Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 8 oktober 2021

Här är trädgårdshjältarna 2021

Alla är vi trädgårdshjältar, i varje fall alla som odlar i stort och smått! Men det finns också de som verkligen är trädgårdshjältar, personer som erhållit utmärkelsen Trädgårdshjälte i Weibulls stora tävling som sponsras av Land och VA Syd. Här är vinnarna i tävlingen!

 Juryn i trädgårdstävlingen "Trädgårdshjältar" som arrangeras av Weibulls med Land och VA Syd som sponsorer. Från vänster Nina Steiner, VA Syd, Carina Lundqvist, Weibulls, Joel Linderoth, Land, Elin Aronsen Beis, Huvudsta trädgård och Jonas Wallin, Weibulls.
Juryn i trädgårdstävlingen "Trädgårdshjältar" som arrangeras av Weibulls med Land och VA Syd som sponsorer. Från vänster Nina Steiner, VA Syd, Carina Lundqvist, Weibulls, Joel Linderoth, Land, Elin Aronsen Beis, Huvudsta trädgård och Jonas Wallin, Weibulls. FOTO: Pixie Kamskog Karlsson

Det var hundratals nominerade och tusentals som röstade men nu är tävlingen ”Årets trädgårdshjältar” avgjord. Efter att juryn hade valt ut tre nominerade i varje kategori så var det dags för alla trädgårdsälskare i Sverige att rösta och till slut, efter en hård kamp, så stod det klart vem som vunnit i varje kategori.

– Det är andra året som jag sitter med i juryn och det har varit så roligt att se alla ambitiösa, spännande och roliga trädgårdsinsatser som finns över hela landet. Vi vet ju från vårt eget evenemang Öppen trädgård att odlingsintresset är superstort men man blir ändå imponerad, säger Joel Linderoth som är chefredaktör på Land.

Vinnarna tillkännagavs på Huvudsta trädgård utan publik men ambitionen är att tävlingen nästa år ska växa och att prisutdelningen ska ske på någon form av gala.

Här är vinnarna i varje kategori:

Årets blomster: Therese Öjebo

Motivering:

”Säg det med en blomma! Vår vinnare har fått inspiration från sina föräldrars uppväxta trädgård och skapat en minnenas plats. Här följer hon all prakt som växer fram år efter år! Givetvis närodlat och utan konstgjord gödsel. En magnifik blomsterpalats med olika blommor i färgpalettens alla olika färger. ”

Årets matnyttige: Lovisa Leijon

Motivering.

”Årets matnyttige odlar månad för månad och försöker inspirera så många som möjligt till ett liv med mer odling. Hon jobbar med tesen ”våga prova och det inte är fel att misslyckas”.  Här kan du hitta allt från tomater till bönor som genererar stora skördar som hon noga tar hand om. Året runt-odling är grejen, oavsett om det är augusti eller december. ”

Årets biroll: Göran Andersson

Motivering:.

”Ett småländskt Provence. En magisk plats med en lavendelblå tågräls som tar sig bort genom ängarna. Raderna fylls av alla möjliga pollinerande humlor, fjärilar, bin och övriga fän efter midsommar. Att öppna balkongdörren tidigt en sommarmorgon och känna doften komma måste vara magi. Här skulle man vilja lyssna på insekternas symfoni.”

Årets busfrö: Adrian ”Adde” 5,5 år

Motivering:

”En liten trädgårdsmästare! Den här killen bjuder hem sina klasskompisar till trädgården för att odla och skörda! Det har till varit potatis som blivit till chips och prydnadspumpor till pyssel med klassen! Han tycker att det är fantastiskt att se hur det odlas för att sedan skördas och ätas upp eller användas till pyssel. ”

Årets Regnskördare: Cathrine Estevie

Motivering:

”Årets regnskördare behöver mycket vatten. Detta resulterade i nergrävd tank på tomten – vid regn åker vattnet från taket direkt ner i en 3000 liter stor tank. När den är full rinner vattnet ut i den kommunala dagvattenledningen. Det finns en pump i uteköket som pumpar upp vattnet ur tanken och ut i vattenslangen. Nu vattnas trädgårdslandet och gräsmattan utan att slösa på dricksvatten, fantastiskt!”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen