Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 september 2018

Höstjobb – så planterar du päronträd

Eftersom päronträd lätt drabbas av torka på våren är det en fördel att plantera dem redan på hösten. Så här går jobbet till!

FOTO: Istock

1. Välj ut en solig plats. Förbered en växtbädd som bör vara åtminstone 1 meter i diameter och 50-60 centimeter djup. Gräv ur och luckra botten med en grep och lägg tillbaks jorden.

2. Blanda upp befintlig jorden med en tredjedel kompostjord eller köpt planteringsjord. Bädden får gärna bli lite upphöjd, som en kulle.

3. Låt päronträdet stå och suga vatten innan planteringen, till exempel i en hink med vatten.Läs också: Päronsorter som går att plantera i Sverige – från norr till söder!

4. När planteringsbädden är förberedd gräver du ett hål som är bara något större än rotklumpen. Banka ner ett växtstöd innan du placerar päronträdet i gropen. Såga av växtstödet så att det inte är högre än stammen – då kan det skada grenarna.

5. Placera rotklumpen så att det står lika djupt som det gjort i krukan. Förädlingsstället som syns som en utbuktning längst ner på stammen får inte hamna under jord. Fyll på med jord.

6. Vattna rejält och sakta så att jorden hinner ta upp vattnet. Fyll på med mer jord om det behövs.

7. Avsluta gärna med att täcka jorden runt päronträdet med ett lager flis eller täckbark som håller kvar fukten samtidigt som den hindrar fröogräs.Läs också: Allt du vill veta om magens kompis päron!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen