Experten tipsar: Hitta humle nära dig
Biologen Else-Marie Strese ger dig sina tre bästa tips för att hitta humle!
Om du bor på landet tipsar Else-Marie om att kolla upp om det finns kvar humle i trakten som du kan ta till vara.
1. Var medveten om lokal variation
Innehållet i humlekottarna är otroligt varierat och smaken skiljer sig en hel del mellan olika kloner så en lokal sort kan vara unik, säger hon.
Läs också: Deras humleodling ledde till eget bryggeri!
2. Hitta gamla kartor
Ett bra sätt att hitta humle är att titta på historiska kartor för att se om det funnits någon humlegård i trakten och sedan gå dit och leta.
– Men vänta med att ta sticklingar tills sensommaren då du kan se att det är en honlig klon som ger kottar, säger Else-Marie.
Läs också: Så lyckas du med din egen humle-odling
3. Ha tålamod och sikta på honplantor
En av humlens många egenheter är att den har skilda han- och honplantor. Det är bara honplantor är intressanta i odling. Hannarna har rensats bort eftersom kottarnas kvalitet försämras om blommorna befruktas och sätter frö.
– Det brukar gå bra att dra upp ett skott så att en bit av roten följer mer och plantera den i en kruka – se bara till att hålla jorden fuktig.
Läs också: Därför är humlen het igen!
Humle – en växt med många talanger
• Humle, Humulus lupulus, tillhör familjen hampväxter. Många arter i familjen innehåller kraftfulla ämnen. Dessutom innehåller stänglarna hos humle, hampa och nässlor långa fibrer som använts till tyg och rep.
• Humle har bland annat rogivande, östrogenliknande och antiseptiska egenskaper. Humle stimulerar också aptiten och matsmältningen.
• I Sverige har kottarna använts som krydda i sillinläggningar och bröd. I Tyskland och Schweiz kan man hitta gårdsbutiker med bland annat oljor, vinäger, snaps, choklad och bakverk där humle använts som smaksättning.
• Späda skott av humle har precis som svartrötter kallats fattigmanssparris och kan användas på samma sätt.
• Förr tillsattes humle när ölen kokades, då dunstade de aromatiska oljorna bort medan de
konserverande bitterämnena blev kvar. Nuförtiden tillsätts humle flera gånger under processen och ölet kan ha smak av äpple, grönt gräs och kåda.
• Humleodlarnas förening har nyligen återuppstått. Info: www.humleodlarna.org.
• I Nationella genbanken finns 56 äldre svenska kloner, några av dem flera hundra år gamla. Du kan läsa mer om dem i boken Humle i den svenska nationella genbanken från Sveriges lantbruksuniversitet. Den kan beställas från SLU vis e-post: linnea.oskarsson@slu.se.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.