Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 september 2018

Höst och dags för päron – plocka, plantera och njut!

Hösttider är pärontider. Har du egna? Skörda och njut! Annars är det en bra tid att provsmaka olika sorter och plantera nya päronträd.

 Plocka och njut. Provsmaka gärna olika sorter så att du vet vilken sort du ska välja när du ska plantera päron.
Plocka och njut. Provsmaka gärna olika sorter så att du vet vilken sort du ska välja när du ska plantera päron. FOTO: Istock

Päron är kungen av svenska fruktträd. Stort, ståtligt och långlivat bjuder det på såväl överdådig vårblomning som läcker skörd. Under hösten mognar frukterna och det går att hitta svenska päron i trädgårdar, butiker och på höstmarknader. Har du möjlighet – passa på att provsmaka och utforska vilka du gillar bäst innan du väljer vilken sort du ska plantera.

Tänk på skorven

Päronträd kan drabbas av en del svampsjukdomar, framför allt päronskorv och päronrost. Päronskorv påminner om äppelskorv men är besvärligare eftersom den inte bara övervintrar i fallna blad utan även på grenarna. Därför är det klokt att välja en frisk sort som är motståndskraftig mot päronskorv. Enklast är att titta efter E-märkta päronträd i trädgårdshandeln.

– E-märkta päronsorter är särskilt utvalda för att vara friska och motståndskraftiga mot päronskorv men även för att de är goda och odlingsvärda i allmänhet, berättar Hilde Nybom, professor emerita i växtförädling vid SLU och tidigare verksam vid Balsgård i Skåne, där man genom åren tagit fram många goda och friska frukt- och bärsorter som passar svenskt klimat.

Läs också: Recept på inkokta päron på gammaldags vis

Ge inte upp trots skorv

 Hilde Nybom har arbetat med fruktträd på Balsgård.
Hilde Nybom har arbetat med fruktträd på Balsgård. FOTO: Lars Torstensson

Om du redan har ett päronträd med skorv tycker inte Hilde att du ska ge upp för det.

– Sjukdomen drabbar värre vissa år än andra. Efter den här torra sommaren har jag sett väldigt lite skorv, säger hon.

Den andra vanliga svampsjukdomen, päronrost, värdväxlar mellan päron och flera prydnadsenar, bland annat sävenbom och kinesisk en – dock inte med vår vildväxande svenska en. Risken att drabbas är störst om man bor i ett tätbebyggt område där det är troligt att det finns sådana enar i närheten. Hilde tycker ändå inte att man behöver vara allt för orolig. Päronrost är en ettårig åkomma som främst drabbar bladen och som trädet klarar att leva med.

– Jag har ett enda päronträd av okänd sort i min trädgård. Det har fullt av päronrost på bladen men ger ändå stor skörd av fina frukter, säger Hilde.

Plantera en partner

 Ät och njut. Päron är supergoda men svåra att lagra.
Ät och njut. Päron är supergoda men svåra att lagra. FOTO: IBL

Precis som äppelträd behöver de flesta päronträd pollineras med pollen från en annan päronsort för att det ska bli frukt. Att närhet till en lämplig päronsort har betydelse för skörden har Hilde själv studerat när det gäller päronsorten ’Carola’, som tagits fram på Balsgård och numera är vanlig i svenska yrkesodlingar.

– Vi konstaterade att skörden av ’Carola’ var i genomsnitt 54 kilo när en lämplig päronsort fanns på 2 meters avstånd jämfört med 17 kilo när pollengivaren stod 13 meter bort, berättar Hilde.

Finns inga päronträd i närheten kan du alltså behöva plantera ett par päronträd av olika sorter. Alternativt välja en självfertil sort eller ett familjeträd med flera inympade sorter.

– Eftersom päronträd ändå brukar ge så stora skördar spelar det oftast inte så stor roll om pollineringen är optimal i en villaträdgård. Men tycker man att skörden brukar bli dålig eller vill ha så mycket päron som möjligt kan det hjälpa att plantera ett päronträd till, säger Hilde.

Läs också: Så planterar du ett päronträd

Nya härdiga sorter

Päronträd är inte är lika härdiga som äppelträd och har därför framför allt planterats i södra Sverige. På senare år har det dock kommit härdigare sorter från bland annat Estland och Ryssland. Fler av dessa sorter kan i Sverige klarar sig till zon 5. Dessa sorter är vanligen självfertila så att det räcker att ha ett enda päronträd i trädgården.

 Leif Blomqvist driver Blomqvist plantskola i Finland.
Leif Blomqvist driver Blomqvist plantskola i Finland. FOTO: Agneta Bergström

Leif Blomqvist, som driver Blomqvists plantskola i Lepplax, i Österbotten i Finland, har specialiserat sig på nya, härdiga sorter av frukt och bär. Han berättar att det är på gång flera nya ryska päronsorter som även de ska passa att odla i zon 4 och 5 i Sverige.

– De är större, sötare och godare än de gamla sorterna. Även vinterhärdigheten är lite bättre, säger Leif.

Leif har börjat föröka upp ett flertal nya ryska sorter, bland annat ’Kafedralnaja’, ’Pamjat Zhegalova’ och ’Stolishnaja’. De finns till försäljning, men än så länge i begränsad upplaga.

– Jag tror och hoppas att några av sorterna ska bli en hit. Försöken är hittills mycket goda! säger Leif.

Läs också: 11 spännande päronsorter för hela landet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen