Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 1 mars 2017

Hjälp, bladen rasar! Så här ställer du diagnos på din kala krukväxt

Fikonlöven rasar, citronträdet är bara pinnar och fikusen ser spretig ut. Här är första hjälpen för dig som övervintrar krukväxter inne.

Bild 1/2
Bild 2/2

Citronträdet tappar blad!

Citron
Kalare och kalare. Titta efter ohyra.

Börja med en katastrofkoll. Har citronträdet ohyra kan det vara en orsak till att bladen ramlar av.

Annars kan bladfallet bero på flera saker. Torr och varm luft är inte bra, spreja plantan med vatten och försök hitta en svalare plats.

Om plantan står lite mörkt kan släppta blad bara vara ett tecken på att den vill ha en liten vintervila. Ge den gärna mer ljus och anpassa vattningen till den minskade bladmassan så kommer den snart igen.

Min fikus fäller!

Fikus
Benjaminfikus, tuffare än du tror.

Det är ett knepigt läge. Fikusen kan tappa blad av torka, för mycket vatten eller för lite ljus. Behandla den som den djungeltyp den är. Spreja grenverket ofta, den gillar fuktig luft. Vattna men låt jorden torka upp mellan vattningarna. En sur fikus som står för mörkt löper stor risk att drabbas av bladavfall.

Om bladen börjar rasa kan du spreja mer än du vattnar och plantera om plantan i en rymlig, självvattnande kruka. Den gillar inte att ha det trångt.

Sedan kan den tappa bladen ändå, många fikusar har för sig att byta blad helt vart fjärde år. Få inte panik och tokvattna, det löser sig.

Olivträdet är kalt!

Oliv.
Ge inte upp. Ett livträd som tappar blad kan börja om.

Olivträd är städsegröna där de trivs men vintertid lever de i en slags halv-vila. Det vill ha det svalt, mellan 5 och 10 plusgrader, och ljust. Tänk dig livet kring medelhavet under vinterhalvåret och härma det så gott du kan. Om löven faller kan det handla om att trädet övervattnats, stått för varmt eller fått torka ut helt.

Men ge inte upp. Skrapa lite på en gren med nageln och se om den är grön under ytterbarken. Då finns det liv. Klipp bort helt döda grenar och vänta på nya löv.

Fikonlöven är borta!

Fikon.
Fikon på väg. När våren kommer börjar fikonträdet om.

Inte konstigt alls. Fikon ska nämligen fälla sina löv på vintern. Precis som oliv och citron är fikonet en medelhavsväxt. Den ska stå svalt, 5 till 10 plusgrader på vintern men behöver inte stå ljust eftersom bladen faller av. Vattna sparsamt under vintervilan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen