Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 augusti 2017

Hjälp vad mycket tomater – 3 tips till dig med stor skörd

Efter allt vattnande, tjuvande och efter all kärlek kommer nu belöningen smygande. Plötsligt skiftar de gröna tomaterna till rött. Hinner du och din familj inte äta alla får du tre fina tips här.

1. Snabbast

Frys färska tomater

FOTO: Istock

Med stor skörd och lite tid behövs ibland snabba lösningar.

Frysta tomater är utmärkta i lagad mat och på pizzan. I en sallad funkar de inte alls eftersom de i tinat format blir väldigt sladdriga.

Skär dina färska tomater i bitar eller skör dem hastig i matberedaren och fördela dem i plastpåsar. Är pizza en favorit hemma kan du frysa skivade tomater, perfekt att plocka fram och ger vinterns pizza en härlig smak av sommar. Eller lägg dem hela i stora plastpåsar frysen. De frysta hela tomaterna är lätt att skala genom att spola dem i varmt vatten. Dela sedan med en vass kniv och tjoff ned i grytan. Jättelätt!

2. Användbart

Gör egen kryddig ketchup

FOTO: Istock

Ketchup har dåligt rykte men som hemlagad version är det bara att njuta av tomatsåsen. Lands bloggare bjuder på ett härligt kryddigt recept. Den här ketchupen är hetare än vad som är vanligt och varma kryddor tillför smaker som kanske delvis pekar tillbaka mot Asien. Men man känner tveklöst igen såsen som ketchup. Receptet hittar du om du klickar här.

3. Lyxigast

Tomatmarmelad med vanilj

FOTO: Istock

Gör något extra av dina fina hemmaodlade tomater: Tomatmarmelad med äkta vanilj blir succé tillsammans med favoritosten eller en fin gå-bort-present. Det här receptet ger 3-4 burkar:

1 kg röda tomater

1 citron

1 kg syltsocker

1 vaniljstång

Så här gör du:

1. Koka upp en kastrull med vatten. Skär ett kryss på ovansidan av varje tomat och lägg ner dem i det kokande vatten i en minut.

2. Ta upp och dra av skalet. Skär tomaterna i bitar.

3. Skrubba citronen i hett vatten. Riv skalet och pressa ur saften.

4. Lägg i en rymlig, rostfri kastrull tillsammans med vaniljstången. Lägg tomathacket och syltsocker i kastrullen och låt koka i 5-10 minuter.

5. Gör ett marmeladprov.

6. Ta grytan från värmen. Skumma väl.

7. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

8. Förslut och förvara svalt.

Läs även: Smart odling: köp en kruka basilika och få massor

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen