Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 28 juni

I Skärblacka blommar trädliljorna

Se upp! Det är lätt att förälska sig i trädliljornas storslagna skönhet. De jättelika blommorna sätter färg på sensommaren och doften är underbar.

Hos Abhay Devasthale i Skärblacka ger de trädgården en exotisk touch när de tar över showen i juli.

 Abhay Devastahle i sitt gröna sommarparadis i östgötska Skärblacka. Till vänster syns rosa trädliljan ’Pink Explosion’, till höger ’Purple Prince’.
Abhay Devastahle i sitt gröna sommarparadis i östgötska Skärblacka. Till vänster syns rosa trädliljan ’Pink Explosion’, till höger ’Purple Prince’. FOTO: Agneta Bergström

Det är i slutet av juli och solen skiner från en klarblå himmel över Abhay Devasthales trädgård i östgötska Skärblacka. Semestern är slut men Abhay har tagit en ledig förmiddag för att visa sina stoltheter, de gigantiska liljorna som kan bli upp till två meter höga och med blommor som är ett par decimeter stora.

– Jag tycker att trädliljorna är så charmiga. De är stora och ståtliga, blommorna är så vackra och de doftar så gott, säger Abhay.

På avstånd är liljorna riktiga utropstecken. På nära håll känner man sig liten när man står intill dem och kan titta rätt in i de stora blommorna utan att böja sig – ibland får man till och med se upp.

Färgskådespelet är spektakulärt. Vi beundrar den maffiga primadonnan ’On Stage’ med stora, varmrosa blommor, snövita ’Pretty Woman’ med rosatonade knoppar och citrongula ’Yellow Rocket’.

– Jag upptäckte trädliljorna i ett brittiskt trädgårdsmagasin för tio år sedan. Jag trodde inte att de skulle vara härdiga här men när jag läste på visade det sig att de klarar åtminstone zon 4, berättar Abhay om hur det började.

Läs också: Annas torktåliga trädgård

Tolerant mot liljebaggen

 Abhay Devastahle kan njuta av blommorna hos trädliljan ’Pink Explosion’ utan att böja sig ner.
Abhay Devastahle kan njuta av blommorna hos trädliljan ’Pink Explosion’ utan att böja sig ner. FOTO: Agneta Bergström

Liljorna drar blickarna till sig på långt håll men de tål att tittas närmare på. Kronbladen är kraftiga och blanka, fräknar och färgskiftningar bidrar till de olika personligheterna.

En vit lilja är inte bara en vit lilja. Orientliljan ’Casa Blanca’ har en blygare framtoning än tjusiga trädliljan ’Pretty Woman’, med slankare, fräkniga kronblad. Kungsliljan har ett gyllengult svalg. I Abhays trädgård finns inte mindre än 18 olika sorters trädliljor och dessutom ett antal andra liljor som blir över metern höga.

– I början var det inte så lätt att hitta olika trädliljor men de senaste åren har intresset och utbudet nästan exploderat. De nya och ovanliga sorterna brukar ta slut snabbt med de mest robusta sorterna som är bäst att börja med brukar gå att hitta när hösten och planteringstiden närmar sig, säger han.

 Guldbaggen har bitit ett hål från liljans utsida för att komma åt nektarn.
Guldbaggen har bitit ett hål från liljans utsida för att komma åt nektarn. FOTO: Agneta Bergström

För dagen har en stor mängd guldbaggar samlats i liljorna och bjuder på en egen föreställning. Klumpiga och metalliskt gröna klänger de fast vid de kraftiga ståndarna och mumsar i sig av pollenet. Nektarn längst in i liljans djupa svalg är svårare att komma åt.

Vi ser en bagge som fuskar. Den har bitit ett hål i kronbladet så att den kan lapa i sig av den söta drycken från utsidan.

 Liljebaggen är både vacker och uppmärksam. När den blir skrämd låter den sig falla till marken med den mörka magen uppåt så att den blir svår att få syn på.
Liljebaggen är både vacker och uppmärksam. När den blir skrämd låter den sig falla till marken med den mörka magen uppåt så att den blir svår att få syn på. FOTO: Agneta Bergström

Abhay misstycker inte. Han är en tolerant trädgårdsmästare som tycker att lite skador får man acceptera – men någonstans går gränsen. Att odla liljor utan att jaga deras ärkefiende, den vackra, lackröda liljebaggen liljebaggar går inte.

