Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 10 november 2015

Hög tid sätta vitlöken i jorden

En av de roligaste sakerna med vitlök är att den planteras och växer när mycket annat i köksträdgården är på upphällningen eller går i vila. Sara Bäckmo är redo och har längtat efter att få starta nästa odlingssäsong.

Vitlök är en fenomenal grönsak. Det går att odla mängder av den på liten yta, den kräver minimalt med skötsel under säsongen och skörden går att lagra inomhus i rumstemperatur helt utan några specialbehandlingar.

Med skaftet på ett trädgårdsredskap drar jag upp djupa fåror där vitlöken sedan sätts. I landet ryms fem rader om sex meter.
Med skaftet på ett trädgårdsredskap drar jag upp djupa fåror där vitlöken sedan sätts. I landet ryms fem rader om sex meter.

Sedan jag började odla vitlök själv har vi gått från sparsamt användande till att fullkomligt frossa i vitlök. Vi gör av med flera hundra lökar varje år och använder den dagligen i matlagningen. Det går också åt mängder av lök till olika grönsakssalter och inläggningar. Dessutom är hemodlad vitlök en fin gåva till vänner.

En gröda för hösten

Till skillnad från annan lök sätts vitlök på hösten, från september–november beroende på var i landet den odlas. Under hela vintern vilar löken i jorden och sätter sedan fart under våren. Ibland tittar små blad fram redan under senhösten och påminner om att det finns liv där under mark­ytan. Under sommaren bildar löken klyftor och den stora löken, så som vi är vana att se den, skördas under juli–augusti, beroende på vilken sort det är.

Det fina med vitlök är att den kan skördas i många olika stadier. Tidigt på våren skördar vi några enstaka blad per planta och spetsar sallader, smörgåsar, omeletter eller andra maträtter med. Senare under våren kan hela den späda vitlöken skördas, den ser ut ungefär som en liten purjo. Ännu lite senare kan den färska enhetslöken skördas, alltså en liten lök som inte hunnit bilda klyftor, innan den stora löken med många klyftor slutligen lyfts upp ur jorden.

Senare under säsongen gulnar blasten bit för bit och så småningom är löken klar att skörda.
Tidigt på våren växer blasten upp. Den är god att skörda till sallader och smörgåsar.

Vid alla dessa tillfällen är vitlöken absolut delikat. För att kunna skörda vitlöken under så lång tid gäller det att odla mycket och inte bara tänka på hur många färdiga stora lökar som är tänkt att skördas. Jag odlar alltid ett stort överskott för att kunna skörda under en lång säsong.

Stor variation av lök

Vitlöken kan köpas i trädgårdsbutiker, på nätet och genom olika vitlöksklubbar. Det finns en mängd sorter från olika länder att prova på. Alla med olika egenskaper. Vissa har flätbar blast, andra går att lagra superlänge, en del har stora klyftor och några kan skördas riktigt tidigt. Precis som med andra grönsaker är det roligt att odla några olika sorter.

Jag brukar välja en sort som går att lagra länge och komplettera den med en eller flera sorter som verkar bra i övrigt. I år odlar jag ’Sabadrome’, som är en stor och tidig lök, och ’Clédor’, som är suverän eftersom löken håller sig fin länge. Jag har haft lökar av den sorten inomhus i över ett år efter det att den skördats, de har då varit jättefina i både smak och konsistens trots den långa lagringen.

Det går förstås att plantera klyftor från lökar som är köpta i matbutik men jag gör det aldrig. Dessa lökar kan bära på virus som kan spridas vidare till jorden. Dessutom kan lökarna vara preparerade på olika sätt för att undvika att gro i butiken eller i köket, vilket gör att det inte blir någon skörd. Jag köper det som kallas för ”kontrollerat utsäde” för att få frisk lök som är avsedd att planteras.

Mycket på liten yta

Min vitlök sätts i år i en bädd där jag odlat sommarblommor. Jag har förberett jorden genom att ta ner alla blommor och grävt ner dem tillsammans med annat växtmaterial i bädden. Under månaderna som går kommer maskar och insekter att kalasa på materialet och omvandla det till näringsrik jord.

Vitlöken sätts klyfta för klyfta där varje klyfta bildar en egen stor lök. Jag sätter vitlöken i rader med ungefär 10 centimeter mellan varje klyfta. Den toppiga änden av klyftan ska riktas upp. Mina rader står ganska tätt, cirka 15 centimeter från varandra. Eftersom jag täckodlar köksträdgården finns gott om näring och vitlöken kan växa sig stor och fin trots att utrymmet är lite i minsta laget.

Det är viktigt att den spetsiga delen av klyftan sätts uppåt, det är härifrån grodden växer ut.
Det är viktigt att den spetsiga delen av klyftan sätts uppåt, det är härifrån grodden växer ut.

Efter det att vitlöken satts brukar jag täcka bädden med organiskt material och lite halm. Jag vill minimera risken att ogräs får fäste nu under hösten om jorden ligger bar och genom att täcka bädden hindras luftburna fröer från att gro.

Vitlök gillar näringsrik jord, därför är det bra att börja gödsla redan tidigt på våren. Jag täcker vitlöken med vårens första gräsklipp och ger dessutom gödselvatten av till exempel nässlor som extra näring.

Skörd ett år senare

Vitlöken skördas innan lökens yttre skal spricker och klyftorna delar på sig. Ett bra riktmärke brukar vara att en del av blasten gulnat när det är tid att skörda. Jag provar mig fram för att se när det är dags och jag har koll på ungefärliga skördedatum för de olika löksorterna.

Vitlöksflätor i köket är belöningen efter årets skörd.
Vitlöksflätor i köket är belöningen efter årets skörd.

Jag låter vitlöken torka ordentligt efter skörd, i buntar som jag hänger i ett torrt utrymme. Ofta odlar jag sorter som har mjuk stjälk, de går nämligen fint att fläta efter det att de torkats. Det är pricken över i att kunna avsluta säsongen med en fin vitlöksfläta hängande bredvid spisen.

Det är lätt att odla en hel årskonsumtion av vitlök. Faktiskt är det gans­ka dumt att låta bli om det nu finns utrymme i trädgården. Eftersom vitlök förvaras inomhus, torrt och i rumstemperatur är den buslätt att lagra. Förutom att göra flätor låter jag vitlök ligga i luftiga korgar som jag hänger i taket eller ställer någonstans där det finns plats. Med jämna mellanrum går jag igenom lökarna och sorterar bort dem som eventuellt börjar se lite skruttiga ut.

Genom att odla olika sorters vitlök kan jag ha en sort som vi äter under höst och tidig vinter och en annan som vi äter under vår och sommar. Då är vi självförsörjande på lök från egen odling under hela året.

Så odlar du vitlök i pallkrage

I en pallkrage ryms cirka sextio vitlökar. Här har blasten vikts ner innan skörd för att ge löken lite extra energi att växa.
I en pallkrage ryms cirka sextio vitlökar. Här har blasten vikts ner innan skörd för att ge löken lite extra energi att växa.

• Det får plats ett sextiotal vitlöksklyftor i en pallkrage.

• Dra upp sex rader i lådans längdriktning och sätt tio klyftor i varje rad.

• Täck med jord och lite löv inför vintern.

• Gödsla under vår och sommar med gräsklipp och skörda sedan mycket lök på liten yta.

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen