Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 12 mars

Humleblomster - fattig mans choklad

En av våra allra vackraste ängsblommor har en fantastisk biroll. Roten kan användas som surrogat för choklad.

 Humleblomstret får besök av den insekt som gett den namnet. Foto: IBL
Humleblomstret får besök av den insekt som gett den namnet. Foto: IBL FOTO: Kim Taylor/Nature Picture Library/IBL

Humleblomstret har sagts vara den allra vackraste av våra vilda blommor. Utnämningen hittas i ett utkast till Svenska växternas naturhistoria från 1868. Där citeras den kände engelske botanisten James Edward Smith. Han är helt betagen i humleblomstrets rödbruna blomfoder, den egendomligt skära färgen hos kronbladen och blommornas behagfullt lutande ställning.

Växer i vått

Synd att så få verkligen ser den. Trots att den växer i hela landet, ända upp i fjällkedjan är den ofta förbisedd. Kanske beror det på att blommorna uppifrån ser ut som något som knoppas eller kanske redan blommat ut, kanske för att den växer på fuktig ängsmark där folk sällan sätter sig ner så att de ser den från rätt håll.

Läs också: Kattfot – så får du den att frodas

Det svenska namnet har växten fått eftersom den till största delen pollineras av humlor. När de nickande blommorna slår ut bjuder de på både nektar och pollen som lockar humlorna.

 Den allra vackraste vilda blomman. Visst är det lätt att hålla med? Foto: IBL
Den allra vackraste vilda blomman. Visst är det lätt att hålla med? Foto: IBL FOTO: Alf Linderheim / N / IBL Bildbyrå

Doftande rot

Humleblomstret (Geum rivale) är också extra spännande under jord. Den lilla bladrosetten som växer nära jorden sticker upp från en pelarrot och om den dras upp ur jorden blir det tydligt att humleblomstret hör till nejlikrotssläktet.

Roten doftar kryddnejlika och de kryddigt bittra oljorna har gjort att roten fungerat som krydda i öl och som ett surrogat för choklad.

Kvistig smak

Roten tas upp, rengörs noga och kokas i vatten eller mjölk. Drycken, som kallas indianchoklad i USA, kan sötas och piffas upp med lite vanilj.

Hur det smakar? De som testat beskriver smaken som mittemellan varm choklad och att tugga på en kvist.

Läs också: Höskallra – blomman som kallar till skörd

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen