I Julias trädgård odlas en grön framtid
Här växer framtidsfrön. Julias lilla bod med plantor från gården Rödjan rymmer några hyllor med plantor och blommor.
– Det är alldeles lagom stort just nu men drömmen vore att ha en egen liten plantskola.
Julia Persson visar runt bland drivbänkar och odlingsplatser på gården Rödjan utanför Töreboda. Som alltid är barnen med.
– Vill du vattna, Kerstin?
Julia lyfter upp henne bland plantorna på hyllorna. Kerstin är 2 år och kan nästan stå raklång på bänken inne i boden. Kerstin siktar med sin lilla vattenkanna och det mesta hamnar rätt.
Den lilla gröna boden av pallar och ett trädgårdsbord står intill grusvägen som går förbi huset där Julia bor tillsammans med sin man Emil och de tre barnen.
Läs också: Mor och dotter gör succé med musteri och äppelodling
Drömmer om mer
Nu när Land hälsar på finns det krukor med salladsplantor, flera sorters tomater och två sorters paprika på hyllorna, men även dahlior från frö. Längre fram på sommaren blir det mer snittblommor. De som åker förbi kan bromsa in, plocka åt sig en bukett eller planta och betala med Swish.
– Som jag odlar nu är det absolut inget man kan försörja sig på men visst vore det fantastiskt om det gick, säger Julia och släpper ner Kerstin på marken.
Det finns gott om förebilder i familjen att ta efter.
– Min farfar och farmor drev Engdahls handelsträdgård i utkanten av Töreboda och farfars bror hade blomsterbutik i centrum så det finns i släkten. Farmor åkte runt och levererade plantor. Varje torsdag åkte hon värmlandsrundan.
Nedanför familjens röda hus skulle det säkert rymmas ett växthus ”Modell Större” men idag räcker det med odlingarna längre upp i backen. De ger egna grönsaker till familjen och är något hon och barnen kan göra tillsammans. Överskottet säljs i Lilla Boden.
Fräsare i trädgården
Olle kommer fräsande nerför backen med sin leksaksvariant av en grästrimmer, den han brukar ta fram när pappa kör sin stora trimmer. Leksakstrimmern kan inte göra några ljud men Olles imitation av full huggning i saftigt gräs gör den tappade funktionen helt onödig.
Han låtsasfräser ett varv runt den flisbelagda odlingsytan där Julia och barnen odlar grönsaker.
Här finns några pallkragar som ger känsliga vintersådder skydd och öppna bäddar som räcker till en växtföljd på 8 år.
Dessutom odlar Julia i två mindre växthus, ett för gurka och tidig vintersådd och sen höstsådd, det andra för tomater.
– Det som är i glas passar bättre för gurkorna. Det kan bli rejält varmt där inne och tomaterna gillar inte det lika mycket, förklarar Julia.
Från sand till mull
Odlingarna på gården Rödjan är helt fjäskfria. Här flirtas det inte med blanka bilder i tjusiga trädgårdsböcker. I stället ska trädgården vara matig, lättskött och rolig.
– Titta på det här, säger Julia.
Hon böjer sig ner och lyfter upp en näve jord. Eller jord är kanske fel ord. På gården Rödjan är det ren sand i backen, den rinner mellan fingrarna som sandlådesand.
I bäddarna där Julia täckodlat grävfritt med gräsklipp, bokashi och ull är det en helt annan jordmån. Myllan är mörkbrun och luftig.
– Det blir snabbt en väldig skillnad. Efter tre år med täckodling sägs det att man inte ens behöver gödsla. Det gör maskarna i jorden och täckmaterialet åt mig.
För Julia är det viktigt att odla naturnära och med låga kostnader. Under de år hon odlat på Rödjan har hon samlat på sig ett rejält kunskapsförråd om täckodling, vintersådd, kompostering som hon nu använder för att hjälpa andra få fart på sina odlingar.
Hon lägger ut odlingstips på Instagram och håller studiecirklar i Töreboda.
– Det är fantastiskt roligt att få lära ut. Många är speciellt nyfikna på exempelvis bokashi och på kallsådd. Det är sånt som alla inte stött på förut, berättar Julia.
Läs också: Julia Persson är Lands odlarvän 2023
Koll på näringen
Äldsta dottern Esther har just visat sina fina glittersandaler med inbyggda lampor. Nu studsar hon före oss på blingsandalerna för att visa hur odlingen av snittblommorna ser ut.
I en ring runt gröna trädgårdsmöbler står dahlior, blåklint, stockros, luktärt, pioner, rosenskära och höstaster.
Mitt i alltihop vajar ett rejält bestånd rabarber och Esther plockar ett stort blad.
– Och vet du vad det här är?
När jag skakar på huvudet höjer hon ögonbrynen, vickar med det friskt gröna rabarberbladet och svarar:
– Det här är näring.
Gröna ”måsten” i Julias odling
1. Tomater.
Nästan så självklart att Julia glömmer bort det när hon ska lista favoriter. Hon odlar tomat både inne i växthus och ute på friland.
2. Sallad.
Bladgrönt att plocka under hela sommaren odlas bland annat i pallkrage.
3. Vitlök.
Egen vitlök att skörda är ren lyx. Dessutom är det lätt att odla.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.