– Det bästa är att passa på när de första liljebaggarna visar sig på våren innan de hinner lägga ägg. Det räcker om jag tar bort alla liljebaggar jag hittar under ett par veckor i slutet av april och början av maj. När de börjar återhämta sig har liljorna vuxit till sig och är inte så känsliga om liljebaggarna äter lite av de nedersta bladen, berättar Abhay.

Efterlängtad snigel

Jag vill gärna fånga en liljebagge på bild med det tycks som att Abhay gjort ett bra jobb för de lyser med sin frånvaro och liljornas blad ser hela och fina ut. Jag ber Abhay att säga till och inte genast klämma ihjäl den om han får syn på någon. Han ler blitt och säger att det är ingen fara – efter maj månad dödar han inga liljebaggar.

– Men man får smyga försiktigt om man vill fånga eller fotografera dem, känner de vibrationer eller ser att något rör sig faller de snabbt ner på marken med den röda baksidan nedåt så att man inte ser dem, säger han.

Abhay är uppenbarligen en fridsam odlare – inte ens mördarsniglarna får honom på mordiskt humör.

– När jag var barn i Indien kom sniglarna bara fram under monsunen. De var en efterlängtad syn och jag förknippar jag dem fortfarande med något positivt. Särskilt i början av säsongen blir jag glad när jag ser sniglar och tycker inte om att döda dem, säger han.

Abhay är uppväxt i Pune, en storstad, sydöst om Mumbai i Indien, och upptäckte inte glädjen med odling och trädgård förrän han flyttat till Sverige. Det började försiktigt med att han och hustrun Manu Thomas, som båda äter vegetariskt, började odla grönsaker i den lilla radhusträdgården i Norrköping.

De hade flyttat hit från Hamburg för att jobba som klimatforskare på SMHI. För tio år sedan skaffade de en sommarstuga med stor tomt för att kunna utöka odlingarna.

Storslagen blomshow

 ’Pink Explosion’ bjuder på stora, starkt doftande blommor.
’Pink Explosion’ bjuder på stora, starkt doftande blommor. FOTO: Agneta Bergström
 ’Pretty Woman’ har fantastiskt stora, snövita och trumpetformade blommor.
’Pretty Woman’ har fantastiskt stora, snövita och trumpetformade blommor. FOTO: Agneta Bergström
 ’Yellow Rocket’ är en av de högsta trädliljorna i Abhays trädgård.
’Yellow Rocket’ är en av de högsta trädliljorna i Abhays trädgård. FOTO: Agneta Bergström

När han väl blivit med trädgård dröjde det inte länge innan Abhays spirande odlingsintresse tog fart. Efter att ha gått med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna upptäckte han hur mycket som går att odla i Sverige. Tack vare trädgården, som gränsar mot skogen, fick han också upp ögonen för vilda växter och inte minst alla insekter och fåglar som trivs i trädgården.

– Jag vill ha en trädgård med så stor biologisk mångfald som möjligt. Ju större variation och ju fler blommande växter jag planterar desto mindre skador blir det i köksträdgården. När trädgården hittar sin egen balans tar skadeinsekterna inte över så lätt, säger Abhay.

Trädliljornas roll är kanske inte så viktig för den biologiska balansen. De är mer pricken över i som ger det där lilla extra när de bjuder på sin storslagna blomstershow i slutet av sommaren.

– Det enda negativa med trädliljorna är att deras tid är kort. En planta blommar 2–3 veckor men genom att plantera sorter med olika blomningstid kan man njuta av blomningen från mitten av juli till slutet av augusti, säger Abhay.

Abhay tipsar – Så lyckas du med trädliljorna

 ’Purple Prince’ har ovanlig purpurrosa färgton i blommorna.
’Purple Prince’ har ovanlig purpurrosa färgton i blommorna. FOTO: Agneta Bergström
 ’Montego Bay’ har blommor i varma nyanser som påminner om en solnedgång.
’Montego Bay’ har blommor i varma nyanser som påminner om en solnedgång. FOTO: Agneta Bergström

Trädliljor är riktiga primadonnor. De bjuder på stor show men har också höga krav.

Jorden: Viktigast är att jorden är väldränerad så att lökarna inte riskerar att ruttna. Den ska också vara porös, mull- och näringsrik. Absolut inte lerig och kalkhaltig. Blanda gärna rikligt med trädgårdskompost, sand eller grus och kogödsel i bädden. Om du gör en ny rabatt är en sluttning eller upphöjd plantering som garanterar god dränering idealisk.

Sol & sällskap: Som alla liljor vill de ha ansiktet i solen och fötterna i skuggan. Ett soligt läge där lägre växter skuggar rötterna är perfekt. Bra grannar trivs i samma läge utan att ha allt för starkväxande rotsystem. Nävor, tåliga solhattar som ’Alba’ och ’Magnus’ samt temynta är några som passar.

Plantering: Hösten, ungefär mitten av september-mitten av oktober, är bästa tiden att plantera lökarna. Det bör vara 20–25 cm mellan dem för att varje planta ska få tillräckligt med plats. Lite grus och benmjöl kring löken ger en bra start.

 ’On Stage’ sprider en underbar doft när den tar plats på scen.
’On Stage’ sprider en underbar doft när den tar plats på scen. FOTO: Agneta Bergström
 Ståndare och pistiller har en framträdande roll i liljornas stora blommor. ’Casa Blanca’ är en vacker, högrest orientlilja som inte blir riktigt lika hög som trädliljorna.
Ståndare och pistiller har en framträdande roll i liljornas stora blommor. ’Casa Blanca’ är en vacker, högrest orientlilja som inte blir riktigt lika hög som trädliljorna. FOTO: Agneta Bergström

Gå på djupet: Om du har riktigt väldränerad jord kan du göra som Abhay och plantera lökarna extra djupt, cirka 15 cm. Då utvecklas rötter även ovanför löken och plantan står stadigare. Är du osäker på dräneringen är det bättre att plantera grundare, ungefär 2–3 gånger djupare än storleken.

I väntans tider: Om du köpt lökar när det inte är planteringstid kan du sätta dem i en kruka så länge. Lägg ett rejält lager lecakulor i botten och blanda jorden med grov sand.

Skötsel: Lägg på lite kompostjord och gärna kogödsel på våren. Alternativt kan du näringsvattna några gånger under sommaren. Täck jorden för att bevara fukten. Du kan använda gräsklipp, flis, barkmull eller annat växtklipp.

 Den väldoftande kungsliljan ingår i många korsningar som lett fram till trädliljor.
Den väldoftande kungsliljan ingår i många korsningar som lett fram till trädliljor. FOTO: Agneta Bergström

Liljornas livscykel: Det tar ett par år innan trädliljorna når sin maxhöjd. Under tiden behöver de ha god tillgång på näring. Efter 4–5 år brukar plantan bli svagare och lökarna behöver grävas upp och planteras om. Då kan du passa på att ta vara på sidolökar och plantera dem i kruka eller på skyddat ställe på friland och låta dem växa till sig.

Bra liljor att börja med

‘Anastasia’

 ’Anastasia’ blommar omgiven av temynta och en lägre asiatisk lilja.
’Anastasia’ blommar omgiven av temynta och en lägre asiatisk lilja. FOTO: Agneta Bergström

‘Beverly Dreams’

 ‘Beverly Dreams’ har mörkt vinröd teckning på vit botten.
‘Beverly Dreams’ har mörkt vinröd teckning på vit botten. FOTO: Abhay Devasthale

‘Debby’

 ’Debby’ är varmgul med roströd teckning.
’Debby’ är varmgul med roströd teckning. FOTO: Abhay Devasthale

‘Scheherazade’

 ’Scheherazade’ har en läcker färgkombo i vaniljgult och mörkrött.
’Scheherazade’ har en läcker färgkombo i vaniljgult och mörkrött. FOTO: Abhay Devasthale

Besök Joey’s trädgård under Lands Öppen Trädgård!

Namn: Abhay Devastahle.

Familj: Manu Thomas och hunden Joey.

Typ av trädgård: Informell latmansträdgård med fokus på att gynna insektsliv, odla för självförsörjning och ha en balans mellan ätliga växter och prydnadsväxter.

Var: Skärblacka i Östergötland.

Storlek: 2 400 kvm.

Zon: 3.

Instagram: @joeystradgard

Besök: Kommer att vara öppen under Lands Öppen trädgård 16 juli. Förhoppningsvis kommer de första trädliljorna att ha slagit ut då.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen