg fungerar också.
 • Tips! Impregnerade rundstörar från byggvaruhandeln är ett alternativ. Har du tillgång till gamla hässjestörar kan de också användas. Olja dem och låt de längsta störarna stå i en burk med impregnerande olja, så att ändträet mättas innan du monterar din portal. Kan du till och med få fatt på störar av ene till din portal, så fungerar de perfekt precis som de är, eftersom de innehåller ett ämne som naturligt skyddar dem mot röta.

  Förberedelser:

  Gräv ur marken där störarna ska placeras, ett ca 40-50 centimeter djupt hål och lika brett i diameter, så att jorden kan ersättas med grus. Det dränerar fukt bättre, så att virket håller längre. De bärande sidgavlarna ska placeras med 130 centimeters avstånd – hålen grävs med samma avstånd.

  Två av störarna halveras utmed längden. Den som har tillgång till bandsåg eller bänksåg gör det med lätthet, men en sticksåg fungerar också – det tar bara lite längre tid.

  Gör så här:

  A. Enklast är att arbeta på gräset intill den plats där portalen ska resas. För sidgavel, lägg ut två störar på marken parallellt med varandra, cirka 30 centimeter CC (centrum till centrum av störarna). Använd de halverade störarna som tvärregel och snedsträvor. Den plana ytan placeras mot sidgavelns störar och skruvas på plats med trallskruv.

  När sidgaveln är ihopskruvad placeras den i den grävda gropen, så djupt att cirka 50 centimeter av störarna kommer ner under markytan.

  Placera sidgaveln rakt och mät upp att den är lodrät. Fäst på plats med stötta/snedsträva och återfyll gropen med ett par skopor grus, så att gaveln hålls på plats men ändå har en viss rörelsemån för finjustering.

  BLOMSTERPORTAL_A-2

  B. Portalens tak monterar du också enklast på marken. Även här är de två långa störarna runda, medan tvärreglarna består av halverade störar. De runda röda prickarna visar beräknad placering av tak mot sidgavel.

  C. Lägg taket löst ovanpå gavlarna och markera sidgavlarnas exakta placering. För att taket ska ligga stadigt mot gavlarna, görs urtag i rundträet så att du får en plan yta att lägga mot gavlarnas ändar. Såga två jack, ner till stolpens mitt. Spänta ur träet med hjälp av stämjärn.

  D. Lägg taket på plats igen och skruva fast det uppifrån och ner i ändträet på gavlarna. Kontrollera att portalens hörn är räta i 90 graders vinkel och förstärk sedan konstruktionen med snedsträvor i alla fyra hörn.

  Slutligen fylls hålen ända upp med packat grus. Stampa till gruset ordentligt och vattna på det, så att det sätter sig ordentligt runt gavelns ”fötter”. Klart, nu saknas bara hängväxterna!

  BLOMSTERPORTAL_D-2

  blomsterportal

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Populära ämnen på Land.se

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen