Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 april 2018

Experten tipsar: Hitta humle nära dig

Biologen Else-Marie Strese ger dig sina tre bästa tips för att hitta humle!

Om du bor på landet tipsar Else-Marie om att kolla upp om det finns kvar humle i trakten som du kan ta till vara.

 Leta vid de gamla gårdarna. Här står en humle vid en fäbod i Hälsingland.
Leta vid de gamla gårdarna. Här står en humle vid en fäbod i Hälsingland. FOTO: Mats Wilhelm / Naturfotograferna / IBL Bildbyrå

1. Var medveten om lokal variation

Innehållet i humlekottarna är otroligt varierat och smaken skiljer sig en hel del mellan olika kloner så en lokal sort kan vara unik, säger hon.

 Några av bladen i kotten har tagits bort så att man ser det gula mjöl som innehåller humlens åtråvärda kemiska ämnen.
Några av bladen i kotten har tagits bort så att man ser det gula mjöl som innehåller humlens åtråvärda kemiska ämnen. FOTO: Else-Marie Strese

Läs också: Deras humleodling ledde till eget bryggeri!

2. Hitta gamla kartor

 Humlens blommor sitter i ett tätt ax. Det som syns är pistillernas märkesflikar. Dessa är vanligen gröna men kan som här även vara röda.
Humlens blommor sitter i ett tätt ax. Det som syns är pistillernas märkesflikar. Dessa är vanligen gröna men kan som här även vara röda. FOTO: Malin Strese

Ett bra sätt att hitta humle är att titta på historiska kartor för att se om det funnits någon humlegård i trakten och sedan gå dit och leta.

– Men vänta med att ta sticklingar tills sensommaren då du kan se att det är en honlig klon som ger kottar, säger Else-Marie.

Läs också: Så lyckas du med din egen humle-odling

3. Ha tålamod och sikta på honplantor

En av humlens många egenheter är att den har skilda han- och honplantor. Det är bara honplantor är intressanta i odling. Hannarna har rensats bort eftersom kottarnas kvalitet försämras om blommorna befruktas och sätter frö.

– Det brukar gå bra att dra upp ett skott så att en bit av roten följer mer och plantera den i en kruka – se bara till att hålla jorden fuktig.

Läs också: Därför är humlen het igen!

Humle – en växt med många talanger

• Humle, Humulus lupulus, tillhör familjen hampväxter. Många arter i familjen innehåller kraftfulla ämnen. Dessutom innehåller stänglarna hos humle, hampa och nässlor långa fibrer som använts till tyg och rep.

• Humle har bland annat rogivande, östrogenliknande och antiseptiska egenskaper. Humle stimulerar också aptiten och matsmältningen.

• I Sverige har kottarna använts som krydda i sillinläggningar och bröd. I Tyskland och Schweiz kan man hitta gårdsbutiker med bland annat oljor, vinäger, snaps, choklad och bakverk där humle använts som smaksättning.

• Späda skott av humle har precis som svartrötter kallats fattigmanssparris och kan användas på samma sätt.

• Förr tillsattes humle när ölen kokades, då dunstade de aromatiska oljorna bort medan de

konserverande bitterämnena blev kvar. Nuförtiden tillsätts humle flera gånger under processen och ölet kan ha smak av äpple, grönt gräs och kåda.

• Humleodlarnas förening har nyligen återuppstått. Info: www.humleodlarna.org.

• I Nationella genbanken finns 56 äldre svenska kloner, några av dem flera hundra år gamla. Du kan läsa mer om dem i boken Humle i den svenska nationella genbanken från Sveriges lantbruksuniversitet. Den kan beställas från SLU vis e-post: linnea.oskarsson@slu.se.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen