Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
trädgård 11 april 2017

4 huskurer som kan räta upp en hängig tulpan

Ena dagen står de som soldater i vasen, nästa dag har alla gamnacke. Här är tipsen som kan strama upp tulpanbuketten.

Bukett
Tulpan i dåligt sällskap. Skilj dem åt.

Det börjar med rätt val i butiken. Grip efter en bukett med krispiga, raka stjälkar och blomknoppar som nätt och jämnt visar färg.

Skär sedan av några centimeter av stjälkarna, gärna under vatten. Sätt blommorna i en vas med kallt vatten.

Skulle sedan buketten, trots allt, dyka mot bordsduken finns knep att testa.

1. Rätt sällskap

En tulpan som står i samma vas som en påsklilja mår inte bra. Narcisser avger ett slem som sätter igen tulpanens stjälk så att den inte kan dra upp vatten. Ta upp tulpanerna, skölj, ge stjälkarna en ny snittyta och sätt i vas för sig själva.

Står fruktskålen intill är det också dåligt sällskap. Äpplen och annan frukt avger etylengas som förkortar blomlivet.

2. Lägg dem raklånga

Testa att lägga dem raklånga en stund med nya snittytor och stjälkändarna i vatten. Har du tur drar de åt sig vatten så att stjälkarna blir raka och styva igen. Om det inte hjälper kan du i stället arrangera blommorna liggande i en glasskål.

3. Testa nåltricket

Om tulpanen vissnar snabbt kan den ha fått stjälken full med luft så att vattnet inte kan nå upp. Ta en nål och stick genom stjälken en liten bit nedanför blomman. Har du tur rätar blomman på ryggen igen.

4. Njut av dansen

Hjälper ingenting så är det bara att gilla läget. Tulpanen kan inte alltid tyglas. Trots att stjälken skurits av fortsätter den att växa samtidigt som blomman följer ljuset.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen