Humleblomster - fattig mans choklad
En av våra allra vackraste ängsblommor har en fantastisk biroll. Roten kan användas som surrogat för choklad.
Humleblomstret har sagts vara den allra vackraste av våra vilda blommor. Utnämningen hittas i ett utkast till Svenska växternas naturhistoria från 1868. Där citeras den kände engelske botanisten James Edward Smith. Han är helt betagen i humleblomstrets rödbruna blomfoder, den egendomligt skära färgen hos kronbladen och blommornas behagfullt lutande ställning.
Växer i vått
Synd att så få verkligen ser den. Trots att den växer i hela landet, ända upp i fjällkedjan är den ofta förbisedd. Kanske beror det på att blommorna uppifrån ser ut som något som knoppas eller kanske redan blommat ut, kanske för att den växer på fuktig ängsmark där folk sällan sätter sig ner så att de ser den från rätt håll.
Läs också: Kattfot – så får du den att frodas
Det svenska namnet har växten fått eftersom den till största delen pollineras av humlor. När de nickande blommorna slår ut bjuder de på både nektar och pollen som lockar humlorna.
Doftande rot
Humleblomstret (Geum rivale) är också extra spännande under jord. Den lilla bladrosetten som växer nära jorden sticker upp från en pelarrot och om den dras upp ur jorden blir det tydligt att humleblomstret hör till nejlikrotssläktet.
Roten doftar kryddnejlika och de kryddigt bittra oljorna har gjort att roten fungerat som krydda i öl och som ett surrogat för choklad.
Kvistig smak
Roten tas upp, rengörs noga och kokas i vatten eller mjölk. Drycken, som kallas indianchoklad i USA, kan sötas och piffas upp med lite vanilj.
Hur det smakar? De som testat beskriver smaken som mittemellan varm choklad och att tugga på en kvist.
Läs också: Höskallra – blomman som kallar till skörd
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.