Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 2 augusti 2018

Ingen fara för äppelskörden trots värmen

Den svåra torka som drabbat många bönder verkar inte ha påverkat äppelodlarna. De första äpplena är många och har redan börjat mogna.

Samtidigt får man vara vaksam på angrepp som frukterna kan utsättas för.

 Nu börjar äpplena mogna och bli redo att skördas.
Nu börjar äpplena mogna och bli redo att skördas. FOTO: IBL

Det lovande resultatet beror dels på vädret, som gynnat tillväxten. Äpplena har mått bra av att det först var ganska kallt och sedan snabbt blev varmt. Men det har också att göra med att det blev frost i fjol som förstörde skörden. Det har i år lett till i att äppelträden har laddat upp med ännu fler blommor.

– Äpplena är lite små, men det å andra sidan väldigt många, säger pomologen Maria Nyman-Nilsson.

– Transparente blanche har mognat färdigt, och det är en trevlig frukt som ger väldigt gott äppelmos och passar bra i äppelkaka.

Läs också: Så gallrar du äppelkarten

Släng angripna äpplen

Maria Nyman-Nilsson är dock lite bekymrad för den ohyra som kan angripa äpplena och förstöra skörden.

– Jag har sett ganska många som har fått rönnbärsmal, men det är ju ett dåligt rönnbärsår så det är ju inte så konstigt att de gått på äpplena i stället, säger hon.

Angreppet syns genom att äpplet har små svarta fläckar med vit ring runt sig. Då måste man genast plocka bort äpplet och slänga det, eftersom skadorna annars sprider sig till övriga frukter.

Plocka bort små frukter

Hon har också märkt av äppelvecklare, en annan skadeinsekt. Den lägger sina ägg på äpplena, och när larverna kläcks borrar de sig in i kärnhuset vilket förstör frukten. Likt rönnbärsmalen går larven vidare till nästa äpple. Det bästa sättet att undvika problemen är att ta bort kart eller små äpplen så övergången försvåras.

Det är för övrigt också bra att plocka bort små frukter, då de annars stjäl kraft från de stora.

– Det är nästan lite sent att börja gallra nu, men å andra sidan skadar det inte heller, säger Maria Nyman-Nilsson.

Gör en sommarbeskärning

Ett annat bra skötselråd är att göra en sommarbeskärning, om man inte hunnit beskära på vintern. Man ska heller inte glömma bort att staga upp grenar med mycket frukt, för att inte riskera att grenen bryts av. Och förstås vattna rejält, framför allt små och nyplanterade träd.

Läs också: Sommarbeskär – så här gör du!

– De är utsatta för en extrem stress nu när det är så varmt, så det är lätt att de kolar vippen utan vatten, påpekar Maria Nyman-Nilsson.

Första äpplena är redan skördade

Hos de storskaliga äppelodlarna är det också tummen upp. Äppelriket, som ägs av fruktodlare i Skåne, Blekinge och Småland, har redan skördat de första äpplena.

”Vi är inte vana vid sådan värme, men äpplena verkar inte ta någon skada, utan tvärtom trivas bra. Äpplena har en god smak, är syrliga och har vuxit sig stora.”, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket till SVT Skåne.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen