Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 6 september

11 fina höstanemoner

Höstanemoner är underbara när de slår ut i ljuvt rosalila, rent vitt eller läckert mörkrosa på sensommaren.

Passa på att njuta av blommorna – men vänta med att plantera till våren. På hösten vill höstanemoner vara ifred och bara blomma.

 Stor höstanemon ’Serenad’ blommar länge och relativt tidigt med halvdubbla rosa blommor. Höjd 80–100 cm.
Stor höstanemon ’Serenad’ blommar länge och relativt tidigt med halvdubbla rosa blommor. Höjd 80–100 cm. FOTO: Christina Fryle

Höstanemoner är storvuxna, eleganta och skira på samma gång. Knoppar och blommor bärs upp i fluffiga skyar högt över bladverket. De styva stjälkarna böjer elegant på nacken men klarar höstvindarna bättre än de flesta andra höga perenner.

Blommornas svala nyanser är en fin kontrast till sensommarens och höstens varma och mustiga färgskala.

Med höstanemoner i trädgården kan du plocka in vackra sensommar- och höstbuketter. Det är lätt att göra maffiga arrangemang av höstanemoner, antingen i eget majestät eller blandade med vad trädgården har att erbjuda i övrigt. Enstaka blommor i småvaser är också fint – då kommer de runda knopparna och blommornas tydliga form i fokus.

Läs också: Dags att plantera häck? Här är tipsen

Kinensiskt fynd

 Silvrig höstanemon ’Robustissima’ är en robust och vanlig sort som klarar sig bra ganska högt upp i landet. Sprider sig kraftigt om den trivs. Höjd 80–100 cm.
Silvrig höstanemon ’Robustissima’ är en robust och vanlig sort som klarar sig bra ganska högt upp i landet. Sprider sig kraftigt om den trivs. Höjd 80–100 cm. FOTO: Christina Fryle
 Silvrig höstanemon ’Föräldrahemmet’ är en kulturarvsort som odlades på en gård utanför Rottne i Småland på 1930-talet. Den ingår i sortimentet ”Grönt kulturarv”.
Silvrig höstanemon ’Föräldrahemmet’ är en kulturarvsort som odlades på en gård utanför Rottne i Småland på 1930-talet. Den ingår i sortimentet ”Grönt kulturarv”. FOTO: Christina Fryle

Höstanemonerna kom till Europa från Kina på 1800-talet när landet öppnades för västerlänningar. När det blev möjligt att utforska den kinesiska floran för europeiska växtsamlare hittade de en fantastisk rikedom av vackra växter.

Rododendron, klematis, vivor, pioner, löjtnantshjärta och många blommande buskar skickades hem till Europa och gjorde succé. Med tiden blev många av dem så älskade och självklara som trädgårdsväxter att det känns som de alltid funnits här. Det gäller inte minst höstanemonerna.

 Stor höstanemon ’Honorine Jobert’ är en fransk sort som fått den brittiska utmärkelsen AGM (Award of Garden Merit) som föräras särskilt odlingsvärda sorter. Höjd 90–120 cm.
Stor höstanemon ’Honorine Jobert’ är en fransk sort som fått den brittiska utmärkelsen AGM (Award of Garden Merit) som föräras särskilt odlingsvärda sorter. Höjd 90–120 cm. FOTO: Christina Fryle

Det vi kallar ”höstanemoner” är egentligen ett par olika arter, höstanemon och silvrig höstanemon, den senare har blad med vitluden undersida. Av dessa finns en lång rad olika sorter som skiljer sig åt i färg och på om blommorna är enkla med fem kronblad eller mer fyllda med ett flertal kronblad.

Sorterna blir också olika höga, blommar vid lite olika tid och dessutom olika länge. De är inte alltid helt lätta att se skillnad på, men det gör inte så mycket eftersom de odlas på samma sätt.

Höstanemoner ogillar vinterfukt

 ’Andrea Atkinson’ påminner om klassikern ’Honorine Jobert’ men är lägre, har något längre blomningstid och sägs sprida sig mindre. Höjd 80–100 cm.
’Andrea Atkinson’ påminner om klassikern ’Honorine Jobert’ men är lägre, har något längre blomningstid och sägs sprida sig mindre. Höjd 80–100 cm. FOTO: Christina Fryle
 Populära ’Königin Charlotte’ är en stor höstanemon med generösa, ljusrosa blommor, här i en lyckad kombo med jätteverbena. Prisad som särskilt odlingsvärd. Höjd 80–90 cm.
Populära ’Königin Charlotte’ är en stor höstanemon med generösa, ljusrosa blommor, här i en lyckad kombo med jätteverbena. Prisad som särskilt odlingsvärd. Höjd 80–90 cm. FOTO: Christina Fryle

Höstanemoner är i grunden lättodlade. Många sorter sprider sig med utlöpare och om de trivs breder de gärna ut sig efter några år. Det är något man behöver ta med i beräkning vid planteringen. Bra grannar är robusta och storvuxna. Om man misslyckas beror det ofta på att man planterat dem på hösten eller att det är för blött under vintern. Höstanemoner uppskattar inte vinterfukt och unga plantor är särskilt känsliga. Därför är det säkrast att plantera dem på våren.

Att höstanemoner föredrar ett väldränerat läge har att göra med att de i sin ursprungsmiljö i Kina växer i bergssluttningar. Där är det av naturen väldränerat eftersom vattnet rinner undan även om det regnar mycket. Med tanke på detta är det inte konstigt att höstanemoner vill ha ett väldränerat läge i trädgården även om de uppskattar fukt under tillväxtperioden på sommaren.

Spionera och planera

 ’Pocahontas’ är en fylld höstanemon blir bara 40 cm hög och har rosa halvdubbla blommor.
’Pocahontas’ är en fylld höstanemon blir bara 40 cm hög och har rosa halvdubbla blommor. FOTO: Christina Fryle
 Fylld höstanemon ’Bressingham Glow’ har stora, oregelbundet fyllda blommor. Sprider sig med utlöpare och blir 60–80 cm hög.
Fylld höstanemon ’Bressingham Glow’ har stora, oregelbundet fyllda blommor. Sprider sig med utlöpare och blir 60–80 cm hög. FOTO: Christina Fryle

Är du sugen på att plantera? Eller komplettera trotjänaren med fler sorter och färger? Passa på att hämta inspiration hos grannar och i offentliga trädgårdar. Om du ser en fin höstanemon som växer ymnigt hos någon bekant kan du kanske be att få en liten bit av plantan till våren.

Spana in sortimentet i trädgårdsbutikerna men fall inte genast till föga när du beundrar en planta i full blom. Skriv gärna upp namnet på sorten om du tycker den är särskilt fin så att du kommer ihåg det. Och glöm inte att planera var du ska ha dina höstanemoner. Snart är det vår igen!

De fyras gäng

 Prisbelönta ’Pamina’ är en fylld höstanemon med halvfyllda blommor och lite lägre växtsätt. Höjd 60–80 cm.
Prisbelönta ’Pamina’ är en fylld höstanemon med halvfyllda blommor och lite lägre växtsätt. Höjd 60–80 cm. FOTO: Christina Fryle
 Höstanemon ’Splendens’ har mörkt röda knoppar och stjälkar som framhäver de enkla blommornas vackra form. Höjd 60–80 cm.
Höstanemon ’Splendens’ har mörkt röda knoppar och stjälkar som framhäver de enkla blommornas vackra form. Höjd 60–80 cm. FOTO: Perenner.se

Det som i dagligt tal kallas höstanemoner är ett par olika arter från Kina och deras ättlingar som uppstått i odling.

• Höstanemon (Anemone hupehensis) togs till Europa av den skotska växtjägaren Robert Fortune på 1800-talet. Sorterna har enkla blommor med fem blomblad i rosa, vitt eller rosalila.

• Fylld höstanemon (A. hupehensis var. japonica) har sitt ursprung i odling i Kina. Den skiljer sig från ”vanlig” höstanemon genom att ha blommor med upp till ett tjugotal blomblad.

• Silvrig höstanemon (A. tomentosa) har blad med silvrigt vitludna undersidor. Börjar blomma tidigt och är därför odlingsvärd ganska långt upp i landet. Sprider sig ofta kraftigt med utlöpare.

• Stor höstanemon (Anemone x hybrida) är en korsning mellan fylld höstanemon och flockanemon. Den gjordes redan 1848 och har gett upphov till ett stort antal sorter.

Läs också: Så tar du hand om fruktskörden

Plantera på våren!

 Lågväxande höstanemonen ’Fantasy Ariel’ blommar länge med lysande rödrosa blommor. Höjd cirka 50 cm.
Lågväxande höstanemonen ’Fantasy Ariel’ blommar länge med lysande rödrosa blommor. Höjd cirka 50 cm. FOTO: Perenner.se

Växtplats: Bäst trivs höstanemoner i halvskugga men de klarar både ett soligare och skuggigare läge.

Jord: Många höstanemoner uppskattar näringsrik jord men viktigast är ett väldränerat läge. Det står ofta att höstanemoner vill ha fuktighetshållande jord och visst uppskattar de fukt på sommaren men det är antagligen vanligare att för mycket än för lite fukt dödar en planta. Särskilt på vintern är det riskabelt med en allt för fuktig växtplats. Känsligast är unga, nysatta plantor.

 Lågvuxen med vita, halvdubbla blommor är fylld höstanemon ’Snow Angel’ vacker i rabattens framkant. Höjd cirka 40 cm.
Lågvuxen med vita, halvdubbla blommor är fylld höstanemon ’Snow Angel’ vacker i rabattens framkant. Höjd cirka 40 cm. FOTO: Perenner.se

Plantering: Våren är bästa tiden att plantera höstanemoner. Det gäller både inköpta plantor och vid delning och omplantering. Om du ändå vill pröva att plantera på hösten – köp och plantera så tidigt som möjligt så att plantan har en chans att etablera sig. Täck med ett lager torra löv inför vintern.

Härdighet: Perenners härdighet klassas från A till D. Om god dränering krävs så kompletteras bokstaven med en asterisk *. Silvrig höstanemon har härdighet A* vilket betyder att den övervintrar pålitligt i väldränerat läge. Övriga höstanemoner klassas som B*, det betyder att de vanligtvis övervintrar i väldränerat läge. Många sorter kan övervintra i en stor del av landet men sorter som blommar sent är ändå mindre odlingsvärda i de norra delarna av landet. Då är det bäst att pröva sorter som börjar blomma åt det tidigare hållet.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen