Sofia har väckt liv i den gamla handelsträdgården i Habblarp: ”Så här vill jag odla och leva”
Det kacklar, bräker och snattrar på en gård nära Mjölby. Och växer så det knakar inne i de sex växthusen. Sofia har gjutit nytt liv i en 100 år gammal handelsträdgård.
Inne i växthusen råder febril aktivitet. Sofia Rehn Sturesdotter och hennes ”veterangäng”, en grupp äldre kvinnor från trakten, planterar sticklingar i krukor i rasande fart.
– Ja, nu gäller det. 90 000 sticklingar ska planteras färdigt på några dagar, som ska bli årets sommarblommor, säger hon.
Färgglatt blomsterhav
Ute i visningsväxthuset finns redan ett färgsprakande blomsterhav av olika sorters pelargoner, ranunkler, fönstervivor med mera.
Nu börjar den mest hektiska perioden på året för Sofia. Vår- och sommarsäsongen då besökarna strömmar till den lilla gården i Habblarp Sandvik utanför Mjölby, inte långt från E4:an.
– Från februari till mitten av juli jobbar jag sju dagar i veckan från morgon till kväll. I början skötte jag allt själv, men nu har jag tack och lov råd att har tre säsongsanställda. Plus en massa folk som kan rycka in vid toppar, säger Sofia.
En modern handelsträdgård
Habblarp trädgårdar har blivit ett populärt utflyktsmål med besökare från Mjölby, Linköping och även så långväga som från norra Sverige.
Det är precis vad Sofia har arbetat för att uppnå sedan hon för sju år sedan köpte den gamla handelsträdgården grundad 1909.
– När jag tog över var den en ren grossistverksamhet. Ägarna drev upp plantor och körde sedan in dem till stan med lastbil. Jag ville förvandla den till ett modernt och familjevänligt besöksmål, säger hon.
Läs också: Tv-bönderna Paulina och Charlie om livet på släktgården
Populärt bland barnfamiljer
Det har hon lyckats med. Habblarp Trädgårdar har blivit något av en ”barnfamiljsmagnet” med många stamgäster bland barnfamiljer som kommer flera gånger per säsong.
– Barnen kan springa fritt både i växthusen och utomhus. Och titta på djuren som finns här. Vi har gäss, höns, får och kaniner och marsvin, berättar Sofia.
Egen flock gäss
Gässen hörs på lång väg när vi närmar oss deras hage på en grässlänt. Gåshannen trumpetar ilsket för att skydda sin flock och årets gässlingar som snart ska kläckas.
Inne i den gamla faluröda ladan bor de tre Helsingefåren Signe, Hjördis och Maja i ett inhägnat ganska stort bås.
Tillgivna lantrasfår
Fåren är lite rufsiga och har halmstrån i pälsen.
– De ska klippas nu i veckan, de är alldeles för långhåriga, säger Sofia och kliar Signe bakom örat.
Hon får nästan freda sig från de nyfikna och tillgivna fåren som hela tiden buffar på henne.
I båset intill huserar tre kaniner: En stor luddig angorakanin, en vädurskanin och en minivädur.
Barnen vill klappa
Kaninerna och även marsvinen Bjarne och Berit blev så populära att Sofia tvingades införa vissa restriktioner.
– Ja, barnen får bara gå in till kaninerna ibland och i sällskap med sina föräldrar. Det blev lite för intensivt för djuren tidigare, säger hon.
Hennes egna favoriter är flocken av höns, som bor i det största båset i ladan och som kan gå ut när de vill.
Ivriga hönor
De hoppar och flyger ned för sin stege ned till marken i sin iver att komma till Sofia när hon lockar på dem. Snart samlas de runt henne ivrigt kacklande.
– Det är det här livet som jag hade drömt om. Att bo på en gård och kunna ha djur, särskilt egna höns och få färska ägg, säger hon.
Att hon blev ägare till handelsträdgården är en lycklig slump.
Sofia hade efter många år i sin pappas fönsterfirma, bestämt sig för att följa sitt stora intresse – växter och odling.
Läs också: Sofia och Kristofer har både djur och smedja
Gjorde studiebesök här
Hon sökte och kom in på en yrkesutbildning för trädgårdsföretagare och odling.
– Under utbildningen gjorde vi ett studiebesök här på handelsträdgården. Jag kände direkt att detta var mitt drömställe, berättar hon.
På sin hemsida skriver hon: ”Efter besöket stod jag en stund på gårdsplanen och tittade mig drömmande omkring. Det vitrappade sekelskifteshuset, det lustiga avlånga bondhuset bredvid, ladugården och de böljande fälten bakom växthusen. Så här skulle jag vilja bo, så här skulle jag vilja odla och leva.”
Vågade köpa
Sofia Rehn Sturesdotter
Ålder: 38 år.
Bor: I Habblarp Sandvik, fem kilometer norr om Mjölby.
Gör: Trädgårdsmästare och driver Habblarp trädgårdar.
Familj: Maken Joachim Rehn.
Drömmer om: En liten fäbod i fjällen.
Några månader senare var handelsträdgården till salu och den nyutexaminerade Sofia tog chansen och köpte den.
– Jag var ganska så nervös. Det var en enorm förändring, bara att byta min 28 kvadrat stora etta utan balkong, mot en hel gård och sex stora växthus, säger hon och skrattar.
Jobbar hårt
Men det klarade hon fint, tack vare mycket hårt eget arbete och stöd från sin man Joachim och sina föräldrar. Hennes pappa var viktig som bollplank i frågor kring att driva företag.
– Jag har haft många bakslag också, testat massor av olika plantor där jag misslyckats helt med vissa, berättar hon.
Odlar kemikaliefritt
Sofia har en hög ambitionsnivå för sin handelträdgård. Allt odlas utan kemiska bekämpningsmedel och hon har ett stort utbud av plantor som hon förnyar lite varje år.
– Jag har 650 olika sorter av växter och det är skitmycket, rent ut sagt. Tanken är att hur mycket man än kan om växter, ska man hitta något nytt här, säger hon.
Läs också: 17 härliga blommande påskdekorationer
Satsar på fjärilsväxter
I år är det en mängd lila krukor i växthusen, färgen för Sofias nya satsning: Fjärilskollektionen.
– Det är olika dragväxter. Förra året började jag sätta ut skyltar vid vissa kryddväxter och blommor med texten ”gillas av bin och fjärilar” och de sålde slut direkt. Jag tror det ligger i tiden, fler tänker på miljön och den biologiska mångfalden, säger hon.
Så i år finns ett stort utbud av dragväxter som lavendel, salvia och heliotrop.
– Dem kommer jag att placera strategiskt vid ingångarna till växthusen för att de doftar så gott, säger hon och ler.
Småskalig verksamhet
Lite smarta affärsknep måste hon ha. Annars är det småskaligheten och en ganska direkt kontakt som präglar hennes relation till kunderna.
Habblarp Trädgårdars Facebooksida har över 10 000 följare som är väldigt engagerade – gillar och svarar på Sofias inlägg och visar omtanke om henne.
Personlig ton
Nyligen fick hon ett paket från en följare med handstickade torgvantar i ull, för att hon läst om Sofias problem med kalla händer.
Tonen i både Sofias inlägg och följarnas svar är så personlig och familjär.
– Ja, det är så fint! Och ganska naturligt, för helt krasst så kommer ju besökarna faktiskt hem till oss här på gården, säger hon och ler.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.