Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 31 mars 2017

Inga-Lill och Jan byggde drömväxthuset av återbrukat material – kika in i deras vackra oas!

Paret Zakariasen fick provsitta många växthus innan de bestämde sig för hur deras eget skulle se ut. När planen var klar reste de land och rike runt i jakt på begagnade dörrar, fönster och prylar med rätt patina.

Bild 1/9 FOTO: Tina Ågren
Bild 2/9
Bild 3/9
Bild 4/9
Bild 5/9
Bild 6/9
Bild 7/9
Bild 8/9
Bild 9/9

Det porlar i fontänen och vinden fläktar sakta genom de öppna pardörrarna på växthuset. Svaga toner av avslappnande musik hörs i hörnet där vilstolen har fått sin självklara plats. Och plötsligt känns vardagens stress långt borta.

– Det här växthuset är min oas. Det är inte byggt främst för att odla i, utan för att njuta av under alla årstider. Under trädgårdssäsongen går jag alltid hit direkt efter jobbet och njuter av tystnaden, berättar Inga-Lill.

Trädgården ett paradis

Den helt vanliga villaträdgården strax utanför Örebro har bit för bit förvandlats till ett paradis för Inga-Lill och hennes familj. Planeringen har varit en spännande process och tankarna och idéerna har fått mogna i lugn och ro. Trots att det charmiga växthuset inte är mer än något år gammalt har det en gammaldags rustik patina. Varje liten detalj är noga utvald för att skapa den rätta känslan.

– Bygger du ditt eget växthus får du ett hus som är unikt och kan skapa det precis som du vill ha det, berättar Inga-Lill.

När drömmarna om ett växthus tog sin början för några år sedan startade paret med att resa runt en sommar på Österlen, för att få inspiration till sitt projekt. De besökte många olika växthus för att se om något motsvarande drömmar.

– Vi provsatt många växthus innan vi bestämde oss för hur vårt eget skulle se ut, skrattar Inga-Lill.

Ritningarna anpassades efter fynden

Inga-Lill och Jan letade sedan material till växthuset i flera år innan de påbörjade själva bygget. Ritningen på drömprojektet anpassades efter de fynd de gjorde och måtten på fönster och dörrar fick styra hur växthuset skulle se ut. Fönstren hittade de till exempel hos en bloggerska som fått några över från sitt eget växthusbygge.

– De rustika fönsterbågarna har riktigt gammalt glas som silar ljuset på ett vackert sätt när solen skiner, ett sådant ljus får man aldrig med nya fönster, säger Inga-Lill.

Många inköpsresor

De stora pardörrarna och det halvmåneformade fönstren hittade de hos Vadstena Antikmarknad, de mindre pardörrarna köpte de via Blocket, hos en säljare i Mariestad. Teglet till golvet hämtade de upp i Karlstad. Paret har med andra ord rest en hel del i samband med bygget.

Från början var tanken att det gamla teglet skulle vara mur på växthuset, men under planeringstiden ändrades planerna och teglet blev till slut golv. Både mur och den heltäckande baksidan murades istället av lecablock som putsades och målades vitt.

– Vi valde att ha en heltäckande baksida mot grannarna för att få så lite insyn som möjligt, men framförallt för att man ska känna sig trygg när man sitter därinne, förklarar Inga-Lill.

Familj och grannar hjälpte till

Växthus av gamla fönster

Växthuset har måtten 3,5 x 6 meter och är med sina 21 kvadratmeter större än vad som är tillåtet att bygga som friggebod. Därför behövdes byggnadslov innan bygget kunde starta. Dessutom skulle växthuset placeras närmare grannen än tillåtna 4,5 meter så familjen var även tvungna att få grannarnas tillåtelse att uppföra växthuset.

– Jag gick runt och bad dem skriva under att de godkände växthuset, för att underlätta godkännandet av ansökan och snabba upp processen med byggnadslovet, berättar Inga-Lill.

Ritningen togs med till en byggfirma som hjälpte dem att räkna ut hur mycket material som behövdes utöver de fönster och dörrar de redan fraktat hem. När detta steg var klart var det dags att starta bygget och de började gräva ur för grunden till växthuset. Familj och grannar hjälptes åt att frakta bort uppgrävd lera i skottkärror till den inhyrda lastväxlaren.

– Vårens regnigaste dag lyckades vi pricka in. Vi kämpade och slet, och det blev många rundor innan dagen var slut, ler Inga-Lill.

Mycket kärlek och säkert öga

Hela processen gick att följa på Inga-Lills blogg som hon startat för att dokumentera bygget och arbetet i trädgården.

– När jag själv letade inspiration på nätet så hade jag många frågor men hittade få svar, därför ville jag dokumentera vårt bygge och dela med mig av mina erfarenheter till de som kanske går och funderar på att bygga sitt eget växthus, förklarar hon och fortsätter:

– Det är många saker som man måste tänka på och det är lätt att göra onödiga missar om man inte hämtar information från andra som kommit längre i sin byggprocess.

Med mycket kärlek och ett säkert öga för vackra detaljer har familjen förverkligat sina drömmar om ett växthus med både själ, patina och gammaldags charm.

– Jag älskar att trädgården går i gammeldags stil med inslag av slitna och rostiga detaljer. Nu är baksidan snart klar. Men vi har framsidan kvar att göra i ordning så det finns mycket att planera och fundera på. Jag längtar efter nästa projekt, säger Inga-Lill.

Vackert resultat

Växthus av gamla fönster

Växthus av gamla fönster

Växthus av gamla fönster

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen