Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 4 augusti 2017

Igelkottar far illa av robotgräsklippare – så kan du undvika det

På flera håll i landet rapporteras det om igelkottar som dödas eller skadas av robotgräsklippare. Men det finns en enkel räddning – stäng av din automatiserade gräsklippare nattetid.

 Foto: Istock/Mostphotos
Foto: Istock/Mostphotos FOTO: Liukov

I takt med att robotgräsklippare blivit allt mer populära, och dessutom billigare, ökar också antalet olyckor med igelkottar. Gräsklipparens knivblad kan fastna i både huvud och ben och antingen skada eller i värsta fall döda igelkotten. Och är det en hona som skadas riskerar hela kullen att försvinna.

Christer Karlsson i Trummenäs är en av dem som tvingats bevittna en skadad igelkott. Tidigare i veckan upptäckte han en igelkott i trädgården som uppförde sig märkligt. Då följde han efter för att inspektera den närmare.

– Då såg jag att kotten var blodig och att ansiktet på högra sidan var helt avskalat. Det gjorde mig väldigt illa till mods, säger han till Kvällsposten och berättar att han snabbt förstod att det var en robotgräsklippare som hade orsakat skadan.

Så kan du rädda igelkotten

Många igelkottar är nattaktiva. De har inte heller samma flyktinstinkt som andra djur, utan rullar i stället ihop sig när en fara närmar sig. Därför är det just igelkottar som skadas av gräsklipparna.

Genom en enkel handling – att sluta köra robotgräsklipparen nattetid och i stället använda den dagtid – undviker du att igelkottarna kommer till skada.

Läs också:Inför höststädningen i trädgården: Var rädd om igelkotten!

Källa: Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen